Seppo Lauritsalo

Neuvostoliiton sankarit (hävittäjälentäjä) ja/tai ässät Suomen taivaalla

3 viestiä aiheessa

Ketkä Neuvostoliiton sankarit (hävittäjälentäjä) ja/tai ässät taistelivat suomalaisia vastaan Talvi- ja Jatkosodassa?

Pienoismallirakentajana kiinnostaa tiedot konetyypeistä, taktisista numeroista ja niiden sijainnista, maalauksesta jne. Sekä tietysti ilmavoitoista, ilmoitetuista ja suomalaisten myöntämistä.

Suomen ja englanninkielisestä kirjallisuudesta olen löytänyt valitettavan vähän tietoja ja nekin ristiriitaisia ja kaipaisivat täydentamistä.

Esim.

-         -  Alexander Bulaev, joidenkin lähteiden mukaan paras Talvisodan ässä

-          - Andrei Vasijevits Tsirkov eli Andrei Chirkov, jonka Hasse Wind ampui alas 19.6.44

-         -  Illu Juutilainen mainitsee kirjassaan rykmentinkomentaja majuri Kovalovin (2 x HSU) (onko Konstantin Fedorovits Kovaljev sama mies?) sekä laivueenkomentaja Medvetjevin (HSU)

-          - Seppo Porvalin kirjassa Viimeinen ässä mainitaan keltaisella Tomahawkilla lentänyt majuri Govanoff/Gavonoff, jonka Lasse Hattinen olisi ampunut alas

-         -  taisteliko L A Gal’chenko (kissa peräsimessä) suomalaisia vastaan?

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Talvisodan osalta asia on tyhjentävästi käsitelty Apalin julkaisemissa kirjoissani Red Stars 5 ja Red Stars 7, joista ilmestyy kevään aikana Koalan julkaisema huomattavasti täydennetty painos.

Jatkosodassa NL:n tunnetuimmat  hävittäjälentäjät olivat syksyllä 1941 toiminut Itämeren laivaston Vasili Golubev (ks MpKK:n julkaisema kirja Hanko toisessa maailmansodassa, josta oheisena kuva). Hän johti sittemmin Itämeren laivaston ässärykmentti 4 GvIAP, joka syksystä 1944 toimi Malmilla, valvontakomission ja eritysesti kenr.ev. Zhdanovin suojana. Golubev saavutti neuvostokirjanpidon mukaan yht. 39 (16 henk.koht ja 23 jaettua) ilmavoittoa, ja nimitettiin NL-sankariksi 23.10.1942.

Leningradin rintaman tunnetuin hävittäjälentäjä oli Vladimir Serov (159 IAP), jonka La-5 ammuttiin alas Vammelsuun ilmatilassa 26.6.1944 (vastustajana ehkä Ilmari Juutilainen). Golubev saavutti 45 (39 + 6) ilmavoittoa ja nimitettiin NL-sankariksi posthuumisesti 2.8.1944. Vammelsuun kylä nimitettiin 1948 hänen kunniakseen Serovoksi, ja rantatien risteyksessä on muutama vuosi sitten pystytetty oheinen patsas Serovin muistoksi.

Golubevin, Serovin ja muiden Suomen rintamilla toimineiden neuvostoässien valokuvia ja priofiilipiirroksia löytyy aikaisemmmista Red Stars-kirjoista.

 

 

Hanko toisessa maailmansodassa.jpg

Serovin patsas, Vammelsuun tienristeys.JPG

Muokattu: , käyttäjä: Carl-Fredrik Geust
2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Terve!

Onko tiedossa, mistä Serov ja hänen koneensa jäännökset lopulta löytyivät ja milloin? Olen käsittänyt, että hän oli pidempäänkin kirjoissa kadonneena 26.6.1944 ilmataistelun jälkeen?

t

Kari

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään