Jan-Erik Andelin

Poliisilla helikopterit Suomessa?

13 viestiä aiheessa

Et ole oikeassa. Joskus poliisi on lyhytaikaisesti vuokrannut siviilikoptereita tai saanut virka-apua puolustusvoimilta ja silloin koptereissa on saattanut olla poliisikyltti.

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eikös joskus ollut aikeena moisia hankkia ja valtion varoilla ehdittiin muutama lentäjäkin kouluttaa jotka sitten karkasivatkin yksityiselle ja hanke jäi siihen? Onko jollain tästä tietoa?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minä sotkin mielessäni Tarvajärven Liikkuvalle Poliisille keräämät autot, hamsteritarran ja Ilmasilta-ohjelman. Autot olivat oikein, hamsterin muistin peikoksi ja SPR:lle kohdistuneen helikopterikeräyksen kuvittelin menneen myös poliiseille... Juhannus- ja jouluruuhkien aikaan kyllä muistan Malmilta tulleen uutiskuvaa valvontalennolle lähtevästä "poliisihelikopterista", lentolaitteessa oli hieno lasikupu, lentäjä, poliisiteippi kyljessä ja itse poliisi kyydissä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niilo Tarvajärveen liittyi poliisin tilapäishelikopteri siten, että Tarvajärvi joutui kolariin ennen juhannusta 1966. Tarvajärvi törmäsi irronneeseen vastaantulevan rekan perävaunuun.  Juhannusliikennettä seurannut "poliisi" -vuokrahelikopteri jäljitti Tarvajärveen onnettomuuteen osallista kuorma-autoa ja löysikin sen huoltoaseman pihasta Helsingin Sanomien mukaan. Tarvajärvi toipui lopulta, mutta seuraavan talvikauden "Tervetuloa"  TV-show  (pelkkä  "Tervetuloa", ei "Tervetuloa aamukahville") hoidettiin osittain sijaisjuontajilla .Tarvajärvi tuli juontajaksi lopulta. Ilmasilta SPR helikopterikeräys oli noin 1965 ennen kolaria. Tarvajärvi toipui kerättyjen poliisiautojen luovutukseen 1967.  

Poliisin vuokrahelikopteri

https://images.cdn.yle.fi/image/upload//w_1199,h_675,f_auto,fl_lossy,q_auto:eco/13-3-7001500.jpg

Muokattu: , käyttäjä: Simo Lallukka
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
8 tuntia sitten, Topi Falkenberg kirjoitti:

Minä sotkin mielessäni Tarvajärven Liikkuvalle Poliisille keräämät autot, hamsteritarran ja Ilmasilta-ohjelman.

Tarvajärvestä tuli mieleen, että elokuvamaailmassa Poliisille aikoinaan luovutettiin kopteri OH-HPE:

ohhpe.thumb.JPG.20877d627cc1a7e738c41cddcb992558.JPG

 

 

Muokattu: , käyttäjä: Tatu Koiranen
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Helsingin Sanomat 2.10.1966:
"Ruotsin poliisi on hankkinut kevyen viisi-paikkaisen helikopterin käyttöönsä. Pisin yhtäjaksoinen lentomatka tällä helikopterilla on yli 600 km. Suomen poliisi vuokraa käyttöönsä kolmepaikkaista helikopteria. Helikopteri soveltuu poliisin työkentälle. Meillä ollaan vielä kokeiluasteella, mutta muissa maissa helikopteri kuuluu poliisin vakiokalustoon. Määrärahojen puute on syynä siihen, että Suomessa ei poliisilla ole omaa helikopteria, kertoo toimiupseeri Lauri Salo liikkuvasta poliisista. - Olemma kuitenkin saaneet vuokratuksi helikopterin aina tarpeen mukaan. Helikopterista poliisin käytössä on pelkästään myönteisiä kokemuksia.

Ensimmäisen kerran liikenteen valvontaa ilmasta käsin järjestettiin Suomessa parisen vuotta sitten. - Liikenteen ohjauskeen, valvontaan, pelastuspalveluun ja etsintöihin helikopteri soveltuu mitä parhaiten. Myös silloin, kun suuret kansanjoukot ovat liikkeellä, kuten esimerkiksi urheilutilaisuuksissa, voidaan ilmasta käsin tilanne hoitaa parhaiten.

- Poliisi - suurin kirjaimin helikopterin kyljissä saa jo autoilijat teillä liikkumaan siististi, mainitsi toimiupseeri Salo helikopterin ehkäisevästä vaikutuksesta. Korkealta ilmasta on varsin laaja näkökenttä ja yhteydet partioiden autoihin hoidetaan radiopuhelimella. - Poliisin partioautojen katoissa olevat suuret numerot osoittavat yläpuolella olevalla helikopterille autojen sijainnin maassa. Numero on samalla niiden kutsunumero. Partioautot toimivat helikopterista saatujen ohjeiden mukaan."

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuo Jetrangerin rekisteritunnus OH-HPE lienee täysin tekaistu. En ainakaan löytänyt

Mäkisen & Ritarannan luettelosta sitä. Mikähän kopterin oikea tunus on? Kuva on ym-

märtääkseni Elokuvasta Vodkaa komisaario Palmu, joka valmistui vuonna 1969.

Ensimmäiset Jet Rangerit hankittiin Suomeen juuri kyseisenä vuonna, ollen kaksi

Rajavartiolaitokselle hankittua kopteria. OH-HRD ja OH-HRE.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyseessä on OH-HRE. R oli hieman "viilattu". Koneen maalauksesta sen verran että tehtaalta tullessa oranssi raita oli vihreän kentän ulkopuolella, kuten kuvassa.. Kenraalin määräyksestä maalauskaaviota muutettiin niin että oranssi raita tuli vihreän kentän sisäpuolelle, elikkä maalauskaavio muistutti Rajavartiolaitoksen palvelusasusteiden kauluslaattaa.Muutos toteutettiin aika pian koneiden käyttöönoton jälkeen.

Sippo

PS. Nykyään Poliisi käyttää pääasiassa " ministeriön omia" elikkä Rajavartiolaitoksen koneita. Lähinnä liikenteen valvontaan on käytetty siviilistä vuokrattuja koneita.

Muokattu: , käyttäjä: Sippo Nevalainen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
3 tuntia sitten, Jouni Halme kirjoitti:

Kuva on ymmärtääkseni Elokuvasta Vodkaa komisaario Palmu, joka valmistui vuonna 1969.

Siitäpä siitä. Tulikin katsottua se eilen kokonaan tämän kunniaksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nykyään niin herttaisesti suomettumispatinoitunut Palmu-leffa :)

Agenttia näytellyt Lilga Kovanko nakkasi vähän aiemmin takaa-ajotilanteessa kenkänsä luolakäytäviin, mutta mystisesti ne näyttävät löytäneen tiensä takaisin helikopterikyytiin :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Poliisilla näyttää olleen (tarvittaessa) käytössään myös Bell 47 Ranger (kuva: Mobilisti 07/2010):

 

poliisin_vispilä.png

Muokattu: , käyttäjä: Markus Hatakka
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään