Tuomas Kuukasjärvi

Polttoaine laskuri

5 viestiä aiheessa

Tee lentosuunnitelma simun omalla flight plannerilla, ja katso paljonko kyseinen reitti syö polttoainetta. Sitten aseta polttoainemäärä sopivaksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niin olen miettinytkin, mutta pitääkös se paikkaansa mitä se näyttää?

 

Toki pitää. Kannattaa laittaa jonkun verran enemmän kuin sen lukema, nimittäin ylösvedon tai varakentälle lähdön sattuessa ei enää riitäkään se polttoainemäärä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Yksinkertaisin laskuri koostuu kynästä ja paperista. Tämä laskurii vaatii lähtötiedoikseen polttoaineen kulutuksen ja lentomatkan. Kulutuksen saat tietoosi kokeilemalla. Nousun vaatiman kulutuksen saat selville nousemalla ilmaan ja kirjoittamalla ylös polttoainemäärän maassa ja matkalentokorkeudella, sopivat välikorkeudet kannattaa kirjoittaa myös muistiin, esim ylösvetoja ajatellen. Matkalentokuluksen saat selville lentämällä vaakalentoa jonkin aikaa ja kirjoittamalla ylös kulutuksen ajanjakson alussa ja lopussa, ja myös tosi-ilmanopeuden. Kun tiedät, kuinka paljon polttoainetta kuluu tunnissa, ja nopeuden, niin kulutus mailia kohti on helppo laskea. Kannattaa tehdä eri korkeuksilla, koska kulutus vaihtelee korkeuden mukaan. Kun vielä käytät simun nopeutettua aikaa näihin kokeiluihin, ei reaaliaikaa kulu paljoakaan. Puolessa tunnissa saa paljon selville. ;)

 

Itse käytän A340-600:lle seuraavaa nyrkkisääntöä pa-laskussa: nousu matkalentopinnalle 13 t, ja matkakulutus 1,3 t sadalla maililla (otan kaikki planin mailit, eli nousua ei vähennetä). Milteipä päässälaskuksi menee. Lbs-määrän saa kertomalla tonnit kahdella ja laittamalla päälle 10%, ja lopuksi saatu tulos kerrotaan 1000:lla. Laskun tarkkuus on riittävä. Saamani tulos hiukan ylöspäin pyöristeltynäkin on pienempi kuin plannerin antama, ja on vienyt perille. Reservejä saa helpoimmin varmaan suurentamalla plaanin matkaa, esim tunnin reservit: plannerin antama matka + 450 mailia, ja sitten laskut.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään