Guest arikatajamaki

Projekti A, osa 2

8 viestiä aiheessa

Meikäläisen kotikokkari on taas pitkästä aikaa edennyt. Joulun pyhinä oli hiukkasen ylimäärästä aikaa ja motivaatiokin pääsi jostain salakavalasti yllättämään. Parin illan puurtamisen jälkeen päästiin ottamaan ensimmäiset tyypit omasta autopilotin ohjauspaneelista. Ja voihan video, sehän toimii!!!

Tässä muutama kuva kevyestä kotiohjaamon poikasesta.

 

Ensin yleiskuvaa. Meikäläisen projektin pitää tässä vaiheessa mahtua yhteen lundian hyllyväliin. Kaapista löytyisi vielä CH Flight Sim Yoke ja polkimet, mutta niitä ei jaksa jokaista lentoa varten virittää paikoilleen.

[ Attachment removed / expired ]

 

Panelissa on nyt 2 kpl 4x20 merkkisiä LCD-näyttöjä ja kytkimet autopilotin ohjaukseen. Vielä pitää jaksaa rakentaa radioiden ohjaus, niin hiiren vois heittää lennon ajaksi kokonaan pois. Sitten voisikin taas harkita online-lentämistä. Tuossa on siis vasemmalla kytkimet autopilot, f/d ja autothrottle, sitten kiertokytkimillä säädöt nopeus, heading, nav, altitude ja vertical speed. Painonapit on järjestyksessä ias, mach, hdg, nav, appr, bc, lvl, y/d (ja 1 ekstra). Nimilaput kytkimille on vasta suunnitteilla. Ensin taidan laittaa niihin laput tarrakirjoittimella, kunhan saan siihen mustapohjaisen rullan. Saattaa jäädä lopulliseksi ratkaisuksi. Tärkeintä ei ole täydellinen ulkoasu, vaan toimiva systeemi.

[ Attachment removed / expired ]

 

LCD-näytöissä on ylemmässä autopilotin asetukset ja tiedot koneen lentotilasta. Toisessa näytössä sitten radioiden taajuudet, tutkakoodi ja etäisyydet nav1 ja nav2 asemiin.

[ Attachment removed / expired ]

 

Muovissa on vielä suojakelmu päällä. En viitsi ottaa sitä pois ennen kuin lopetan tuon kanssa sohlaamisen. Säilyy pinta siistimpänä 8) . Tuo 2mm paksu muovi oli ehkä sittenkin hieman liian ohutta, joustaa turhan paljon nappeja painaessa. Mutta sitähän voi jäykistellä tarpeen mukaan taustasta. Työstäminen on vaan sairaan helppoa. Mattopuukolla saa neliskanttiset reiät pienellä vaivalla siististi (huom, alempi on siisti, ylempi menee harjoittelun piikkiin) ja porakoneella pyöreät reiät. Pistän tuon levyn puoliksi, kunhan saan radioiden nuppien paikat päätettyä. Voi sitten ruuvata tuon yläosan pysyvästi paikoilleen ja jatkaa askartelua alaosan kanssa.

Tuo on tosiaan käytössä aivan sairaan hieno (vaikka itse sanonkin). Nyt vaan iski taas sähköpula, kun jo sarjassa toinen muuntaja näyttäisi heittävän pyyhkeen kehään. Sähköä tuolla kopassa on siis antamassa PC:stä kannibalisoitu poweri. Jostain syystä se toimii nyt vain joka toinen päivä. Eilen toimi, tänään ei.

 

Tästä jatketaan, heti kun motivaatio taas iskee.

 

A

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Saman tyyppinen LCD-viritys olisi tarkoitus tehdä viikonloppuna. Pitääpä laittaa kuvia kun saan valmiiksi. ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nättiä työtä täytyy myöntää.. ykx kysymys vaan et miten paljon sulla tohon on kulunut euroja?? Onkos nuo LCD-näytöt kalliita??

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nättiä työtä täytyy myöntää.. ykx kysymys vaan et miten paljon sulla tohon on kulunut euroja?? Onkos nuo LCD-näytöt kalliita??

 

Paikallinen Oulussa myy nuita 4x20 merkin taustavalaistuja näyttöäjä 32.5 euron kappalehinnalla.

 

Siihen päälle muutama euro kaapeleihin ja liittimiin.

 

Ja muistelen että Arilla on FSBus tuossa kytkimien na nappuloiden elektroniikkana. Yksi COM (pakollinen) ja Key kortti maksaa yhteensä karlkearsi arvioituna 50 euroa. Siihen päälle virtalähde, piuhaa ja kaikki namiskat mitä on kiva sitten hipelöidä.

 

- J

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Yleiselektroniikassa 4x20 25,62 e ja 2x40 31,11 e (sis. alv), muitakin kokoja löyttyy.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitokset kehuista. Kuvissa se näyttää vähän paremmalta kuin luonnossa ::)

 

Täytyypäs nyt laskeskella vähän tuota rahapuolta, kun kerran kysyttiin. Kierrätysosina on käytetty mahdollisimman paljon, eli:

sähköä antaa vanhasta PC:stä pöllitty poweri (toimii taas tänään)

vanhoista IDE ja SCSI-kaapeleista on tehty johdotukset FSBUS-korttien ja kytkimien välillä

Välikaapelit PC:n ja kotelon välille duunin ylijäämävarastosta.

 

Sitten on ostettu:

Kotelon osat: muovista L-listaa rautakaupasta ja pari palaa 2mm paksuista mustaa muovilevyä Etolan teollisuusmyymälästä, ruuveja ja muttereita. Yhteensä ehkä 4 €.

25 kpl 2x6 asentoisia kiertokytkimiä, tarjouserä SHP:stä, á 0,17 = yht 4,25 Euroa

(osa modattu 1x12 asentoisiksi, osa 3x4 asentoiseksi). FSBUS toimii käytännössä 4-asentoisella.

16 kpl painonappikytkimiä, 4,39 €

19 kpl vipukytkimiä, 19,01 €

24 kpl ledejä (3 eri väriä), 3,33 €

24 kpl ledin kiinnitysrenkaita, 1,32 €

15 kpl nuppeja kiertokytkimiin, sikakalliita, muistaakseni yht 15 €

 

Tärkeimmät osat eli FSBUS-kortit (1*COM, 3*KEY, LED, AD) ja LCD-näytöt sain ostettua Mikkilän Jarilta valmiiksi kasattuina. Itse en tuota vaihetta olisi ikinä osannut tehdä, joten kiitokset vielä kerran Jarille!

Maksoin valmiiksi kasatuista FSBUS-korteista 137,50 € (halpaa, ei tainnut jäädä työpalkkaa yhtään) ja LCD-näytöistä (myös valmiiksi johdotettuna ja säätövastuksilla) 80 €

 

Eli rahaa on mennyt yhteensä suunnilleen 270 €

 

Mutta varastossa on vielä osia vaikka kuinka paljon. Käytetty on vasta alle yhden KEY-kortin liitännät, käytettävissä vielä 2 korttia lisää.

Eli jo ostetuilla osilla voin tehdä vielä:

Kaikkien radioiden ohjaukset: COM1, COM2, NAV1, NAV2, ADF, XPDR, yhteensä 15 kiertokytkintä ja 4 painonappia

valojen ohjauksen, korkeusmittarin säätö, telineet jne jne.

led-merkkivalot autopilotin asetuksille, telineille yms.

Vielä täytyy jostain löytää 8 kpl potentiometrejä, niin voi tehdä AD-korttia käyttäen esim. 2-moottorikosen potkurikoneen kaikki säädöt.

 

FSBUS 2.08 beta on softana käytössä. Aivan sairaan helppo konfiguroida ja toimii kuin junan vessa (siis se vanhan mallinen suora putki :P )

 

LCD-näytöt on sitten syytä olla taustavalaistuja, muuten niistä ei kyllä näe yhtään mitään. LCD-näyttöjä ohjaa Koposen Timolta saatu softa. Kaikki kontaktit on saatu tämän forumin kautta ja kaikki tarvittavat vinkit on saatu tältä forumilta. Eli kannattaa seurata tätä ja heitellä kysymyksiä.

 

Jostain pitäisi löytää taas muutama ilta aikaa tuon kaiken askarteluun.

 

A

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Usean tunnin kolvailun tuloksena minullakin toimii nyt nuo LCD:t. Niille pitäisi nyt keksiä joku paneli mihin lykätä ja namiskat millä saa vaihdettua taajuudet + transponderi ja AP-toiminnot. FSbussilla tietty toteutetaan ne.

 

lcd3.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hienoja projekteja!!!

 

Kyllä nuo LCD:t on omiaan tähän tarkoitukseen. Ja segmentti näyttöihin verrattuna halpojakin vielä.

 

Omassa rojektissa olis tarkotus käyttää tollasta mm. MCP:ssä:

mcp_proto.jpg

 

Toi 2*16 malli oli yleiselektroniikasta 12e, ei aivan yhtä hieno kuin mitä segmentit, mutta ajaa kyllä saman asian.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään