Antti Asikainen

Asiatekstiä ilmalaivoista

1 viesti aiheessa

Seuraava on suoraa lainausta teoksesta Kirjasuomen kehitys. Ajassa ollaan jo hyvän matkaa 1800-luvun puolella, joten ortografia on nykysuomeen verrattuna hyvin yhtenevää. Enon opetukset olivat aikanansa käsittääkseni kova hittituote.

 

"Antero Varelius (1821-1904) julkaisi vuosina 1845 ja 1856 kaksiosaisen teoksen Enon opetuksia Luonnon asioista. Kirjat on kirjoitettu vuoropuhelun muotoon: 10-vuotias Jusu kyselee enoltaan luonnontieteestä. -Katkelma on teoksen toisesta osasta.

 

Jusu: Mutta Ilma-laiwojakin sanotaan olewan. Niillä purjehtiminen käynee onnellisemmin kuin siivillä. Mikä lie kun ei niitä ole ruwettu käyttämään matkustawaisten hywäksi? Näillä paikoin ei niitä ole edes nähtykään, waikka kyllä tarwittaisiin, erittäin kun wanhan aikaiset maantiet owat niin hullun mutkaisia, ettei luulisi järjellisten ihmisten niitä tehneenkään.

 

Eno: Kyllä Ilma-laiwoillekkin on usiasti turmio tullut, että niiden purjehtiat owat henkensäkin menettäneet. Pahin kuitenkin on se, että niistä on niin iso työ ja kustannus, että wähemmällä kuljetaan maantietä myöden kierrellenkin; ja wielä pahempi, ettei ole keksitty millä kurin niitä saataisiin ohjattua. Ne menevät waan menoansa sinneppäin, minne tuuli ajaa, huolimata purjehtiainsa tahdosta.

 

Jusu: Mimmoisia owat Ilma-Laiwat?

 

Eno: Sopii olla monenkin moisia. Olen lukenut ja nähnyt kuwankin semmoisesta, jonka rakennus on linnun mukainen: on kankaasta laitetut siiwet, joita monella konekkurilla pitäisi nosteltaman ja paineltaman, supisteltaman ja lewiteltämän; samoin kankaasta häntä, jolla olisi perää pidettäwä eli ohjattava. Mutta koko tämmöisen rakennuksen luulen olewan liijan työlään sekä tehtää että liikutettaa. -Tawallisia Ilma-laiwoja, joilla näytteen wuoksi ja ihmisten ihmeeksi on kuljettu pitkämäisiäkin matkoja, kannattaa (elikka pitää ylhäällä ilmassa) iso Pallo, joka on kewiämpi kun sen kokoinen kerä tawallista ilmaa. Tähän palloon on niwottu rippumaan Astia (eli niin kutsuttu Paatti), jonka Pallo nostaa ja wie myötänsä. Ilma-purjehtiat istuwat kököttäwät Astiassa ja kulkewat niinmuodoin Palloansa mihin tuuli ajelee."

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään