Petri Lehtovirta

GPS-häirintää havaittu vuosien saatossa useita kertoja

1 viesti aiheessa

Lainaa

Lentoliikenteen ja tuhansien ihmisten turvallisuuden vaarantava satelliittipaikannuksen häiritseminen on herättänyt huolta Pohjoismaissa yhä tihenevään tahtiin. Viimeksi tiistaina Ruotsi esitti huolensa Ruotsin Lapissa havaitusta gps-häirinnästä.

Asia on ajankohtainen, mutta ei uusi. Suomessa Maanmittauslaitos huomasi paikannussignaalien häiritsemistä esimerkiksi Helsinki-Vantaan kansainvälisen lentoaseman lähellä jo lähes kolme vuotta sitten.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus mittasi mahdollista häirintää kesä-syyskuussa vuonna 2016. Tuolloin lentoasemalle tuotiin tunnistin, joka pystyi havaitsemaan läheltä kulkevat häirintälaitteet. Mittausprojekti liittyi EU-hankkeeseen, jonka raportti valmistuu tänä keväänä.

Paikkatietokeskuksella on edelleen häirinnän mittauslaite Helsinki-Vantaan lentoasemalla, ja mittausjakson jälkeenkin havaintoja on tullut lisää.

Helmikuun lopussa hallitus esitti lisätalousarviossaan liikenne- ja viestintävirastolle 1,65 miljoonan euron lisärahoitusta gps-ja gnss-häirinnän tunnistamiseen.

Maanmittauslaitos kehittää valmiuksia tunnistamiseen yhdessä viestintäviraston eli Traficomin kanssa.

https://www.hs.fi/teknologia/art-2000006026664.html

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään