Jukka Raunio

Hansan pyssyt

5 viestiä aiheessa

Tässä 15 vuotta sitten ei ollut tiedossa, että Hansaan olisi asennettu tähystäjän aseita. Sittemmin tuli tuo kuva vastaan. Löytyyköhän asennuksesta (tai ehkä vain mallailusta paikoilleen) dokumenttitietoa?

img898 (2).jpg

3 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämä kuva löytyy ainakin Suomen ilmavoimien lentokoneet 1918-38 ja Suomen ilmavoimat 1918-27 -kirjoista, sekä jokunen muukin kuva tähystäjän aseilla varustetuista Hansoista. Toivottavasti jonkun arkistoista löytyy tarkempaa tietoa.

// Lisäys: jälkimmäisen kirjan sivulta 142 löytyy pari varsin mainiota lähempää otettua kuvaa konekivääreistä.

Muokattu: , käyttäjä: Kalle Rantanen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itse asiassa kyse olikin siitä, asennettiinko Vickersejä runkoaseiksi. VL Historia osa 1 s. 95. Tätä se huono muisti teettää...

2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uusien Hansojen valmistuessa IVL:lla Suomenlinnassa, oli koneisiin rungon molemmin puolin tehty kiinnikkeet konekivääreitä varten seuraavasti: Kahden kiinteän Vickers-kk:n telineet ja käyttökoneisto sekä säiliö 900 panokselle. Lisäksi takatoosaan kahdelle liikkuvalle Lewis-kk:lle rengasteline (so. valmius asennettavaksi) ja lokerot kuudelle 94 panoksen rummulle.  Näin valmistuivat Hansat n:ot 2-6, 8-56 (seiska oli aseistamaton koulukone). Koneen 57 kohdalla luovuttiin kiinteistä Vickers k.k:sta, jolloin pukit(?) ja käyttökoneisto poistettiin sarjavalmistuksessa. Eipä taidettu runko-Vickersejä koskaan ilma-ammunnoissa edes kokeilla? Tähystäjän käytössä olleet kk.-rengastelineet olivat Tourelle-merkkisiä ja niitä oli useampia malleja Hansoissa ja/tai Bregueteissa; TO.3, TO.4, TO.7 ja TO.9 (jälkimmäisen paino 22,2 kg.). Kaksoiskonekivääreinä oli Lewisin lisäksi myöhemmin myös -mites ollakaan Vickersit. Ehkä juuri runkokonekivääreistä kaksoiskonekivääriksi muutettuja, en tiedä?

Jukan laittama kuva I.V.L. A 22. -meritiedustelukoneesta n:o 4.F.47 on tässä Sortavalan Käsinhännässä toimineen 2. Erillisen Merilentolaivueen käytössä. Päiväkirjan (ks. liite) mukaan tässä valmistaudutaan k.k.ampumista varten lentoon Kasinhännässä. Koneen ohjaajana toimi alik Venna ja ampujana vänr Eskola.

Todettakoon vielä, että IL-47:ksi muuttuneen Hansan asevarustus oli 4.-.5.11.1929 pidetyssä tarkastuksessa seuraavanlainen: 2 kpl. 4x10 kg. Michelin-pommiripustin laukaisulaitteineen sekä 2 kpl. Vickers-tähystäjäkonekivääreitä. Kun samassa tarkastuksessa oli IL-61:ssä Lewis-tähystäjä-kk:t.

IMG_3551.JPG

IMG_9835.JPG

Muokattu: , käyttäjä: Raimo Heikkinen
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään