Ismo Homanen

Leningradin piiritys - kartat ja kirjat

5 viestiä aiheessa

Viruaalilentäjät ry:n työryhmä tarvitsee IL-2 Sturmovik Great Battles lentosimulaattorin valmistuvaan Leningradin rintaman ja Kannaksen karttaa varten tarkkoja Neuvostoliittolaisia 1930-luvulla tehtyjä topografisia karttoja. Alue näkyy kuvassa.

Onko niitä missään saatavana kun venäläisistä sivustoiltakaan ei tunnu löytyvän apua? Löysin hyvän internet-sivuston jossa on ladattavana Leningradin eteläpuolelta 1930-1942 tehtyjä karttoja aina Viroon asti joten siellä ei ole ongelmaa. Kuvassa näkyy suomalaiset sotilaskäyttöön tarkoitetut tarkat kartat vuodelta 1942 rintama-alueesta, mutta nekin loppuvat tuohon:

RUS_topo_maps.png

Meillä on nyt paremman puutteessa 1:100 000 kartat Leningradista koilliseen Laatokan rannalle ja niissä ei riitä alkuunkaan tarkkuus saati karttalehtien tiedostojen resoluutio. Myös kohdistus käytössämme olevaan täysin tarkkaan vesistöjen satellitti-dataan ei noilla isoilla kartoilla onnistu, aina heittää jossakin karttaprjektion takia.

Teemme maisemoinnin eli vesistöt, pellot, suot, niityt ja metsät kartallemme 10 metrin tarkkuudella. Karjalan kartat olivat loistavaa lähdemateriaalia tähän tarkoitukseen Kannaksella ja siellä sekä Kaakkois-Suomessa alkaa olla valmista: maisemat eli maanpeite on saatettu 1930-luvun lopun tilanteeseen ja paikoin apuna olivat myös 10km ilmakuvakarttojen ruudut. Samoin venäläiset 1:25000 topografiset kartat ovat erittäin hyviä kun tuo kuvan alue saadaan vielä katettua. Kuvan aleunassa näkyy juuri noita tarkkoja karttoja ja siihen ne meillä nyt loppuvat.

Tässä vielä saksalaisten käytössä olleen Gatchinan (Krasnogvardejsk) lentokentän ja kaupungin kartta malliksi millaista tarkkuutta haetaan. Kenttä sijaitsi noin 35 km Leninradista etelään tuossa radan mutkan sisäpuolella olevalla tyhjällä alueella. Kaikki lentokentät mallinnetaan oikean muotoisiksi ja näköisiksi saksalaisten ilmakuvien ja kenttäkarttojen perusteella.

O-36-13-A_v_(KRASNOGVARDEJSK)_XI.1934.jp

Muokattu: , käyttäjä: Ismo Homanen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hei,

kannattaa kysyä Axis History Forumin "Soviet Union at war" -alaosion tai myös  "Allied and Soviet Air Force" forumin kautta; ks.

https://forum.axishistory.com/viewforum.php?f=79&sid=f810f58241f7e7acf6046cb539ab4d89

http://forum.12oclockhigh.net/forumdisplay.php?f=7

Em. forumien aktiivisia osanottajia on sekä länsimaisia että venäläisiä tutkijoita, jotka varmaan pystyvät auttamaan.

 

 

 

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
HUOM: Siirsin keskustelun toisesta ketjusta tänne jo aloittamaani ketjuun niin voi käsitellä kartta-aihetta laajemmin tässä samassa keskustelussa. Muutin myös pääotsikkoa paremmin aihepiiriin sopivaksi. 
------------------------------------------------------------------------------------------------
51 minuuttia sitten, Carl-Fredrik Geust kirjoitti (toisessa ketjussa):

Uuteen kirjaani tulee joitakin Itämeren laivaston lentotukikohtien kuvia, joita oli jo RS 5-kirjassa. Valitettavasti minulla ei ole Borkin kentän kuvia. Pari vuotta sitten ilmestyneessä Oranienbaumin ilmailunhistorissa on muuten yo. kartasta tehty saksalainen jälkipainos (ks alla). 

001 (57).jpg

Borki 1.jpg

Borki 2.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Meillä on sekaisin käytössä sekä venäläisiä alkuperäisiä karttalehtiä että saksalaisten niistä tekemiä kopioita. Yhdessä ne peittävät jo  95% meidän "virtuaalikarttamme" maanpinnasta ja loputkin on olemassa kun vaan löytyy! Saksalaisessa kartassa on näköjään lisättynä jo joitakin kenttärakennuksien paikkoja, pieni mutta tärkeä tiedonjyvä tuokin! :)

Hienoa että teet kirjoja tämän alueen toiminnasta. Lend-lease (Red Stars 4) kirjasi minulla onkin ja nyt hankin tämän uuden. Onko sinulta joskus odotettavissa kirjaa "Punailmavoimat jatkosodassa" tai Punailmavoimat Leningradin rintamalla" jossa olisi myös saksalaisten toimintaa esiteltynä? Sellaiselle olisi todella paljon kansainvälistä tilausta, vai onko jo esim. englanninkielisenä hyvää kirjaa olemassa? En ole löytänyt ainakaan googlaamalla kuin tämän joka näyttää hankinnan arvoiselta:

5e392b354864a_navalwar.jpg.6428e8bdf0aafffcf913602da7aceb68.jpg

The Naval War in the Baltic

Jos tiedätte muita hyviä Suomenlahden ilmasotaan liittyviä hyviä englanninkielisiä tietokirjoja, niin otan kaikki vinkit vastaan! Onko esim. tuo Oranienbaumin ilmailunhistoria ainoastaan venäjänkielinen?

Olen juuri tilannut nämä, mutta ilmasota kiinnostaa vanhaa "virtuaalilentäjää" eniten:

Itämeri sotanäyttämönä - Suomi, Baltian maat ja Puola sodassa 1918-1945

Meririntama - Merisotatoimet pohjoisen Itämeren alueella 1941-44

Muokattu: , käyttäjä: Ismo Homanen
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tällä hetkellä on karttaprojektimme työmaana Leningradin ja Nevan ympäristön maanpeitteen editointi 1940-luvun tilanteeseen ja mallina on 1930- ja 1940-luvulla painetut venäläiset kartat (kuvalinkki alla). Lentokenttien ilmakuvista meillä on jo suurin osa kerätty, skaalattu ja liitetty karttojen yhteyteen, mutta joitakin puuttuu kuten aikaisemmin mainittu Borkin lentokenttä josta on olemassa vain 1:25 000 karttalehti. Koostekartta Oranienbaumin ja Kronstadin alueesta lentokenttineen on juuri työn alla.

Näiltä kaikilta lentokentiltä tarvitsemme kaiken materiaalin mitä löytyy eli ilmakuvia, valokuvia rakennuksista (konesuoja, hangaarit, verstaat ym.) ja kenttäkarttoja rakennusten sijoittelusta. Olen googlannut pari viikkoa pelkästään venäläisiä Leningradin piirityksen ilmasotaan ja tukikohtiin liittyviä sivustoja (joita on paljon) ja lisää linkkejä sekä vinkkejä otetaan vastaan.

TARKKA KUVA KARTASTA

Leningrad_oblast.thumb.png.d91a2116a52828eb0c1a2fc00dd002d8.png

Muokattu: , käyttäjä: Ismo Homanen
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään