Arto Virtanen

Taivalkoskelle uusi lentopaikka

5 viestiä aiheessa

Kahden kiitotien lentopaikka avattu Taivalkoskelle.

Sunnuntaina kentällä lensi kymmenen pienkonetta sekä kaksi gyrokopteria. Yleisö seurasi tarkkana, kun koneet yksi toisensa jälkeen lähestyivät kenttää, tekivät vakiokierroksen sen yllä ja laskeutuivat napakkaan vastatuuleen. Noviisille keli olisi lentäjien mukaan ollut kova, mutta avajaisiin tulivatkin konkarit.

Kauimmainen kone lensi sunnuntaina Taivalkoskelle Forssasta. Muut tulivat hieman lähempää ja jokaisen lentäjän viesti oli sama: uusi lentopaikka tulee tarpeeseen.

– Kovasta tuulesta huolimatta laskeutuminen oli kiitotien tasaisuuden ansiosta turvallista, kiitteli Suomussalmelta gyrokopterilla Metsäkylään 30 minuutissa lentänyt Osmo Moilanen.

Ilmailua ikänsä harrastaneet Vääräniemen veljekset päättivät kentän rakentamisesta puolitoista vuotta sitten, kun maanrakennusalalla oli hieman hiljaisempaa.

Reilun 220 000 tonnin maansiirtotöiden ja lukemattomien talkootuntien jälkeen Metsäkylän kenttä on nyt valmis: kaksi 700 metrin mittaista kiitorataa ja huoltohalli, jossa ovat veljesten omat koneet.

Ansaintalogiikka mielessään Vääräniemet suunnittelivat ja tekivät kentästään jo valmiiksi monitoimikentän. Turo Vääräniemen mukaan ajatus on, että kenttä voisi palvella mahdollisimman monenlaisia käyttötarpeita.

– Paitsi yleisilmailuun, kenttä on käytettävissä myös SAR-lentotoiminnan tuli- ja koulutuskenttänä sekä liukkaan kelin kuljettajakoulutuksessa.

Raskaan liikenteen kuljettajakoulutustarpeita ajatellen toisesta kiitosradasta rakennettiin niin leveä, että se mahdollistaa täysperävaunun kääntämisen peruuttamatta vauhdin ottamista varten. Ja jos tarvetta ilmenee, kenttää tarjotaan Vääräniemen mukaan myös palo- ja pelastuslaitoksen kuljettajakoulutuksiin sekä nuorten lennokki- ja autoharrastustoimintaan ja mahdollisesti myös moottorikelkkailijoiden tarpeisiin.

– Kaikki tämä edellyttää tietysti kunnollisia sosiaali- ja huoltotiloja. Niiden rakentamiseen omat rahat eivät toistaiseksi riitä, sanovat Vääräniemet.

Pudasjärveltä Metsäkylään lentänyt Suomen Lentopelastusseuran puheenjohtaja Heikki Heinonen otti koneesta noustuaan hatun päästään ja kiitteli kentän puuhamiehiä.

– 40 vuotta olen ilmailua harrastanut ja ensimmäistä kertaa olen tällaisessa tilaisuudessa. Nöyräksi vetää, hän totesi.

Suomen Lentopelastusseura toimii viranomaisten apuna hälytys-, etsintä- ja valvontatehtävissä. Heinosen mukaan kenttä on tarpeen paitsi harrastajille, ennen kaikkea lentopelastustoiminnalle varautumisen ja tukeutumisen näkökulmasta.

Taivalkoski on tähän asti ollut musta piste Suomussalmen, Pudasjärven, Kuusamon ja Ranuan kenttien keskellä. Lentopaikat-rekisterissä on nyt 77 lennonjohdotonta kenttää eri puolilla maata. Verkosto harvenee kohti pohjoista.

Oulusta kotikenttänsä Raahen kautta Metsäkylään lentänyt Suomen Moottorilentäjäliiton puheenjohtaja Erkki Pulkkisen mielestä kentän merkitys heijastuu koko Pohjois-Suomeen.  

– Ilmailuharrastuksella on pitkät juuret Suomessa, mutta 2000-luvun alussa tulleet yleiseurooppalaiset määräykset sekä polttoaineiden hinnan nousu haastoivat alan. On pitänyt tehdä paljon töitä, että lentäjät ovat jaksaneet kehittää omaa harrastustaan ja toisaalta saada uutta väkeä lajin pariin. Tämä päivä on ilonaihe meille kaikille. Kenttä on elintärkeä ilmailuharrastuksen tulevaisuutta ajatellen.

Kentän kustannusarviota veljekset eivät paljasta. Tai kuten Markku Vääräniemi sanoo, sitä ei yksinkertaisesti ole.

– Maha tulee kipeäksi, jos hintaa rupeaa miettimään. Mutta omalla rahalla tämä tehtiin. Yhteiskunnalta ei ole saatu senttiäkään.

– Ei laiteta äimää kääpään, perustelee Turo Vääräniemi Metsäkylän lentopaikan rakennusurakkaa.

Turo Vääräniemen ja hänen veljensä Markku Vääräniemen motiivina kentän rakentamiselle oli tekemisen tahto ja oman lentokentän tarve.

– Siihen on menty, että jos et itse tee, niin tekemättä jää, veljekset sanovat.

Vääräniemen pojat ja itse asiassa koko serkussarja tunnetaan Metsäkylällä ja laajemminkin Taivalkoskella vilkkaina ja ehtivinä. Veljesten ilmailuharrastus alkoi, kun Markku Vääräniemi rakensi ensimmäisen oman koneensa.

Kolmen pakkolaskun jälkeen äiti määräsi pojat lentokieltoon eli ”yleiseen ilmassa liikkumisen kieltoon”. 

Kun aika vanhemmista jätti, rakensivat veljekset perintömaille talkoovoimin kiitotiet.

– Paljon talkootunteja on homma kysynyt, mutta se oli sen arvoista. Eipä iske elämättömän elämän tuska kiikkutuolissa. Henkinen sisältö on rahaa tärkeämpää, hymyilee Turo Vääräniemi. 

Lentokentän rakentaminen on myös veljesten vastaisku nykymenolle. Heidän mielestään myös Itä- ja Pohjois-Suomi on syytä pitää asuttuna.

– Täällä on osaamista ja energiaa, joka jää hukkaan, jos nämä alueet tyhjennetään. Ei ole Suomen etu, että me kaikki muutamme asfaltin päälle asumaan. Betonissa ei kasva porkkana eikä pottu, Turo Vääräniemi muistuttaa.

Markku Vääräniemi vakuuttaa yrittäjän katsovan aina eteenpäin.

– Paikallaan polkeminen ei johda mihinkään, hän sanoo.

Äimä on muuten neula ja kääpä seinällä se esine, johon neula työnnetään silloin, kun sillä ei ommella.

-Kaleva-

https://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/kolmen-pakkolaskun-jalkeen-aiti-maarasi-vaaraniemen-veljekset-lentokieltoon-nyt-kaksikko-avasi-oman-lentokentan-keskelle-metsaa/802780/

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kalevan jutun kartan sai auki ilman maksumuuria ja sen perusteella löysi Karttapaikan ilmakuvista tällaisen:

https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/?lang=fi&share=customMarker&n=7247813.596486963&e=562627.7230248515&title=Metsäkylän+lentokenttä&desc=&zoom=11&layers=[{"id"%3A2%2C"opacity"%3A100}%2C{"id"%3A3%2C"opacity"%3A100}]

-J-

Muokattu: , käyttäjä: Jussi Vuorela
typo
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitoksia Markku !

Tosin teen plaanin nelipyöräisellä.

Kauan sitten kiersin kaikki Suomen korpikentät myös kyydissä kolmipyöräisellä potkurivetoisella.

Jorma

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään