Rasmus Korhonen

Lentäjän opinnot Finnairin vai Patrian puolella?

2 viestiä aiheessa

Hei, olen jo useamman vuoden miettinyt lentäjän koulutusta, mutta hieman mietyttää se, että pitäisikö hakea Patrian vai Finnairin puolelle opiskelemaan? 

Hieman tarkastelin hakijoiden määrää ja valmistuneiden määrää, niin huomasin että Finnairin puolella se on vain noin alle sata hakijaa parista tuhannesta. Taas Patrian sivustolla mainittiin, että hakijoita on ollut vain noin 150 ( https://www.patria.fi/fi/Runwaynorra ). Ei tosin mainita sitä, että kuinka moni valmistuu Patrian koulutuksesta.

En ole vielä itse kirjoittanut kaikkia aineita lukiossa. Tähän mennessä on ainoastaa kirjoitettuna pitkä englanti, josta tuli E. Vielä on lisäksi intti ennen jatko-opintoja, joten kummalle puolelle kannattaisi sitten hakea? Voiko/kannattaako molempiin hakea? Kolmas vaihtoehto voisi olla Aeropole, josta en ole itse hirveästi kuullut keskustelua. Onko kellään siitä kokemusta?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei oikein ole olemassa mitään varsinaista "Finnairin tai Patrian" puolta, eli vaihtoehdot sinulle ja muillekin asiaa pohtiville ovat yksinkertaistettuna seuraavat:

Yksityiset lentokoulut, esimerkiksi Patria Pilot Training, Aeropole, BF-Lento, Salpauslento joissa ATP-opinnot ovat omarahoitteisia ja kustantavat Suomessa noin 120 000 € puolin ja toisin. Myös ulkomailla voi samat opinnot suorittaa osissa eri puolilla Eurooppaa (ja USA:ta), jolloin poimimalla edulliset moduulit kokonaishintaa mahdollisesti saa laskettua alemmas (70-100k?). Vaatii tietysti enemmän tutkimista ja järjestelyjä esimerkiksi asumisen suhteen kuin opintojen suorittaminen yhdessä paikassa. Riskinä ovat myös lentokoulujen konkurssit, joissa oppilaat ovat menettäneet varojaan, eli kannattaa pyrkiä valitsemaan jokseenkin luotettavana pidettyjä ulkomaisia lentokouluja tai järjestämään koulutusmaksut turvallisesti pienissä osissa. Työllistymislupausta ei tietenkään ole ja valmistuttuasi olet suorittanut ATPL-teoriat ja CPL-lupakirjan, jolla pystyy hakemaan perämiehen paikkaa lentoyhtiöstä. Kokemusvaatimusten täytyttyä CPL-lupakirja muuntuu ATPL-lupakirjaksi.

Ab initio, eli lentoyhtiön kanssa yhteistyössä suoritettava ATP-koulutus, johon liittyy jonkinlainen työllistämislupaus lentoyhtiöltä. Tuo linkkaamasi Patrian koulutus on juuri tällainen, eli Norra tulee lähtökohtaisesti palkkaamaan koulutuksesta valmistuneet ennen muita työnhakijoita. Koulutuksen hinta ja sisältö on jokseenkin sama edellä mainittujen omarahoitteisten ATP-opintojen kanssa. Valmistuttuasi olet suorittanut ATPL-teoriat saat CPL-lupakirjan ja voit odotella työllistymistä sopimuslentoyhtiöön tai mahdollisesti hakea muuallekin niin halutessasi. Kokemusvaatimusten täytyttyä CPL-lupakirja muutetaan ATPL-lupakirjaksi. Suomessa Patria lienee ainoa, joka perinteistä ab initio -koulutusta järjestää. Ulkomaisista kouluista näitä vastaavia lentoyhtiöiden "cadet-ohjelmia" löytyy lisää.

"Finnairin lentäjähaku", joka tarkoittaa käytännössä ATP-koulutusta Suomen Ilmailuopistossa tai MPL-koulutusta Patrialla. Tämä polku on hakijamäärien perusteella suosituin ja samalla kilpailluin. Haku näihin koulutuksiin on yhteinen. Finnairille voi käytännössä työllistyä vain tämän hakuprosessin kautta ilman merkittävää aikaisempaa työkokemusta toisessa lentoyhtiössä.

Suomen Ilmailuopistossa suoritat integroidun ATP-kurssin ja saat valmistuttuasi CPL-lupakirjan, joka kokemuksen myötä muuntuu ATPL:ksi. Et ole sidottu mihinkään lentoyhtiöön, eli voit hakea vapaasti kaikkialle. Työllistämislupausta ei ole, mutta pääset oletettavasti Finnairin "lentäjäpooliin", josta Finnair valitsee tulevat lentäjänsä tarpeensa mukaan jonosta valmistumisjärjestyksessä (ainakin toistaiseksi). Jono on tällä hetkellä optimistisesti arvioituna n. 1,52-vuoden mittainen. Suomen Ilmailuopiston koulutuksen hinta lienee nykyään noin 15 000 €, eli se on edullisin ja tässä mielessä vähäriskisin vaihtoehto. Lisäksi koulutuksen hintaan kuuluvat multi-crew cooperation, jet orientation ja upset recovery -kurssit, joita muihin ATP-koulutuksiin ei todellakaan aina automaattisesti sisälly. Finnairille työllistyessäsi sinulta veloitettaneen lisäksi tyyppikurssin hinta noin 29 000 €.

Toinen tämän haun vaihtoehto on siis Patrian MPL-koulutus, joka maksaa noin 80 000 €. Suoritat ATPL-teoriat ja saat valmistuttuasi MPL-lupakirjan, joka oikeuttaa työskentelyyn ainoastaan Finnairin Airbus A32S-kalustossa, eli et voi hakea muualle töihin, koska lupakirja on lentoyhtiö- ja konetyyppikohtainen. MPL-lupakirja muunnetaan myös ATPL:ksi tuntivaatimusten täytyttyä, minkä jälkeen edellä mainitut rajoitteet poistuvat. MPL-vaihtoehtoon kuuluu työllistämislupaus, eli Finnair pyrkii palkkaamaan sinut tietyn ajan (3:n vuoden?) kuluessa koulutuksen päätyttyä tai jokin osuus koulutuksen hinnasta hyvitetään sinulle. Erillistä tyyppikurssimaksua ei tule, koska MPL-koulutus sisältää jo itsessään tyyppikurssin Airbusiin. Käytännössä mikään oikotie tämäkään ei näytä olevan, kun ensimmäisille valmistuneille MPL-oppilaille tulee ainakin vuosi odotusta valmistumisen jälkeen.

Sinulla kun on asepalvelus vielä suorittamatta, niin kannattaa tutkia myös Ilmavoimien tarjoamia vaihtoehtoja. Lento-RUK:n ja sitä mahdollisesti seuraavien sotatieteiden opintojen kautta on mahdollisuus työllistyä lentäjäksi Puolustusvoimiin ja Rajavartiolaitokselle. Myöskään muista Ilmavoimien tarjoamista varusmieskoulutuksista, kuten lentoteknillinen- tai johtamisjärjestelmäala, ei ainakaan haittaa ole, jos myöhemmin haet lentokoulutukseen siviilipuolelle. Lisäksi myös varusmiesjohtajakoulutus katsottaneen eduksi joidenkin silmissä.

Koko koulutuspolun kokonaishintaa arvioidessa on hyvä huomioida, että erinäiset viranomaismaksut, kuten teoriakoemaksut, lupakirjamaksut ja lääkärintarkastuskulut eivät yleensä kuulu koulutuksen ilmoitettuun hintaan (pl. SIO). Näistäkin kertyy helposti tonni tai pari lisähintaa. Joillakin lentoyhtiöillä on myös käytössä tyyppikurssimaksu, joka täytyy maksaa työllistymisen yhteydessä tai se vaihtoehtoisesti peritään alkuvuosien palkasta. Toinen variaatio tyyppikurssimaksulle on bondi, eli kun lentoyhtiö kouluttaa sinut konetyyppiin kustantaen koulutuksesi, lankeaa bondi maksettavaksesi, jos ennen sovittua ajankohtaa lopetat työskentelyn lentoyhtiön palveluksessa. Kun työskentelet riittävän pitkään, bondi raukeaa ja et tällöin maksa mitään tyyppikurssista.

Lentoliikenteen arvioitu kasvu huomioiden nämä kaikki vaihtoehdot antavat melko hyvät työllistymisnäkymät, varsinkin jos on valmis hakemaan työtä myös Suomen ulkopuolelta. Voit hakea kaikkiin koulutuksiin niin halutessasi, eli ne eivät ole toisiansa poissulkevia. Kannattaa kuitenkin varautua mahdolliseen odotukseen ennen työllistymistä. Tarkoitan tällä sitä, että muukin hankittu koulutus on arvokasta, esimerkiksi jos lentokouluun ei tule valituksi ensimmäisellä yrittämällä, taikka jos myöhemmin uralla terveyssyyt estävät ammatin harjoittamisen.

Muokattu: , käyttäjä: Kalle Heinonen
13 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään