Erkki Mikola

Kalevan alasampumisesta

3 viestiä aiheessa

Satuin äsken kuulemaan radiosta, kun Olli Ihamäki haastatteli puhelimitse prof. Martti Turtolaa Ylen Aikaisessa tämän seminaarin väliajalla

http://www.virtualpilots.fi/news/

----------------------

Kaleva-seminaari Ilmailumuseolla 14.6.

Maanpuolustuskorkeakoulun Sotahistorian laitos järjestää Finnairin tuella tieteellisen seminaarin

MURHENÄYTELMÄ SUOMENLAHDELLA – MATKUSTAJAKONE OH-ALL KALEVAN ALASAMPUMISESTA 65 VUOTTA

Aika ja paikka:

14.6.2005 Suomen ilmailumuseon auditorio (Tietotie 3, 01530 VANTAA)

Seminaari alkaa kello 10.00. Ohjelmassa mm. 10.10 Jouni Vartio ja Jukka Kauppinen: ”Tapaus Kaleva”, tietokoneanimaatio. - 10.20 Professori Martti Turtola: Kesän 1940 ulkopoliittinen tilanne Suomessa ja Virossa. - 10.40 Tutkija Toivo Kallas (Viro): ”Kalevan” pudottaminen uusimman virolaisen lähteistön valossa. - 11.30 Vanhempi tutkija Pavel Petrov (Venäjä): Tilanne Itämerellä kesäkuussa 1940 punalaivaston näkökulmasta. - 13.15 Tutkija Carl-Fredrik Geust: ”Kalevan” pudotus suomalaisten ja venäläisten arkistotietojen valossa. - 15.15 Toimittaja Bosson von Willebrand: ”Sista flyget från Tallinn” (Viimeinen lento Tallinnasta, suomenkielinen tekstitys), dokumenttifilmi vuodelta 1991.

-----------------------

Koska haastattelu ei mennyt nauhalle, ja vastaanottokykyni on jo iän takia valitettavan rajoittunut :-[

olisi kiva kuulla, mitä uutta siellä kerrottiin Kalevan tapauksesta.

 

Sen olin kuulevinani, että Neuvostoliiton suurlähettiläs lensi Virosta Suomeen edellisenä päivänä 13.6. Ja että vielä 15. ja 16. 6. sieltä tultiin lentokoneilla, joita Neuvostoliitto ei ampunut alas.

Eli että Neuvostoliiton 14.6. Virolle julistama (salainen?) saarto ei ollut ainoa syy, miksi Kaleva pudotettiin. Sitäkin ihmeteltiin, että miksi Kalevan lähtöä ei estetty jo Tallinnan kentällä. Oliko tarkoitus päästä lopullisesti eroon sellaisista ulkomaalaisista diplomaateista/vakoilijoista, jotka "tiesivät liikaa"? Venäläisillä olisi kuulemma ollut riittävästi sotilaallista voimaa siellä Tallinnan kentälläkin. ???

 

Se oli myös mielenkiintoista, että kaikki asiaa koskevat paperit on joko poltettu tai siirretty muihin arkistoihin siitä arkistosta mihin ne ohjesääntöjen mukaan kuuluisivat.

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään