9 viestiä aiheessa

Onnistuin löytämään suomesta sodanaikaisen Luftwaffen Robot II kameran. Luftwaffe käytti kameraa moneen tarkoitukseen. Joko ihan normi valokuvauskamerana tai eri puolelle lentokoneen runkoon sijoitettuna sähköisesti ohjattuna.

Uskoisin että tämä kyseinen yksilö voisi olla kotoisin Ju88 yksiköstä. En kylläkään ole nähnyt ko tyyppistä kameraa kenelläkään kädessä sodanaikaisissa kuvissa. Minusta on tosi mainiota löytää jotain näinkin vanhaa ilmailuhistoriaa. En muista nähneeni edes suomen ilmailumuseoissa moista kapistusta, mutta voihan niitä olla, en vain ole huomannut aiemmin.

Sarjanumero rungossa on F53908-6 siitä saattaisi selvitä jotain sen historiasta. Objektiivin sarjanumerosta olen päätellyt sen olevan jostain 1941-42 vaiheilta.

Rungossa oli vielä filmi sisällä, mutta en usko sen sisältävän mitään sodanaikaista materiaalia. Koska kamerassa ollut käytössä sen omia kasetteja. Robot-kamerat käyttivät hieman erilaista kasettia kuin esim. Leica. Filmi on jo labrassa, mutta en usko saavani sieltä takaisin mitään muuta kuin ylivalottunutta filmiä. Odotellaan.

Kameran etu oli siinä, että siinä oli oma "moottori", joka viritti kameran eikä tarvinnut käyttää peukaloa viritykseen, jolloin kohteeseen tähtääminen ei häiriintynyt. Kameralla pystyy ottamaan useita kuvia yhdellä virityksellä, jos muistan oiken niin kahdeksan kappaletta. Kameran päällä näkyvä sylinteri on tehty kameran viritykseen, varmaankin paremman käsiteltävyyden saavuttamiseksi rukkaset kädessä. Kuvan koko filmillä oli 24x24 jolloin rullalle saatiin hieman enemmän kuvia. Filmilaskuri on noin 50 asti. Kameran vasemmassa päädyssä on myös toinen etsin jolloin voi kuvata sivullepäin ja samalla pysyy näkymä eteenpäin. Samoin kameralla voi kuvata objektiivi ylös tai alaspäin. Nämä ovat tietysti hyviä ominaisuuksia riippuen lennätkö itse ja siitä minkätyyppisessä lentokoneessa olet.

Tämä on sellainen "köyhänmiehen" Leica, mutta omasi varmasti itselleen paikkansa muiden ilmavalokuvauskuvauskameroiden joukossa.

20191003_224235.jpg

20191003_224414.jpg

20191003_224614.jpg

20191004_071445.jpg

20191004_124457.jpg

Muokattu: , käyttäjä: Veli-Martti Koivunen
2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hieno löytö!

Porissa toiminut saksalainen kenttälentovarikko toimitti Pommituslentolaivue 44:lle Onttolassa (Ju 88A -koneet) "Robot" -kameroita 10 kpl. pvm:llä 29.6.1943. Näiden lisäksi sai mainittu laivue 14 kpl. "Robot" M II -kameroita heinäkuussa -43. Näissä toimituksissa ei ole omistamasi kameran sarjanumeroa eikä FL-numerokaan ole aivan sama, vaan se on FL 38079.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos vastauksista!

Olisi mukava nähdä onko ilmavoimamuseon kamerat samanlaisia, eli onko käytetty objektiivi samaa polttoväliä ja onko sarjanumerointi (F5390X-X) lähellä minun laitetta. Robot II kameroita valmistettiin internet-tietojen  mukaan noin 20 000 kpl.

Osa Robot kameroista valmistettiin ilman etsintä jolloin kamera laitetiin erilliseen kauko-ohjaus telineesee. Esimerkiksi JU87 malleissa kamera oli koneen peräosassa ja kamera kuvasi ylösvedoa aikana pommitettua kohdetta. En ole tietoinen oliko toiminta automatisoitu vai laittoiko pilotti kameeran kuvaamaan jossain vaiheessa syöksyä.

FL 38079 koodia käytetiin Luftwaffessa Leica-kameroille.

Olinkin jo aiemmin onnekkaasti tehnyt kuvan jossa Robot II on JU88:n edessä ja laivuekin täsmää.

Robot_II_pic.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
23 tuntia sitten, Veli-Martti Koivunen kirjoitti:

Osa Robot kameroista valmistettiin ilman etsintä jolloin kamera laitetiin erilliseen kauko-ohjaus telineesee.

FL 38079 koodia käytetiin Luftwaffessa Leica-kameroille.

 

Suomalaisten Junkers Ju 88 A-4 koneiden varusteluettelossa löytyy pari riviä pienemmän kokoiselle kameravarustukselle seuraavasti:

Kohta 573. 1 kpl. Pienoiskamera kaukolaukaisimineen ja paristoin. (---)

Kohta 574. 1 kpl. Kamerateline 88.123-189-190. (---)

Junkersit (24 kpl. -1, joka tuhoutui siirtolennolla) saapuivat huhtikuussa 1943 ja Robot -kamerat (24 kpl.) kesä-heinäkuussa 1943. Kamerat tulivat kahdessa erässä. Ensimmäistä erää (10 kpl.) vastaanotettaessa todettiin kameroiden olevan verkostoon kytkettäviä, kuitenkin kahdesta kamerasta puuttui liitinjohto naaraspuolisine pistokytkimineen. Sen sijaan kahdeksan kameraa on täydellisinä paristoineen ja sähköjohtoineen. Toisen erän 14 kamerasta puuttuivat kaikki liitinjohdot kytkimineen.

Papereissa ei lue Leica vaan Robot M II, koodilla FL38079.

 

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eilen sain kuvat sähköisessä muodossa ja valitettavasti sieltä ei löytynyt mitään ilmailuun liittyvää eikä sotahistoriaan liittyvää. Talvikuvia jostain vanhan mökin ympäristöstä. Kuvat ajoittuvat noin 1970-luvulle. Filmi on kuitenkin pitänyt sisältönsä tallessa noin 40 vuotta.

Nuo FL-numerot tuntuvat olevan aika ympäri pyöreitä kuvauskaluston kohdalla, eli samaa koodia on merkitty eri kameramerkkeihin. Myöskin venäläisiin Leka kopioihin.;D

Normaalisti Luftwaffen FL merkinnät on tarkkoja varaosa numeroinnissa.

Laitan mukaan mielenkiintoisen linkin artikkeliin Robot kameroista Suomen valokuvaushistoristoriallisen yhdistyksen sivustolta.

https://www.svhy.org/artikkelit/ensimmainen_moottorikamera_robot/

 

 

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
46 minuuttia sitten, Veli-Martti Koivunen kirjoitti:

Nuo FL-numerot tuntuvat olevan aika ympäri pyöreitä kuvauskaluston kohdalla, eli samaa koodia on merkitty eri kameramerkkeihin. Myöskin venäläisiin Leka kopioihin.;D

Normaalisti Luftwaffen FL merkinnät on tarkkoja varaosa numeroinnissa.

Tässä lähetyslipuke asianmukaisin leimoin:

IMG_4037.JPG

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos Raimo! Olet aivan mahtavasti selvitellyt historiallisia asiakirjoja. Täytyy ottaa siitä printti kameran rinnalle.:thmbup:

Jos en ole aivan väärässä lähetyslipukkeestä löytyvä numerosarja 908, voisivat hyvin koskea tätä kameraa F53908-6. Toivon ainakin niin.

Minulla on ollut useita Leica kameroita kierre ja bajonetti-malleja ja vallan kovin haluaisin uskoa että yläriveiltä löytyvä merkintä III/3a saattaisi tarkoittaa Leicaa, molempia  IIIA ja 3a on käytetty mallimerkintänä. Olisi tehnyt mieli laittaa Leica Pocket book 3rd editionista sivulta 64 Luftwaffen Military Engraving kuva ja  selitys teksti, mutta uskaltaudun lainaamaan ko kirjasesta tekstin "These cameras are engraved with the contract numbers 38078 or 38079 on the top plate..." ja kyseessä oli juuri tuo Leica III

Toivottavasti Raimo tai kukaan saksankielen osaaja ei kyykkää minua pahasti...

Täytyy saada vielä lisää infoa maailmalta tai Robot kameroita käsittelevää kirjallisuutta mitä tuo M-kirjain saattaisi tarkoittaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lähetyslipukkeessa saattaa hyvinkin olla kamerasi numero:hmm:

Liitän tähän vielä lähetyslipukkeen kääntöpuolen sekä ensimmäisen 10 kpl. kameran toimituserän pöytäkirjan.

Kaikki asiakirjat löytyvät Kansallisarkistosta.

IMG_4038.JPG

IMG_4039.JPG

IMG_4040.JPG

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään