Petri Lehtovirta

Finnair etsii kaukolennoille sopivaa kapearunkokonetta

1 viesti aiheessa

Finnair etsii kapearunkoista matkustajakonetta, jolla pääsisi Helsinki-Vantaalta kauas.
 

Lainaa

 

Finnair haluaa uusien koneiden lentävän ilman välilaskua kauemmas, kuin mihin nykyiset kapearunkokoneet, esimerkiksi juuri markkinoille tullut Airbusin A321 LR, pystyvät.

– Meidän reittisuunnitelmissa tämä on liian lyhyt matka ja odotamme lähivuosina markkinoille tulevia uusia ratkaisuja, jotka mahdollistavat pidemmät lennot, sanoi Finnairin kaupallinen johtaja Ole Orvér.

Kapearunkolaivaston uusinnasta tulee Finnairille seuraavan vuosikymmenen merkittävin investointi. Yhtiöllä on nyt käytössä 14 Airbusin A350–konetta ja tilauksessa viisi lisää. Uusia laajarunkokoneiden tilauksia ei ole suunnitteilla, vaan käytännössä yhtiö keskittyy tämän jälkeen kapearunkolaivaston uusimiseen ja tarjonnan kasvattamiseen nykyisillä reiteillä.
Käytännössä Finnair päätyy valinnassa Airbusin tai Boeingin uuteen konetyyppiin.

Airbusin toimitusjohtaja Christian Scherer kertoi IATA:n vuosikokouksessa, että Airbus tuo vuosien 2023 - 2024 aikana markkinoille Airbus A321 XLR -koneen, jonka kantama tulee olemaan noin 8 700 kilometriä, ja se kuljettaa 220 matkustajaa. Yhtiö kertoo suunnitelmistaan tarkemmin kesäkuussa järjestettävässä Pariisin ilmailunäytöksessä.

Kyseessä on päivitetty versio konetyypin aiemmista versioista. Siinä olisivat tehokkaammat moottorit sekä suurempi lentoonlähtöpaino mukana kuljetettavan lisäpolttoaineen takia. Uusiin koneisiin olisi tulossa vastaavanlainen ohjaamo kuin Finnairilla käytössä oleviin Airbus A350-koneisiin, mikä helpottaa ohjaamomiehistön käyttöä.

A321 XLR on Airbusin vastaus Boeingin suunnitelmille tuoda markkinoille uusi Boeing 797-konetyyppi.

Amerikkalaisvalmistaja on ilmoittanut Boeing 797:n pystyvän lentämään ilman välilaskua 9300 kilometrin päähän ja kuljettavan 228 matkustajaa.

 


https://yle.fi/uutiset/3-10812940

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään