Sami Puro

Jyrki Laukkasesta dokumenttielokuva

1 viesti aiheessa

https://yle.fi/uutiset/3-10869586

Lainaa

Jyrki Laukkanen on tehnyt poikkeuksellisen pitkän uran koelentäjänä Suomen ilmavoimissa. Hän on myös käynyt lähellä avaruuden rajaa, vaikka kieltäytyi Neuvostoliiton kutsusta kosmonautiksi.

Kotkalaisen insinöörieverstiluutnantti evp. Jyrki Laukkasen saavutukset lentämisessä ovat Suomessa omaa luokkaansa. Takanaan hänellä on 36 vuotta kestänyt ura Suomen ilmavoimissa, 18 000 lentotuntia ja yli eri 150 lentokonetyyppiä.

...

Laukkasen poikkeuksellisen pitkä ura koelentäjänä pitää sisällään myös monia kiinnostavia tarinoita.

Laukkasesta oli jopa vähällä tulla kosmonautti 1980-luvun alussa, kun Neuvostoliitto tarjosi naapurimaille ja Euroopan valtioille mahdollisuutta lähettää kustakin maasta henkilö avaruuslennolle.

Suomessa kutsu kosmonauttiohjelmaan päätyi ilmavoimien koelentueeseen, jossa Laukkasta ehdotettiin yhdeksi lähtijäksi. Mahdollisuus raketin nokalla maata kiertämään ei kuitenkaan kiinnostanut.

– Ilmoitimme, ettemme ole kiinnostuneita, koska siitä ei olisi ollut mitään hyötyä koelentämiseen tai ilmavoimille. Sen jälkeen Suomelle ei ole tiedettävästi tarjottu enää kosmonautin paikkaa.

...

Nyt Suomen kokeneimmasta sotilaslentäjästä Jyrki Laukkasen urasta ollaan tekemässä dokumenttielokuvaa, jonka on määrä saada ensi-iltansa ensi vuonna. Elokuvassa Suomen ilmailun historiaa käydään läpi yhden ihmisen kautta.

Dokumenttielokuvan tekoon ovat tarttuneet Raimo Salo ja Esa Sironen. Dokumentti on ollut pitkä projekti, sillä kuvaukset alkoivat jo neljä vuotta sitten, ja vielä viime viikolla kuvattiin viimeiset otokset.

 

3 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään