Matti Palosuo

Dronella paketit Tallinnaan kehitysprojekti

2 viestiä aiheessa

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/suomi-ja-viro-panevat-alle-5-kilon-paketteja-droonin-kyytiin-6759119

Quote

Suomi ja Viro panevat alle 5 kilon paketteja droonin kyytiin

Suomen ja Viron välillä kulkee kasvava määrä paketteja. Niistä osa on kiireellisiä. Droonilogistiikan kehittäminen nähdään keinona, jolla kasvavaan kysyntään vastataan kustannustehokkaasti. Viron ja Suomen GOF U-space -yhteisprojektissa kehitetään teknologiaa ja tapoja, joilla droonit saadaan lentämään Suomenlahden yli ohjaamiseen liittyvillä erityisjärjestelyillä. Hanketta koordinoi Viron lennonvarmistuspalveluntarjoaja EANS ja Suomessa sen vastaparina on ANS-Finland. Mukana on Suomen puolelta myös liikenne- ja viestintävirasto Traficom myöntämässä viranomaislupia ja hyväksyntöjä.

GOF U-spacessa kuljetettavana ovat enintään viiden kilon painoiset paketit. Sellainen kyydissään drooni pysyy ilmassa ja jaksaa pöristellä lahden yli.

”Ala on nuori ja laitteiden luotettavuudesta ja toimivuudesta on rajallisesti tilastollista dataa. Juuri tätä nyt keräämme”, sanoo johtava asiantuntija Jukka Hannola Traficomin ilmailujohtajan esikunnasta. Projektissa luodaan kolmen droonituottajan kanssa kahdeksan esimerkkitapausta, joiden pohjalta Suomenlahden yli tapahtuvaa lennätystä kehitetään, kertoo EANSin viestintäpäällikkö Eveli Paalberg. Tuottajat ovat BVDrone, Hepta Airborne ja Threod Systems.

”Yksi esimerkkikeissi koskee lääketieteellisen testin toimittamista Helsingistä Tallinnaan. Testi viedään taksilla Helsingin HUS:sta Malmin lentokentälle, jossa se pannaan kiinteäsiipisen dronen kyytiin, joka tuo paketin Tallinnaan. Haluamme tietoa lennonvarmistusprosesseista mutta myös esimerkiksi rajanylityskäytännöistä”, Paalberg sanoo.
 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään