Jukka Nisula

Suomalaisia lentäjiä Flygning-lehden kannessa 1940

6 viestiä aiheessa

Ruotsalaisen Flygning-ilmailulehden joulukuun 1940 numerossa oli kansikuvana tämä suomalaisia ilmavoimien lentäjiä (lento-oppilaita) esittämä kuva. Kone taustalla on VL Kotka, ja lentäjistä on helposti tunnistettavissa toinen oikealta oleva Heimo Lampi. Lampi onkin hyvä johtolanka, sillä hänen avulla päästään käsiksi mahdolliseen kuvanottopaikkaan ja hetkeen.

Heimo Lampi pääsi Ilmasotakouluun Kauhavalle Reservin aliupseeriohjaajakurssille 6 (Res. AOK 6), joka alkoi 2.9.1939.  Sen jälkeen hän jatkoi Täydennyslentolaivue 29:ssä (T-LLv 29) Parolassa muutaman päivän, mutta lentue siirrettiin välittömästi Parolan tilanahtauden takia Tyrvännön jääkentälle. 1.3. 1941 hän siirtyi alikersanttina Lentolaivue 24:een. Valokuva on mielestäni otettu T-LLv 29:n aikana ja siis ennen joulukuuta 1940.

Mutta tunnistaako joku nämä muut lento-oppilaat?

Flygning_kansi_Heimo_Lampi__1940.jpg

2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vasemmalla voisi olla Santtu Alakoski, Eino Peltola, Heimo Lampi ja oikeanpuolimmaista en nyt tähän hätään tunnista.

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mainio kuva ja hyvä kysymys. Liitteenä kuva isästäni kesältä -40. Minun on vaikea tunnistaa isäni lehden kansikuvasta. Hän täytti 19 kesällä -40 ja ei tainnut vielä olla tupakkamiehiäkään.

 

img270.jpg

2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos Lassi ja Jorma kommenteista, etsitään toinen mies Klaus "Santtu" Alakosken tilalle. Toinen vasemmalta oleva Eino Peltola jonka Lassi aivan oikein tunnisti, kävi myös Res. AOK 6:n eli saman kuin Heimo Lampi. Hän siirtyi Lentolaivue 32:een alikersanttina 12.8.1940. Joten taas kuvan ajoitus aikaistuu. Eli todennäköisesti kuvattu syyskuun 1939 - elokuun 1940 välillä. Huom! Rakennusten katolla ja maassa näyttää olevan lunta, joten talvella 1939 - keväällä 1940 otettu! Kuitenkin kesäkamppeet päällä ja avokäsin...kevät? Tausta ja Kotka-kone viittaa muualle kuin Kauhavalle... Parola tai Tyrväntö? T-LLv 29?

Löysin Heimo Lammen Brewster-lentäjä -kirjasta maininnan, että hän siirtyi Parolaan jatkokoulutukseen hävittäjälentäjäksi helmikuun lopulla 1940. Mukana kurssilta Kauhavalta Parolaan tulivat mm. oppilaat Alppinen, Katajainen, Ginman ja Korhonen.

Löysin selvästikin samassa yhteydessä otetun valokuvan, auttaako tämä mitään? Kuva on osa kuvakollaasia Suomen Ilmapuolustusliiton julkaisemasta kirjasta "Ilmamme puolustajat sodassa", painettu 1941.

Eli ketkä ovat vasemmanpuoleisin "tupakkamies" ja oikeanpuolimmaisin "piippumies"?

EDIT: Bingo! "Piippumies"  voisi hyvin olla Aarne Korhonen. Alin kasvokuva: osasuurennos SA-kuva, Lentolaivue 24, Aholan lentue, Tiiksjärvi 10.4.1942.

Jukka

Ilmamme_puolustajat_sodissa_kasvot.jpg

 

80932(1).jpg

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula
lisätty valokuva

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sen verran olkapoleteista olen erottavinani, että Lammella on alikessun jämät (ja ehkä myös "piippumiehellä"?). Sen sijaan "tupakkamies" olisi vielä korppi. Alla esittämääni ajankohtaan nähden myös Peltola on vielä korpraali.

Kuva on otettu Täydennyslentolaivue 35:ssa (T-LLv.35) Parolassa touko-kesäkuussa 1940. Lentokone on VL Kotka, KA-145.

Laitan kaksi sivua KA-145 lennoista koska muut sivut eivät voi tulla kysymykseen. Sivuilla on RAOK 6:n kurssilaisten lisäksi myös muidenkin ohjaajakurssien oppilaita, mutta onko vain RAOK 6:n miehet lyöttäytyneet samaan kuvaan? Pidän todennäköisenä että alikessuista ja korpeista löytyvät nimet kuvassa seisoville ohjaajille.

Kone lennettiin lentokonetehtaalle pieniä korjauksia varten 18.6, palaten Parolaan 21.6.

IMG_1037.JPG

IMG_1039.JPG

Muokattu: , käyttäjä: Raimo Heikkinen
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitokset Raimo! Hyvin huomioitu nuo polettien arvomerkit, en itse huomannut niitä niin tarkasti katsoa. Katselin tuota alkuperäistä kansikuvaa ja sanoisin, että "piippumies" on korpraali. Ja silloin Aarne Korhonen sopisi hyvin kuvaan, koska hänet on mainittu lentopäiväkirjassakin korpraalina kuten Peltolakin. Lampi on siis jo alikersantti.

Täydennyslentorykmentti 2 ja sen koulutuslaivue Täydennyslentolaivue 29 lakkautettiin ja muutettiin Täydennyslentolaivue 35:ksi (T-LLv 35) 29.3.1940. Joten ajankohtaan nähden, olettaen että kuva on otettu alkukesällä 1940, se on miesten oikea joukko-osasto.

Hieman hämää nuo valkokattoiset (lumiset?) rakennukset ja niiden edessä valkoista maassa (lunta?) alasiiven yläpuolella mäntyjen luona, toki kuva voi olla retusoitukin. Kuvahan on joulukuun numerossa. Miehet ovat  kuitenkin kesäkamppeissa kuten kaikki näkee.

edit: Kotka KA-145 siirtyi pois T-LLv 35:sta 15.7.1940, jolloin se luovutettiin LLv 34:lle.

Jukka

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Nisula
täsmennys

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään