Jani Nissi

Uuden-Seelannin pääministeri loukkaantui lentokoneturmassa

4 viestiä aiheessa

uuden-seelannin pääministeri helen clark loukkasi kätensä, kun häntä kuljettanut lentokone joutui tekemään pakkolaskun. voimakkaat ilmakuopat tärisyttivät konetta niin pahasti, että sen ovi irtosi kesken lennon. Kaksi Clarkin mukana ollutta poliisia tarrautui oveen kiinni ja piteli sitä paikallaan koko hätälaskun ajan!

 

Sellasta uudessa-seelannissa. empä oo ennen tälläsestä kuullut. juttu oli torstain ILTALEHDESSÄ! :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eipä ole paljonkaan tuota tarkempaa tietoa, mutta ilmeisesti oli kyseessä 6-paikkainen business jet. Siis ilmeisesti.

 

http://www.theinsider.org/mailing/article.asp?id=1104

 

PPruNe:ssa kerrottiin, että kyseessä oli Piper Aztec, jonka oven lukitus petti ja ovi repsahti raolleen. Pääministeri kolhaisi käsivartensa säikähdyksissään johonkin ikkunanreunaan. Sai siihen oikein mustelmankin.

Miksi Uuden-Seelannin pääministeri kulkee Aztecilla onkin sitten kokonaan toinen kysymys, ja ainakin minusta uutinen sinänsä.

 

Edit: Operaattori oli Mountain Air, jolla nettisivujen mukaan on helikoptereiden ja yksimoottorikoneiden lisäksi kalustonaan kaksi Islanderia ja kaksi Aztecia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jaa, Aztec? Ei sitten uudemmanmallista konetta pääministerille löytynyt? No, Aztecissa on juuri ne 6 paikkaa.

 

Tuttu ongelma muuten tuo Aztecin oven sulkumekanismin pettäminen. On nimittäin tapahtunut minullekin kerran ollessani yksin lennolla OH-PNJ:llä.

 

Aztecin ovi suljetaan vääntämällä ovenkahva eteen ja sitten painamalla ovenkamanassa oleva varmistinnappi pohjaan. Koska usein innokkaat lennon jälkeen ulosyrittäneet matkustajat yrittivät avata ovea väkisin kahvasta kääntämällä nostamatta ensin varmistinnappia ylös, mekanismi meni helposti rikki ja sitä ovea piti aina välillä avata ja korjata vääntyneitä tankoja. Tyyppivika Aztecissa.

 

Jos ovi aukesi vahingossa lennon aikana, kuten minulle kerran kävi, kun yritin varmuuden vuoksi painaa varmistinnuppia syvemmälle pohjaan, niin ei siinä mitään suurta onnettomuusvaaraa syntynyt. Läpivirtaava sisälletuleva ilma pakotti oven aukeamaan raolleen ehkä 30 asteen kulmaan, ja ikävä puoli asiassa oli, että ovessa ei ollut mitään varsinaista kiinninykäisykahvaa, vaan vain oven etuosassa oleva sulkukahva, josta ei saanut kunnon otetta/vääntömomenttia oven nykäisemiseksi kiinni.

 

Se varsinainen ikävä juttu oven aukeamisessa lennolla on se, että ovi on keskellä siipeä, joten raollaan oleva ovi rikkoo ilmavirtauksen siivessä ja aiheuttaa voimakasta turbulenssia myös korkeusperäsimeen, mutta mitään hengenvaarallista tilannetta ei synny, ohjaimet kyllä tärisevät ihan kunnolla.

 

Oli tullut luettua vanhemman mallin Aztecin käsikirja lävitse, ruotsissa käännetty, jossa oli ohjeet siitä, miten tilanteessa tulee toimia. Siis: Lasketaan nopeutta vaakalennossa alle 80 solmun (ts. lähelle sakkausta), jolloin sisällä oleva ilmanpaine pienenee samaksi kuin ulkoilman aiheuttama paine, ja ovi nykäistään kiinni. That´s it.

 

Josseivät pääministerin pilotit tätä tienneet, niin jossakin on vikaa, kun meikäläinenkin tietää ;)

 

Toivottavasti ei tullut liikaa selittelyä, huvittaa vain koko "hätätilanne".

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään