Guest MJ

Lentäjien työtilanteesta?

4 viestiä aiheessa

Terve,

 

Kovin tuntuu olevan ristiriitaista tietoa lentäjien työllistymisen suhteen. Antakaahan tekin näkemyksiänne uusien liikennelentäjien työnsaantimahdollisuuksista. Kuinkahan paljon pilotteja on työttömänä ja onko pitkän työttömyyden jälkeen edes ylipäätään mahdollisuuksia tulla palkatuksi? Mitkä asiat mielestänne eniten ratkaisevat liikennelentäjäksi valmistuneen kaverin työnsaantiin? Esim. koulutuksen arvosanat, persoona, ikä (onko yli kolmekymppisen turha haaveilla työllistyvänsä?), harrastukset vai lentotunnit? Onko lentäjien maailma kylmää paperihin katsomista vai voiko persoonallaan erottautua edukseen?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nuo asiat lienevät niin yhtiökohtaisia, että on varmastikin vaikea sanoa mitään yleispätevää vastausta. Väittäisin kuitenkin, että se psykologinen puoli siellä taustalla on se kaikkein ratkaisevin töihin haettaessa. Tuskin siellä muuten teetettäisiin isoa määrää testejä. Eiköhän sen perusammattitaidon pitäisi kaikilla sen koulutuksen saaneilla olla riittävällä tasolla, joten en jaksa uskoa, että se siellä niinkään painaa.

 

Mutta nämä ovat vain minun maallikon näkemyksiä, eikä mitään faktaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuo työtilannekin on usein kysytty aihe. Haulla löysin tämän ketjun, jossa mainitaan mm:

"Työtilanne kulkee jatkuvasti sykleissä, eli välillä on kova kysyntä, välillä pienempi. Kuitenkin suuria ikäluokkia on koko ajan jäämässä eläkkeelle ja tämä varmasti vaikuttaa."

..

"Työpaikkojen suhteen mikään ei liene tulevaisuudessa varmaa ja lentobisnes voi olla vielä epävarmempaa, mikä kannattanee muistaa. Lentäjä on varmasti erinomaisen hieno ja mielekäs ammatti ja omasta tavoitteesta ja haaveesta kannattaa pitää kiinni, mutta jos alkaa satsata koulutukseen suuria rahasummia, niin kannattaa miettiä myös sitä, mitä tekee ja miten selviää, jos työpaikkaa ei saakaan tai terveys menee."

..

"Viime perjantain Talouselämässä olleen SLL:n puheenjohtajan haastattelun mukaan Finnairilla on miehistössä 50 lentäjän vaje, mutta yhtiö ei suostu palkkaamaan lisää pilotteja. Saman lähteen mukaan SIO:sta valmistuneita tulijoita on jonossa 75 kappaletta odottamassa töihin pääsyä."

....

Sitten toinen viestiketju, Lentäjien työtilanteesta YLE:n aamu-tv:ssä:

"Katselin tuon töiden jälkeen. Siinä haastateltiin Finnairin liikennelentäjää, joka on koulutukseltaan myös psykologi. Hän totesi, että lentobisnes on suhdanneherkkä ala ja että kaikenlaisen työn tekeminen kypsyttää ihmistä. Sen kuulemma näkee, onko ihminen tehnyt muutakin kuin lentänyt. Olin ymmärtävinäni, että hän vihjasi siihen suuntaan, että suoraan koulunpenkiltä lentäjäksi ei välttämättä ole se kaikkein paras tie. EDIT: Finnairin lentäjä-psykologi korosti sitä, että lentäjien työllisyystilannetta on hyvin vaikea ennustaa. Mm. sellaiset asiat kuin lintukuume, Sars ja terrori-iskut saattavat vaikuttaa suuresti. Paljon lienee siis sattumastakin kiinni.

 

Toinen haastateltava oli ilmailuopistosta valmistunut tuskastuneen oloinen nuorimies, joka kertoi, että tällä hetkellä lentäjäjono Finnairille on 42 hengen pituinen ja että hän on hakenut kauppakorkeaan luodakseen itselleen varasuunnitelman. Keskeinen syy oli ilmeisesti paitsi pitkähkö jono niin myös terveysvaatimukset. Liikennelentäjän ura voi kai katketa varsin nopeasti lääkärintarkastukseen.

 

Finnair ottaa valmistuneita palvelukseen kurssijärjestyksessä ja sen jälkeen kurssin paremmuusjärjestyksen mukaan."

 

.....

 

Työtilanne kulkee tosiaan hyvin ylös alas, tyyliin välillä "kaikki palkkaavat" uusia, ja välillä taas ei juuri kukaan. Siitä en tiedä, että jos olet koulun jälkeen ollut esim. 3-5 v muissa hommissa, niin miten sitten suhtaudutaan, jos sinulla ei muuta lentokokemusta vielä ole. Luonnollisesti tuossa tarvitsisi myös pitää kelpuutukset voimassa. Varmasti auttaa, jos valmistumisen jälkeen onnistut pääsemään johonkin ilmailualan työpaikkaan, vaikka jotain pienempää konetta lentämään tms, jos heti ei lentoyhtiöpaikka aukea. Varmasti sellainen esilläolo piireissä voi auttaa töiden saantia, ainakin pienempiin firmoihin (?).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ok, kiitos tiedoista.

 

Nämä kommentit tukevat myös omia käsityksiäni asiasta. Mikään ei ole varmaa nyky maailmassa, pitää vain uskaltaa tehdä päätöksiä ja luottaa omiin valintoihin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään