Tarmo Kallio

Abitti yhteensopivuus

6 viestiä aiheessa

Ostin nuoremmalle pojalleni uuden koneen lukioon. Tässä on uusin 10. sukupolven Intel i5- suoritin. Luulisi tässsä olevan sopivat sisäänrakennetut langattoman verkon systeemit? Vielä mitä! Kone siis toimii hyvin koulun langattomassa verkossa, mutta ei langattomassa Abitti-verkossa!

Koulussa sanottiin koneen olevan liian uusi koulun systeemeihin. Ostin pari kappaletta erillisiä USB- adaptereita. Toisesssa on jopa erillinen pystyantenni. Eivät toimi koulussa. 

Kuulemma joku vanhanaikainen pieni kullanvärinen toimii. Jaaha. Mistähän sellaisia saa ostaa? Koneessa on uusin Windows toukokuun 2020 päivitysversio (2004).

Kullanväristä päättelin tätä: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/43939/ghvcm/TP-LINK-TL-WN725N-WiFi-adapteri?list=OZCYkRM3PnqM3goWZOP9cihbOHMhTntNif1OhUIZziPzey6

Tämä sovitin ei toimi: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/19473/gngjx/TP-LINK-TL-WN722N-WiFi-adapteri?list=OZCYkRhE2fa9VPD35FblnNX67aNXLbcM3RG9NINSsiNah9q1g5wiNOizN79Fj9Y7T5

Eikä tämä: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/61470/ghvcd/TP-LINK-TL-WN823N-WiFi-adapteri?list=OZCYkR9Y7T5M3PnqM3goWZOP9cihbOHMhTntNif1OhUIZzw

 

Onkohan tässä uudessa koneessa samoja turvaominaisuuksia, kuin uudessa Applen MacBook Air koneessa? Eli se Buuttaaminen ulkoiselta  USB- tikulta on estetty? Se erillinen Abitti-USB-tikku pitää laittaa koneeseen. Kokeissa ja kirjoituksissa. Kone buuttaa käynnistyessä käsittääkseni johonkin Linux-systeemiin?

 

Lainaus:"

Esimerkiksi Applen koneissa on vuodesta 2018 lähtien käytetty Applen kehittämää T2-turvasirua. Se estää Applen kannettavien tietokoneiden käynnistämisen käyttöjärjestelmällä, joka ei ole Applen tekemä tai hyväksymä.

Turvasirun käytön ja käynnistyksen eston saa joissain koneissa ohitettua, mutta silti ongelmia voi olla koneen ajurien kanssa.

Laiteajuri on ohjelmisto, joka ohjaa tietokoneen oheislaitetta kuten näppäimistöä tai hiirtä. Abitti käyttää Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää, eivätkä siinä toimi esimerkiksi kaikki Applen macOS-käyttöjärjestelmän käyttämät ajurit. Linux-ajurin puuttuessa koneen sisäänrakennut hiiret ja näppäimistöt eivät toimi."

 

 

 

 

 

 

 

Muokattu: , käyttäjä: Tarmo Kallio

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Terve. Ostin tänään tuon pienikokoisen kullanvärisen sovittimen. https://www.verkkokauppa.com/fi/product/43939/ghvcm/TP-LINK-TL-WN725N-WiFi-adapteri?list=OZCYkRM3PnqM3goWZOP9cihbOHMhTntNif1OhUIZziPzey6

Tämä on myös sinun laittamalla listalla. Nämä kaikki kolme ostamaani sovitinta ovat kauppojen sivujen mukaan kaikki Abitti-yhteensopivia. Ostin ne eri kaupoista, mutta linkkeihin laitoin vain selvyyden vuoksi Verkkokaupan linkit. Tarkastin myös USB- sovittimiin uudet ajurit.

Voiko ongelma olla siinä, että pojan kone käyttää koulussa normaalisti koneen oman piirisarjan Wifi-laitetta, mutta Abitti verkossa pitäisi sulkea manuaalisesti koneen oma Wifi ja kytkeä päälle asetuksista USB-portin Abitti Wifi? 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onko poika kokeillut adaptereita koulun Abitti verkossa? Itse painin samojen ongelmien kanssa ja kotona ei yhdistänyt adapterilla (verkot oli näkyvillä kylläkin) mutta päädyin sitten palauttamaan kuitenkin koneen Giganttiin kun myivät sen abitti yhteensopivana ja ostin sellaisen jossa erikseen mainittu että koulun käyttämä abitti versio testattu myös wifillä. 
 

Tällain ekaa kertaa abitin kanssa painineena täytyy sanoa että kyllähän on aikamoinen sekamelska tämä koejärjestelmä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pojan uudella koneella pääsee Abitti-verkkoon koulun laina USB-adapterilla. Nämä ovat jotain vanhoja, joita ei opettajan mukaan enää myydä. Hän ei ole vielä kokeillut uusinta ostamaani adapteria. Hän on käyttänyt tässä ensimmäisessä koejaksossa koulun lainakonetta ja sanoi käyttävänsä sitä myös loput kolme päivää.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Samanlaista ongelmaa meilläkin.  Uusi kone Power'ista ja kaupan mukaan Abitti-yhteensopiva.  Koneen sisäinen wifi ei saa yhteyttä koska Abitti on tosiaan Linux-pohjainen eivätkä koronatilanteen vuoksi (??) ole voineet testata ja päivittää uusia vempaimia mukaan.  Kaupasta mukaan listalta löytyvä WiFi adapteri TP-Link WN823N.  Se kyllä luo yhteyden Abitti-verkkoon mutta katkaisee sen muutaman minuutin kuluttua.  Koulusta lainatulla härpäkkeellä homma toimii.  Kauppa väittää että toimii ja koulu ei osaa sanoa että miksi ei toimi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään