Peter Tähtinen

Vankeutta Suomen Urheiluilmailuopiston ex toimitusjohtajalle

7 viestiä aiheessa

Helsingin Hovioikeus on antanut tuomion asiassa syyttäjä vastaan Sakari Kuosmanen.

Sakari Kuosmanen toimi Suomen Urheiluilmailuopiston toimitusjohtajana Räyskälässä vuodesta 2006 vuoteen  2012.  Tehtävään tullessaan Kuosmanen ensi töikseen peruutti tilinkäyttöoikeudet ja yhtiön postin avaamisoikeuden yhtiön muilta työntekijöiltä ja hoiti itse kirjanpidon, sopimukset ja maksuliikenteen. 

Vuosia kestäneessä, oikeudenkäynteihin johtaneessa tutkinnassa on käynyt ilmi, että Kuosmanen oli suunnitelmallisesti ja kauaskantoisesti harjoittanut opistolle vahingollista ja useamman eri rikoksen tunnusmerkit täyttävää toimintaa. Oikeuden päätösten ja käytettävissään olevien dokumenttien perusteella Opisto katsoo, että rikollisella toiminnallaan Kuosmanen on aiheuttanut suomalaiselle harrasteilmailuyhteisölle runsaan 300.000 euron vahingon.

Hovioikeus tuomitsi tällä viikolla Kuosmasen törkeästä kavalluksesta ja velallisen petoksesta 8 kuukaudeksi vankeuteen. Lisäksi Kuosmanen tuomittiin maksamaan Suomen Urheiluilmailuopistolle takaisin kavaltamansa varat korkoineen ja oikeudenkäyntikuluineen.

Kavallus:

Kuosmanen siirsi Opiston varoja 3.1.2011 oman yhtiönsä Kraateri Oy:n tilille runsaat 70.000 euroa.  Sittemmin hän näistä varoista maksoi Opistolta salaa runsaan 40.000 euron verran leasingvuokria sellaisista kopiokoneiden leasingsopimuksista, joiden olemassaoloa hän ei halunnut saattaa opiston hallituksen ja osakkaiden tietoon.  Loput kavalletuista varoista ovat edelleen Kuosmasen hallussa.

Velallisen petos:

Kuosmanen jätti ilmoittamatta ulosotossa runsaat 100.000 euron verran tulojaan.

Taustaa
Joulukuussa 2018 Helsingin hovioikeus katsoi Kuosmasen pyytäneen ja saaneen lahjuksia kopiokoneliike Fici-Copy Oy:ltä palkkioksi siitä, että hän oli opiston toimitusjohtajana useiden peräkkäisten vuosien aikana tehnyt ja maksanut Opistolle vahingollisia leasingsopimuksia - jopa sellaisista laitteista, joita opistolle ei ollut koskaan toimitettu ja joistakin laitteista samaan aikaan useammalle rahoitusyhtiölle. Hovioikeus tuomitsi tuolloin Kuosmasen maksamaan opistolle noin 250.000 euron vahingonkorvauksen korkoineen ja oikeudenkäyntikuluineen.

Joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019 annettujen tuomioiden myötä eräs hyvin synkkä jakso suomalaisessa harrasteilmailussa on saatu nyt päätökseen.

Tapahtumien kulku on ainakin Kuosmasen osalta osittain selvitetty. Rikoksille ja väärinkäytöksille on saatu oikeat nimet ja kuvaukset.

Suomen Urheiluilmailuopisto sijaitsee nykyisin Helsinki-Malmin lentoasemalla. Sillä on tällä hetkellä lähes 200 oppilasta ja toiminta on kasvussa. Opisto on oppilasmäärällä mitattuna Suomen suurin lentokouluttaja.Suomen Urheiluilmailuopisto Oy

Peter Tähtinen

hallituksen puheenjohtaja

Muokattu: , käyttäjä: Peter Tähtinen
8 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Toivottavasti tämän (ja jo aiemmin annetun ficicopyn tuomion) jälkeen löytyy vähän laajempaa ymmärrystä sille, minkä vuoksi halusin aikoinaan keskeyttää julkisten varojen (UPRT-konehanke) maksamisen opiston tilille, ennen kun tilanne oli saatu haltuun ja selvitettyä, koska oli aivan selvää, että rahaa oli jo kadonnut ja että sitä todennäköisesti tulisi katoamaan lisää.

Harmi, ettei hallitusta saatettu vastuuseen siitä, että olivat päästäneet toimitusjohtajan tekemään temppunsa. Opiston hallitushan suhtautui aikoinaan  suorastaan vihamielisesti SIL:n hallituksessa aikoinaan vaadittuihin tietopyyntöihin. Tästä parhaiten ja tarkiten osaisi kertoa viime kesänä menehtynyt Ilkka Mäkinen, joka käsittääkseni oli ensimmäinen joka opiston taloudenpitoa lähti SIL:n hallituksessa kyseenalaistamaan, ja Peter sitten jatkoi tätä työtä opiston parissa myöhemmin.

Muokattu: , käyttäjä: Tatu Koiranen
2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kävin googlettamassa aihetta. Onpas Peter saanut aikamoista kaksoisnikkeilyä ja saastaa niskaansa etenkin suoli 24:ssä. Ihailen suoraa selkääsi, sitkeyttäsi ja oikeudentajuasi. Vieläkös tästä syntyy jatkotarinaa KKO. Koitahan kestää, jos näin on. Nostan hattua silti jo nyt.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pidän epätodennäköisenä, että näin hyvin perustellut tuomiot saisivat jatkoa enää KKO:ssa. 

Totta on, että sitä itseään on satanut anonyymipalstoilla niskaan oikein olan takaa. Eräs SIL hallituksesta eronnut taho lausuikin yksityisesti kaverilleen toisaalla, että ”opiston asioiden enempi penkominen on vaarallista ja yhteisölle vahingollista.”  

 

Olemme tulleet pitkän tien. Olen iloinen, että tästä maasta löytyy yhä oikeutta. 

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tästä kaikki aikoinaan alkoi, kun SUIO otti Kuosmasen toimitusjohtajaksi ja laati välittömästi järjestelyn, jolla ulosottoa voidaan kiertää. Rikollista toimintaa siis alusta alkaen, ja aivan tasan varmasti kaikki aktiivihenkilöt järjestelystä ja sen tarkoituksesta tosiasiallisesti tiesivät ja sen hyväksyivät, kun minäkin siitä tiesin jo 2008 (samana vuonna kun aloitin purjelennon räyskälässä). Oikeuskaan ei pitänyt sitä sattumana, että Kuosmaselle maksetun toimitusjohtajapalkkion (palkan) suuruus oli osapuilleen saman suuruinen, kuin ulosoton suojaosan raja sattui olemaan, vaikka edelliselle toimitusjohtajalle ja toimitusjohtan alaisille maksettiin paljon parempaa palkkiota/palkkaa.

 

kraateri1.png

Ilkka Mäkinen teki asiasta tutkintapyynnön hämeen poliisilaitoksen talousrikostutkinnalle 28.5.2014. Kiitos siitä. Loppuun vielä lyhyt ote tutkintapyynnöstä:

Lainaa

Liike-elämästä kartuttamani kokemukseni perusteella jo tuona aikana minulle tuli selväksi,
että Opiston toiminta ei täytä laillisen osakeyhtiön toiminnan tunnusmerkistöä. Yritin monia
kertoja puuttua asiaan ja saada tietoa Opiston tapahtumista Opiston hallituksen
puheenjohtajalta, mutta erilaisilla luovilla osakeyhtiölain tulkinnoilla tietojen salaamista
perusteltiin sillä, että yhdelle osakkaalle ei voi antaa enempää tietoa kuin muille.
Tosiasiassahan kirjanpitolain mukaan SIL:n olisi ollut tehtävä konsernitilinpäätös SIL-konsernista
(Opisto 86% tytäryhtiö), jolloin Opiston tilinpito olisi tietenkin kuulunut avata
emoyhteisön hallituksen jäsenille.

Edellämainituista syistä minulla ei ole ollut pääsyä Opiston kirjanpitomateriaaleihin. Julkisista
rekistereistä saatavilla olevat tiedot tukevat epäilyjäni, samoin yleisesti ilmailun harrastajien
kesken puhutaan Opiston ja Räyskälän ympärillä pyörivästä “hyväveli”- systeemistä.

 

4 tuntia sitten, Peter Tähtinen kirjoitti:

Totta on, että sitä itseään on satanut anonyymipalstoilla niskaan oikein olan takaa. Eräs SIL hallituksesta eronnut taho lausuikin yksityisesti kaverilleen toisaalla, että ”opiston asioiden enempi penkominen on vaarallista ja yhteisölle vahingollista.” 

Nämä näkemykset vahingollisuudesta yhteisölle kertovat lähinnä siitä, miten pihalla joku on yhteiskunnan toiminnasta. Pahinta, mitä julkisista varoista enemmän tai vähemmän riippuvainen organisaatio voisi taloudellisesti tehdä, olisi haudata epäselvyydet. Eihän tuollaiseen organisaatioon yksikään virkamies uskaltaisi ohjata enää latin latia.

Muokattu: , käyttäjä: Tatu Koiranen
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kun nyt Tatu otit tuon sopimuksen puheeksi, lienee syytä hiukan avata asiaa.


Urheiluilmailupiston hallitus kokoontui 12. lokakuuta 2006, ilman silloista toimitusjohtajaa, joka kylläkin oli silloisen osakassopimuksen perusteella myös hallituksen jäsen. Johtajaa ei kutsuttu kokoukseen koska hänet oli tarkoitus erottaa.  Kokous ei siis ollut laillisesti koolle kutsuttu.

Hallitus päätti irtisanoa silloisen toimitusjohtajan.  Hallituksessa oli 4 jäsentä, jotka kukin edustivat yhtä omistajatahoa.  Niitä olivat
- Suomen Ilmailuliitto
- Räyskälä-säätiö
- Lopen kunta

- Jämi-säätiö

Kun kysyin asiasta vuonna 2013 silloiselta SIL-hallituskollegaltani, Räyskälä-Säätiön edustajalta, joka oli vuonna 2006 opiston hallituksessa, hän kertoi sähköpostiviestillä tuon erottamis/palkkaamiskokouksen kulusta minulle seuraavaa, eli miten kokous eteni sen jälkeen kun edellinen tj oli erotettu.

"Seurasi pitkä hiljaisuus. Mitä seuraavaksi? Kukaan ei ollut miettinyt jatkoa. Äkkiä muistin, että olin aiemmin kesällä tavannut tehtävään sopivan henkilön, Sakari Kuosmasen.  Löysinkin hänen puhelinnumeronsa puhelimeni yhteystiedoista. Soitin hänelle kesken kokouksen.  Hän sattuikin olemaan lähistöllä ja saapui kokoukseen.  Hän esitteli itsensä hallitukselle. Päätimme palkata hänet uudeksi toimitusjohtajaksi".

Se oli tehokas kokous. Saman tien sattumalta paikalle löytäneelle Kuosmaselle laadittiin ja allekirjoitettiin toimitusjohtajasopimus. Ja samaan hengenvetoon Opisto ja Kuosmasen lähipiiriyhtiö Kraateri Oy solmivat konsulttisopimuksen, jonka allekirjoittajana oli Sakarin poika Samu Kuosmanen.  Sopimukset allekirjoitti Opiston puolesta silloinen hallituksen puheenjohtaja Turo Turja.

Ja tästä alkoi yli 7 vuotta jatkunut konsulttisuhde.  Kraateri Oy toimitti uutterasti ja uupumatta Opistolle ICT-konsultointia. Hämmästyttävää, miten paljon ICT-konsultointia Opiston kokoinen yhtiö tarvitsikaan. Joka kuukausi. Sopimus päivitettiin kalliimmaksi vuonna 2007.  Aikaa myöten kuukausilaskuilla ei ollut enää mitään erittelyä työtunneista.  Lopuksi ei ollut edes laskuja.  Kuukausittain tj Kuosmanen siirsi kuitenkin opiston SOLO-ohjelmalla konsulttimaksun tosiasiallisesti johtamalleen Kraateri Oy:lle.

Tämä tapahtumaketju oli ehkä kuvaavaa tuon ajan johtamiskulttuurille.

Kun pääsin tällaisen sopimuksen jäljille, Kuosmanen lopulta myönsi minulle, että tällainen maksujärjestely tosiaan on olemassa. Samalla hän ilmoitti, että hän "ei ole ollenkaan huolissaan asiasta, koska sopimus on siunattu kahdessa hallituksessa".  Kysyin, "missä kahdessa?".  "Sekä opiston että SIL:n hallituksessa", vastasi tj Kuosmanen.

Kun kysyin asiasta vuonna 2015 henkilöltä, joka vuonna 2006 johti SIL:ia, tämä vastasi:  "Kraateri Oy .... MIKÄ se sellainen on?  Minä en ole KOSKAAN KUULLUTKAAN sellaisesta yhtiöstä".

Useampaan otteeseen olen tätä vyyhteä selvitellessäni ja erilaisia lausumia kuultuani todennut, että vaihtoehtoinen totuus ei ole suinkaan Trumpin aikaan Amerikassa keksitty termi. Ja kuulijan on hyvä tiedostaa vastuunsa.

Olipa niin tai näin, nyt pöly on laskeutunut.  Opisto toimii terveellä pohjalla ja nauttii myös päärahoittajansa, Opetus- ja Kulttuuriministeriön luottamusta,

Muokattu: , käyttäjä: Peter Tähtinen
2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään