Jukka Nisula

Kaputti-mutta mikä kone?

6 viestiä aiheessa

Tässä kuva-arvoitus: Minkä tyyppinen lentokone on kuvassa saanut nokan ruttuun ja siipikin on paikoiltaan. :- Tapaus on sattunut Suomessa. Ja tunnuksenkin voi kertoa, jos tietoa löytyy...ja tapahtumapaikan ja ajankin. Mutta konetyyppi nyt alkuun riittää. Oikeasta vastauksesta pointsit. :)

 

Jukka

 

[ Attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Piper J4A Cub Coupe, lieneekö OH-CPF Vampulassa 2.11.1956 sattuneen onnettomuuden jälkeen?

 

Tyyppi on ihan oikein, eli Piper J4A Cub Coupe. Suomessa oli vain kaksi kappaletta juuri tätä tyyppiä -50-luvulla, OH-CPB ja OH-CPF. Nyt tullaankin siihen, että kumpi tämä on?

 

Kuva on otettu joko -56 tai 57- ja kesällä ilmeisesti, jos katsotaan tätä toista kuvaa kaputista. Luulenpa niin, että kuva on Jämiltä, koska se on samassa sarjassa albumissa kuvan ottajan muiden kesä-Jämi-kuvien seassa. Veikkaan, että kone on OH-CPB. Ainakin kyljen maalauskuvio on juuri sama, kuin K.Mellenin hienossa värikuvassa (SIL-lehti 4, 2003). Tuon eka kuvan teksti kuuluu: "Huonosti valittu laskupaikka, 0 pistettä" ja tuon toisen kuvan "Näin siinä kävi, Ramin väkisin lento". Maastokin näyttää aivan Jämin kankaalta. Mutta...onko vai ei? Karmat tulee koneesta. :)

 

 

 

[ Attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

ei oo " PA-18 supercubbi"... ;) edit: tuossa edellä joku arvuutti sitä, en tiedä mihin vastaus häipyi...

 

Minä se olin. Vahingossa poistin viestin, kun tarkoituksena oli vain muokata sitä... :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Löysin yhden valokuvan, joka esittää tuota toista harvinaista Piper Cub Coupe OH-CPF-konetta. Siinä se on yksivärisellä tummahkolla maalauksella ilman mitään raitoja kyljessä. Kuva on cd-rompulla kirjassa "Finnish Civil Aircraft 1926-2000"/Mäkinen-Ritaranta. Taasen tuo Kai Mellenin kuva OH-CPB:stä on juuri samanlaisella maalauksella kuin nuo minun kuvat, vaalea kone ja tummempi kuvio. Mellenin kuvassa -50-luvun alusta (SIL 4/2003) kone on hopeanvärinen ja kuvio kyljessä on tummanvihreä. Siltä se näyttää tuossa mv.kuvassakin. Tuo OH-CPF:n Vampulan kaputti on sattunut marraskuussa -56, kun taasen nuo kuvani ovat todennäköisesti kesältä -57, jolloin OH-CPB:n omistaja on ollut Asikainen & Co, Helsinki. OH-CPF poistettiin rekisteristä jo 1956. OH-CPB:n konehistoria ei kylläkään kerro tästä pakkolaskukaputista mitään.

 

OH-CPB myytiin Ruotsiin 25.3.1959, jossa se sai tunnuksen SE-CTE.

Experimental-luettelosta löytyi seuraavaa:

 

SE-CTE Piper J4A

Cub Coupe 4-613-271 1939 Philip Datred,

ESLÖV

 

Eli kone on vuosimallia 1939. Sille on sattunut Ruotsissa kellukekoneena onnettomuus 6.8.2000, jossa matkustaja on loukkaantunut vakavasti, osuttuaan potkuriin.

 

http://www.luftfartsstyrelsen.se/upload/Inspektionen/Information%20till/Flygbranschen/S%C3%A4kerhet/Haverim%C3%B6tesprotokoll/SE_CTE_000806.PDF

 

Nämä vanhat valokuvat ovat aika jänniä ja kätkevät paljon tarinoita...

 

Jukka

 

tässä hieno mv-kuva Coupesta:

http://www.edcoatescollection.com/ac3/Classics/PiperJ4.jpg

 

sekä värikuva tyypistä museossa:

http://aeroweb.brooklyn.cuny.edu/database/museums/getimage.htm?id=31

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään