Sami Puro

Björn Kjos jättää Norwegianin

1 viesti aiheessa

https://www.hs.fi/talous/art-2000006169827.html

Lainaa

Lentoyhtiö Norwegianin perustaja ja toimitusjohtaja Bjørn Kjos lähtee yhtiön johdosta. Hän jää kuitenkin yhtiön hallituksen neuvonantajaksi.

Toistaiseksi yhtiön toimitusjohtajan tehtäviä hoitaa talousjohtaja Geir Karlsen. Myös hallituksen puheenjohtajan Niels Smedegaardin on tarkoitus ottaa vastuuta yhtiön operatiivisesta johdosta kunnes uusi konsernijohtaja nimitetään.

Norwegian on entisen hävittäjälentäjän Kjosin luomus, mutta kuluneen vuoden aikana rajuun kasvustrategiaan nojannut yhtiö on ajautunut vaikeuksiin suuren velkataakan vuoksi. Kjos ei nähnyt ajoissa vaaran merkkejä vaan jatkoi liiketoiminnan uhkarohkeaa kasvattamista suurella velkavivulla.

Rooli yhtiön hallituksen neuvonantajana jääneekin muodolliseksi kohteliaisuuden osoitukseksi. Uusi johto joutuu miettimään, miten yhtiö pidetään pystyssä tai saadaan myytyä kilpailijoille mahdollisimman hyvällä hinnalla. Siinä Kjosin opeilla ei välttämättä ole käyttöä.

...

Norwegian sai tämän vuoden toisella neljänneksellä eli huhti–kesäkuussa kohennettua varsinaisen liiketoiminnan kannattavuutta, mutta tulos oli silti edelleen surkea. Yhtiön käyttökate kasvoi 36 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta 2 338 miljoonaan kruunuun eli noin 240 miljoonaan euroon. Käyttökate kertoo, mitä liikevaihdosta jää yhtiölle, kun siitä vähennetään liiketoiminnan suorat kulut, kuten palkat ja polttoaineen ostot.

Lentokoneostosten paisuttamasta velasta johtuvat 547 miljoonan kruunun eli 56 miljoonan euron rahoituskulut ja vuokrattujen koneiden 1,6 miljardin kruunun eli 170 miljoonan euron leasing-maksut söivät valtaosan katteesta. Varsinainen tulos rahoituserien jälkeen oli vain 111 miljoonaa kruunua, vaikka kyseessä oli lentoyhtiöiden tuloksen kannalta hyvin tärkeä kevätsesongin vuosineljännes. Koko alkuvuoden tulos ennen veroja oli 1,9 miljardia kruunua eli noin 200 miljoonaa euroa tappiolla.

Norwegianin lukuja rumentaa myös uuden kirjanpitostandardin IFRS 16:n käyttöönotto. Sen mukaan lentokoneiden vuokrasopimukset lasketaan yhtiön velaksi koko sopimusajalta. Käytäntö yli kaksinkertaisti Norwegianin velan määrän verrattuna viime vuoden loppuun. Nyt velkaa on taseessa peräti 61 miljardia kruunua eli noin 6,3 miljardia euroa.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään