Markku Kanninen

Mikä Sääski

10 viestiä aiheessa

Netin syövereistä löytyi muutama mielenkiintoinen kuva Sääskestä:

https://www.kuvakokoelmat.fi/pictures/view/HK19670603_4461

ainakaan pienen kirjojen/lehtien pläräysen jälkeen ei minulle eikä eräälle asioista yleensä perilläolevalle taholle selvinnyt mikä yksilö ois kyseessä? "Väritys" on kuin suojeluskunnan OH-HEA:ssa mutta hakaristi kertoisi koneen olevan ilmavoimien Sääski?

Markku

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

SIHL 2/2001:ssä on sama kuva kuvatekstillä: "Sinisellä värillä OH-HEA:n tapaan hienosti koristeltu SÄ-130 Suomenlinnassa toukokuussa 1931. Kapteeni Malinen ja mekaanikko Lemponen osallistuivat tällä koneella 22.-23.5.1931 Ruotsissa Pohjoismaiden lentokilpailuun. Kilpailuja varten koneeseen sovitettiin 30 litran lisäsäiliö."

4 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tästä lentokilpailusta/näyttelystä löytyy lisäksi tarkempaa tietoa tällä foorumin tässä säikeessä:

ja lisää kuvia Kotkasta ja Sääskestä kuvatekstillä Kotka tai Sääski suloisesti sekaisin!

https://www.kuvakokoelmat.fi/pictures/uicksearch?hakusana=Sääski+lentokone

Markku

Muokattu: , käyttäjä: Markku Kanninen
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
12 tuntia sitten, Kalle Rantanen kirjoitti:

Kapteeni Malinen ja mekaanikko Lemponen osallistuivat tällä koneella 22.-23.5.1931 Ruotsissa Pohjoismaiden lentokilpailuun.

Mutta osallistuiko varmasti juuri tällä koneella?

Lentokilpailuun osallistui suomalaisia sotilas- ja siviililentäjiä seuraavasti: Kapt Malinen, lentom Jäderholm ja herra Kasten Sääski-koneilla. Bremer Junkers´illa sekä Granroth ja Heiskala Moth´lla. Sääski-koneita oli siis kaikkiaan kolme konetta kilpailussa. Siviililentäjä Kasten ei varmasti lentänyt hakaristein varustetulla Sääskellä, joten jäljelle jää Malinen ja Jäderholm. Oliko kumpikin Sääski maalattu samoin värein ja raidoin? Kun vertaa tätä lehtikuvaan minkä yhteydessä mainitaan Jäderholm´in nimi, näyttää kone (29) aivan samalta kuin mikä on kuvattu Suomenlinnassa ja jonka Markku laittoi esille. Tiedä sitten?

Kuva.jpg

Kuva1.jpg

Kuva2.jpg

Kuva3.jpg

SIM_9.3.12 475.jpg

Muokattu: , käyttäjä: Raimo Heikkinen
Lisätty liite
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Löysin valokuvan Tukholman lentosataman ILIS 1931-näyttelystä. Hallin seinustalla on kone, joka peräsimestä päätellen on Sääski. Tunnus OH-alkuinen, onko OH-ASB?  Kuva on julkinen.

https://digitaltmuseum.org/021016317451/internationella-luftfartsutstallningen-ilis-1931-i-stockholms-flyghamn

Näistä siviili-Sääskistä on hyvä neliosainen juttusarja Suomen Ilmailuhistoriallisessä Lehdessä 4/2000 - 1, 2 ja 3/2001. Nyt ei vaan ole lehdet lähettyvillä.

Jukka

 

TEKA0141064.jpg

TEKA0141064 – kopio.jpg

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suomen Ilmailuhistoriallisen Lehden n:o 4/2000 artikkelin mukaa kone ei voine olla muu kun OH-ASB. Konehan oli vuonna 1928 perustetun "Osakeyhtiö Sääsken" esittelykone jonka Valtion Lentokonetehtaan valmistamana tuli yhtiön käyttöön v.1929. Lentokonetehtaan koelentäjä Jäderholm siirtyi yhtiön lentäjäsi ja alotti "heti vilkkaan lentotoiminnen"... yleisölennätyksiä, koulutusta ja mm. pirtulaivojen etsintää. (SIL s.7) Esittelylennoista lehti kertoo vain, että "Sitä esiteltiin Ruotsissa ja Virossa...". Koneen paha vaurio sattui yleisölennätyksellä myös Ruotsissa 24.9.1931, kun potkurin hajoamisen seurauksena moottori putosi kellukkeiden varaan. Jäderholm selvisi pakkolaskusta ehjin nahoin, mutta konetta ei enään korjattu ja se oli arkistoteidon mukaan: "Myyty ulkomaille 1931 jälkeen. Ei katsastettu."  Osakeyhtiö Sääsken lentotoiminta loppui siihen ja yhtiö meni konkurssiin v.1935.

Markku

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Helsingin sanomat 1931: Maakoneiden sarjaan osallistuivat suomalaisista Malinen, Heiskala ja kapt. Granroth. Vesikoneiden sarjassa tehtailija Kasten (kone Sääski) ja Jäderholm. Myös Bremer osallistui. Reitille osui huono sää. Granroth ja Jäderholm tekivät hätälaskut. Granroth törmäsi pylvääseen ja kone vaurioitui tai tuhoutui, Granroth loukkaantui silmiinsä ja joutui onnettomuuden takia silmäleikkaukseen Tukholmassa. Jäderholm laskeutui kone ehjänä.          

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
37 minuuttia sitten, Simo Lallukka kirjoitti:

Helsingin sanomat 1931: Maakoneiden sarjaan osallistuivat suomalaisista Malinen, Heiskala ja kapt. Granroth. Vesikoneiden sarjassa tehtailija Kasten (kone Sääski) ja Jäderholm.     

Kun kerran Kasten lensi siviili-Sääskellä ja Malinen Sääski-maakoneella, on asia selvä. Sääski-vesikone kuului Jäderholm´ille.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

12.5.1931     Jäderholm H:ki - Tukholma
13.5.1931    aloituskuvan päiväys
22.-23.5.1931    Malinen/Lemponen lentokilpailussa maakonella

Kevyt lentokone SÄÄSKI esite vuodelta 1929

"LASKUTELINE: Maa- ja vesilaskutelineet ovat mahdollisimman yksinkertaista ja lujaa rakennetta ja helposti vaihdettava toisiinsa irrottamalla ainoastaan neljä sokkapulttia."

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pietisen kokoelmissa on eriaiheisia kuvia, jotka on niputettu saman päivämäärän alle. Suomenlinnan lentokonekuvien lisäksi löytyy päivälle 13.5.1931 Itsenäisyyden kuusen muistokiven paljastustilaisuus Helsingissä (joka pvm. pitänee paikkansa). Sitten löytyy Pietisen kuvia maljakosta ja vihanneksista päivälle 13.5.

Nämä kaksi liitekuvaa on otettu Pietisen kuvatietojen mukaan Suomenlinnassa 13.5.1931. Kuvissa on U.E. Mäkelä pukemassa lentohaalaria ylleen. Hän lensi VL Kotkan Tukholmaan.

Toisessa kuvassa Sääsken ohjaaja Georg Jäderholm, joka seisoskelee koppis päässään Suomenlinnassa 13.5., vaikka lentopäiväkirjansa mukaan olisi pitänyt lähteä jo edellisenä päivänä Tukholmaan;). Pietisen kuvissa on virheellinen päivämäärä.

HK19670603_2343.jpg

HK19670603_2344.jpg

Muokattu: , käyttäjä: Raimo Heikkinen
2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään