Tauno Hermola

Kuumailmalaiva

6 viestiä aiheessa

Miksi kuumailmalaivat(?) (Thermal airships) ovat niin harvinaisia? Eikö olisi hyödyllistä, että päälliköllä on jotain kontrollia siihen, mihin lennetään? ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä kontrollointi olisi hyödyllistä. Kuumailmalaiva näyttää olevan kuitenkin vaivalloinen operoitava ja sen kuljetuskyky on melko pieni. Myöskään niiden käyttö tuulikelillä ei ole helppoa. Eli vastatuuleen meno on vaivalloista. Silloin kun niitä on tullut nähdyksi, niin keli on ollut normi kuumailmapallokeli; tyynehkö aamu tai ilta.
Suomessa ei tällä hetkellä ole kuumailmalaivoja.

Ne mitkä muualla ovat käytössä, lienevät enimmäkseen mainoskäytössä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aki, tämä menee hiukan saivarteluksi, mutta tuossa ei ehkä kyse ole kontrollista. Tuo rajoitus on ymmärtääkseni enemmänkin lentoonlähtöä ja laskua varten. Kuumailmalaivaa pitää käsitellä kuten special-shape kuumailmapalloa. Siinä on valtava sivupinta-ala ja se vaikeuttaa pystytystä. Olen muutaman kerran ollut mukana kuumailmalaiva-operoinnissa ja pallo on aika paljon helpompi käsitellä pystytyksessä.

Alkuperäiseen kysymykseen. En juurikaan näe kuumailmalaivalla muuta käyttöä kuin mainoslentäminen. Niitä on käytetty aikoinaan sademetsien yllä viidakon latvuston tutkimiseen. Latvustoon ei ole ollut oikein muita keinoja päästä käsiksi. Kuumailmalaivalla on voitu olla latvuston päällä aiheuttamatta ilmavirtoja alaspäin ja ohjattavuus on heikolla tuulella riittänyt.

Yleistymiseen harrastevälineenä on varmasti vaikuttamassa myös hinta. Tällä hetkellä hinnat taitavat lähteä 100 000 eurosta ylöspäin, kun pallojen hinnat ovat vain kymmenia tuhansia.

Ohjaamisen hyödyllisyys on tietystikin suhteessa tarpeeseen. Pallolentämisestä katoaa osittain seikkailun maku, jos palloon laitetaan ohjaus. Toki joskus on tullut mieleen, että pieni ohjauskyky voisi olla hyvä... :-D

Gefaflug lopetti tuotannon pari vuotta sitten, ei ollut kannattavaa.

Lämpimin palloterveisin

 

Olli L

016.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään