Marko Pesonen

Ilmarin toiminta katkolla

15 viestiä aiheessa

28.6.2005

Radiorexin kotisivuilta (paikallisuutiset)

 

Itä-Suomen pelastushelikopterin toiminta on loppumassa. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri päätti eilen, että se ei osallistu Ilmarin toiminnan rahoittamiseen. Mikäli neuvottelut rahoituksesta muiden tahojen kanssa eivät tuota tulosta, jää Itä-Suomen pelastushelikopteri maahan ylihuomenna torstaina. Alkuvuoden aikana Ilmari on hälytetty noin tuhat kertaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja Karjalainen kirjoittaa tänään:

 

Pelastushelikopteri Ilmarin toiminta katkolla torstaina

Sairaanhoitopiiri ei tyrmää tuen maksamista ensi vuoden alusta.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Joensuu

Laura Määttänen

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Pelastushelikopteri Ilmarin toiminta päättynee rahoituksen puutteen vuoksi kuun lopussa torstaina. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri päätti maanantaina muiden sairaanhoitopiirien tavoin, ettei se maksa toiminnan lääkinnällisiä kuluja.

Itä-Suomen pelastushelikopterin tukiyhdistys käy parhaillaan neuvotteluja sekä sosiaali- ja terveysministeriön että Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa, mutta tilanne näyttää huonolta. Sairaanhoitopiirien kielteisten päätösten vuoksi Raha-automaattiyhdistyksen tuki loppuu heinäkuun alussa.

Tänä vuonna Ilmari pystyy toimimaan ilman sairaanhoitopiirien tukea. Tukiyhdistyksen tavoitteena onkin saada sairaanhoitopiirit tukemaan toimintaa ensi vuoden alusta asti. Yhdistys toivoo saavansa RAY:n avustuksen turvattua siinäkin tapauksessa, että sairaanhoitopiirit osallistuvat kustannuksiin vasta ensi vuonna.

- Aika näyttää loppuvan kesken, mutta uskon silti, että Ilmari jatkaa lentämistä. Maksatusehto pitää saada purettua. RAY:n raha on pakko saada käyttöön, sanoo Itä-Suomen pelastushelikopterin tuki ry:n toiminnanjohtaja Jari Pääkkö.

- Jos saamme varman tiedon, että asiat ovat menossa eteenpäin, jatkamme toimintaa.

 

 

Summa kohtuullinen, hyöty punnittava

 

Valtioneuvoston keväällä tekemä päätös RAY:n tuen mahdollisesta loppumisesta tuli sairaanhoitopiirien kannalta hankalaan aikaan keskellä budjettikautta. Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Antti Turunen ei pidä mahdottomana tuen myöntämistä ensi vuoden alusta. Sairaanhoitopiirin osuus lääkinnällisistä kuluista olisi noin 80 000 euroa vuodessa.

RAY on tehnyt alustavan päätöksen, jonka mukaan kopterin rahoitus on turvattu vuoteen 2008 asti. Turusen mukaan sairaanhoitopiirien pitää avustuspäätöstä tehdessään tietää, vastaako RAY lentotoiminnan kustannuksista myös sen jälkeen. Sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) on patistellut Itä- ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirejä osallistumaan kustannuksiin.

Avustuspäätöstä tehtäessä on punnittava Varkaudesta liikennöivän kopterin hyöty Pohjois-Karjalassa.

- Emme välttämättä hyödy siitä yhtä paljon kuin lähempänä olevat. Pitäisi keskustella lisää siitä vaihtoehdosta, että se olisi rajavartioston kopteri ja sijaitsisi Onttolassa, Turunen sanoo.

- Summa ei ole kohtuuton. Päätös pitäisi tehdä pian, sillä ensi vuoden budjetti lyödään lukkoon syksyllä.

Ilmari työllistää yhteensä hieman yli parikymmentä henkilöä. Valtaosa heistä on päivystysrinkiin kuuluvia anestesialääkäreitä. Toiminnan kustannukset ovat tänä vuonna noin 3,3 miljoonaa euroa. Noin 60 prosenttia tulee RAY:ltä ja loput kannatusyhdistys kerää.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Näikö käy että Ilmarimme jätetään pois :-\

Tekstit sanomalehti Karjalaisesta

 

 

Ilmarille ei vieläkään rahoitusta

Pelastushelikopteri toimintaa yritetään edelleen pitää elossa.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Joensuu

Anne Lipponen

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Itä-Suomen pelastushelikopteri Ilmarin rahoituksen tilanne ei ratkennut vielä maanantai-iltanakaan. Sosiaali- ja terveysministeriö ei hyväksynyt Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tekemää ehdotusta Ilmarin rahoituksesta, vaan päätti jättää päätöksen myöhemmäksi.

Sen sijaan ministeriö päätti, että Oulun ja Vaasan alueiden helikoptereille myönnetään Raha-automaattiyhdistyksen tuki. Ministeriö lupaa käsitellä asian uudelleen, mikäli Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri korjaa viime hetkellä tekemäänsä esitystä.

Itä-Suomen pelastushelikopterin tuki ry:n toiminnanjohtaja Jari Pääkkö pysyy edelleen toiveikkaana synkän oloisesta tilanteesta huolimatta.

- Sairaanhoitopiirin hallituksen kokous on kyllä vasta elokuussa, mutta halutessaan he voivat tehdä päätöksen puhelimitse. Rahaa ei tarvitse liikuttaa vielä tänä vuonna, Pääkkö kommentoi.

Pelastushelikopterin tuki ry:n hallitus päättää tänään kello 12 mahdollisesta jatkosta, mikäli aamun aikana ei saada aikaiseksi uutta esitystä sairaanhoitopiirin suunnalta. Pahimmassa tapauksessa Ilmari ei lennä puolen päivän jälkeen.

- Jos nyt Ilmarin toiminta joudutaan lakkauttamaan, niin sen uudelleen käynnistäminen on melkein mahdotonta. Kaikki pitäisi sen jälkeen rakentaa melkein alusta, Pääkkö sanoo.

- Aika pitkälle laskisin nyt sen varaan, että poliittinen päätös Ilmarin jatkosta saadaan tehdyksi. Pete ja Sepe ovat kuitenkin saaneet jatkoluvan ja Aslakista päätetään perjantaina. Uhkakuvana näyttää siltä, että onko Ilmari nyt sitten ainut, joka halutaan jättää ilman rahoitusta, Pääkkö kertoo.

Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Jorma Penttisen mukaan sitovia rahoituspäätöksiä ei synny sairaanhoitopiireissä ennen elokuuta. Pääkön mukaan tässä tapauksessa Ilmarin ympärillä pyörivä organisaatio purkautuisi melko nopeasti esimerkiksi työttömäksi jäävien työntekijöiden etsiessä uusia tehtäviä.

Ilmarilla on ollut alkuvuoden aikana reilut tuhat hälytystä.

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itse asun aika lähellä Jyväskylän keskussairaalaa, ja sairaalan katolla kävi juuri joku kopteri. Lienee aika suurella todennäköisyydellä juuri Ilmari. Kiersi valitettavasti juuri sellaisesta suunnasta, etten nähnyt kopterista vilaustakaan, vaikka osa sairaalan katosta omaan ikkunaan näkyykin.

 

P.S. Kuului lähtevä Mikkelin suuntaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hesarissa:

 

Pelastusylijohtaja Pentti Partanen sisäasiainministeriöstä vetoaa sairaanhoitopiirien ja kuntien päättäjiin pelastushelikopterien toiminnan jatkamiseksi. Yksityisten kansalaisten voimakkaalla tuella luotu pelastushelikoperitoiminta on vaarassa kaatua Itä-Suomessa sekä Lapissa.

Partanen pitää erityisen valitettavana sitä, että Itä-Suomen pelastushelikopteri Ilmari, joka on ollut eteläisen Suomen Medihelin rinnnalla tienraivaajana maamme pelastushelikopteritoiminnassa, on nyt vaarassa joutua lopettamaan toimintansa.

 

"Myös harvaan asutun Lapin pelastusvalmiudelle tärkeän Aslakin toiminnan loppuminen merkitsisi huomattavaa heikennystä muutenkin vähäisiin pelastusvalmiuksiin", toteaa Partanen.

Partanen muistuttaa, että Raha-automaattiyhdistyksen ja sisäasiainministeriön rahoitusosuus toimintaan on kunnossa.

 

 

Arttu

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suomessa pelastushelikopteri toiminnan rahoittamista hankaloittaa ilmailuun liitettävä glamour, vaikkei se tässä tapauksessa niin selvästi ehkä tulekaan esille. Kopterit tulisi nähdä "työrukkasina" eikä minään kallina ilmailunäppäilynä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei vielä huokaista mitään. Vielä on Aslakki ilman rahoitusta.

 

Ei ole enään. Tänään on tehty päätös rahoituksesta ja Aslakin toiminta jatkuu.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisi kiva kuulla myös aslakin päätöksistä. Ilmarin asia

vielä karjalaisesta poimittu:

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Joensuu

Marjaana Väisänen

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Pelastushelikopteri Ilmarin toiminta jatkunee, sillä sairaanhoitopiirien johtajat päättivät esittää hallituksilleen hyväksyttäväksi sosiaali- ja terveysministeriön vaatiman rahoitusmallin Ilmarin toiminnan jatkamiseksi.

Puhelinneuvottelussa päädyttiin esitykseen, jonka mukaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ottaa vastattavakseen lääkäri- ja pelastushelikopteri Ilmarin lääkinnällisistä ensihoidosta aiheutuvat kustannukset 1.1.2006 alkaen.

Muut sairaanhoitopiirit osallistuisivat lääkinnällisiin kustannuksiin 50 000 eurolla vuodessa. Lisäksi kustakin hoidetusta potilaasta laskutetaan tämän omaa sairaanhoitopiiriä.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallitus pitää tänään ylimääräisen puhelinkokouksen, jossa se omalta osaltaan päättää asiasta.

Mikäli esitys hyväksytään, sitoumus maksusta lähetetään sosiaali- ja terveysministeriölle, joka puolestaan päättää avustuksesta Raha-automaattiyhdistykselle.

 

 

Vielä pientä

epävarmuutta

 

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jorma Penttinen muistuttaa, että nyt kyseessä on vain esitys, josta kunkin sairaanhoitopiirin hallitus vielä itsekseen päättää.

- Meillä on vahvoja kantoja puolesta ja vastaan. En uskalla mennä kokouksen tulosta veikkaamaan, Penttinen sanoo.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin vuosittainen maksuosuus on esityksessä 100 000 euroa, mikä Penttisen mukaan johtuu siitä, että toiminta ja vastuu keskittyvät sinne.

Hän sanoo, että tapauskohtaisiin maksuihin päädyttiin siitä syystä, että kaikissa piireissä ei Ilmarin tarve ole yhtä suuri.

Nyt järjestelmässä on mahdollista kohdistaa kuluja niille sairaanhoitopiireille, jotka käyttävät helikopteria eniten.

- Toteutunut lento maksaa meille 400 euroa, Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Erkki Kanerva kertoo.

 

 

Elokuussa

käsittelyyn

 

Pohjois-Karjalassa asia etenee nyt siten, että esitystä käsitellään sairaanhoitopiirin hallituksen elokuun säännönmukaisessa kokouksessa ja Kanerva arvioi, että se mitä todennäköisimmin menee läpi.

Myös muiden sairaanhoitopiirien hallitukset käsittelevät asian tämän syksyn aikana.

Kanerva muistuttaa, että esitykseen liittyy vahvasti ehto, jonka mukaan Raha-automaattiyhdistyksen ja valtion pitää vastata kokonaisuudessa lentotoiminnasta eikä sitä pidä myöhemminkään siirtää miltään osin kuntien tai sairaanhoitopiirien hoidettavaksi.

Ilmarin tukiyhdistyksen varapuheenjohtaja Matti Väistö (kesk.) on hyvin toiveikas Ilmarin tulevaisuuden suhteen.

- Ymmärrän niin, että nyt pitäisi tämän asian ratketa, Väistö arvioi.

 

 

Tilanne vaikuttaa

ratkenneen

 

Vaikka asia ei olekaan vielä täysin varma, tilanne vaikuttaa ratkenneen.

- Minun saamani tiedon mukaan kaikki toimialueen viisi sairaanhoitopiiriä ovat valmiita ottamaan osansa lääkinnällisten kustannusten hoidosta ja tätähän ministeriö on edellyttänyt. Koen tässä vaiheessa taas positiivista mieltä asian suhteen, hän jatkaa.

Mikäli Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri päätyy esityksen kannalle, lääkäri- ja pelastushelikopteri Ilmarin toiminta jatkuu keskeytyksettömänä.

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisi kiva kuulla myös aslakin päätöksistä.

 

Lapin radiossa kerrottiin, että Lapin sairaanhoitopiiri on tänään kokouksessaan myöntänyt Aslakille sen tarvitsemat 180 000 euroa ja näin toiminta jatkuu.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lapin radiossa kerrottiin, että Lapin sairaanhoitopiiri on tänään kokouksessaan myöntänyt Aslakille sen tarvitsemat 180 000 euroa ja näin toiminta jatkuu.

 

Hieno homma.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Erittäin hieno juttu, että sekä Aslak että Ilmari jatkavat. Itselläni ei ole harmainta aavistustakaan miten kustannustehokasta Ilmarin tarjoama ensihoito, mutta lentopelastusalan silmillä katsottuna se on eräissä tapauksissa ainoa vaihtoehto Itä-Suomessa.

 

Yleensä Ilmarin ääneentulo jaksolle piristääkin hiljaisuuden keskellä istuvaa yksinäistä tutkamiestä. Odotettu vakivieras.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään