Ilkka Mäkelä

Oshkoshiin lähdössä ollut DC-3 tuhoutui lentoonlähdössä Teksasissa

22 viestiä aiheessa

Oshkoshin huomenna alkavaan ilmailutapahtumaan lähdössä ollut C-47 eli DC-3 tuhoutui heti alkuun, kun lentoonlähtöyritys epäonnistui pahasti. ASN:n uutisessa on amatöörivideo, joka näyttää lentoonlähtöyrityksen melkein loppuun asti, ei kuitenkaan sitä, että kone syttyi tuleen ja tuhoutui käyttökelvottomaksi. Onneksi kaikki 13 miehistön jäsentä ja matkustajaa selvisivät hengissä ja heistä ilmeisesti vain viisi loukkaantui lievästi.

Alkuperäisessä videossa olleet kirosanat on siivottu pois, mutta niidenkin perusteella oli helppo päätellä, että lentoonlähdössä kaikki ei mennyt niinkuin oli tarkoitus. Yleensähän esim. DC-3:n kannuspyörä irtoaa kiitotien pinnasta ensin ja pysyy ilmassa...

Lainaa

A Douglas C-47, named "Bluebonnet Belle", was involved in an accident during takeoff from runway 19 at Burnet Municipal Airport, Texas, USA.
The aircraft came to rest in the grass next to the runway and burst into flames. All 13 on board survived the accident; five suffered minor injuries.

A video of the takeoff and accident sequence shows the aircraft accelerating on the runway, with the tailwheel leaving the ground very briefly. A few seconds after the tailwheel touched down again, the aircraft seems to drift off the left side of the runway. The aircraft banks right, causing the left hand main landing gear to become airborne. The right hand wing tip touched or almost touched the ground before the aircraft became airborne. The left wing dropped and the wing tip touched the ground, causing the plane to slew to the left and touch down again. The right hand main gear then seems to fold as the aircraft comes to rest in a cloud of dust.

https://aviation-safety.net/database/record.php?id=20180721-0

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyvään ilmailutapaan kuuluu, että kannuspyöräkoneen lähtökiito alkaa sauva täysin edessä. Ehkäpä ohjainlukkojen poistaminen oli unohtunut?

Esa

Muokattu: , käyttäjä: Esa Karanko
typo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lentoposti.fi: DC-3:n sotilasversio C-47 tuhoutui onnettomuudessa Teksasissa - historiallisen koneen matkustajat selvisivät

http://www.lentoposti.fi/uutiset/dc_3n_sotilasversio_c_47_tuhoutui_onnettomuudessa_teksasissa_historiallisen_koneen_matkustajat

Historiallinen sota-aikana valmistunut Douglas C-47 -kuljetuskone (N47HL, Bluebonnet Belle) tuhoutui lauantaina 21. heinäkuuta Teksasissa lentoonlähdön epäonnistuttua. Koneessa oli kaikkiaan 13 ihmistä, jotka selvisivät hengissä turmasta. Kone oli matkalla Burnet Municipal Airportilta EAA:n vuosittaiseen Airventure-tapahtumaan Oshkoshiin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
6 tuntia sitten, Esa Karanko kirjoitti:

Hyvään ilmailutapaan kuuluu, että kannuspyöräkoneen lähtökiito alkaa sauva täysin edessä. Ehkäpä ohjainlukkojen poistaminen oli unohtunut?

Esa

Ilkeästi tuli mieleen Geijsendorferin moka Kastrupissa, kun Ruotsin kruununprinssiä myöten kaikki pääsivät hengestään unohtuneen tuulilukon takia :( ...mutta ehkei tällä kertaa sama juttu?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
12 tuntia sitten, Esa Karanko kirjoitti:

Hyvään ilmailutapaan kuuluu, että kannuspyöräkoneen lähtökiito alkaa sauva täysin edessä. 

Nyt joudun rohkeasti olemaan eri mieltä Esan ohjaustekniikan kanssa. Lukittava tai ohjaava kannus kannattaa pitää maassa alkuvaiheessa kunnes sivuperäsimellä on tehoa. Alussa siis sauva täysin vedettynä.

Toki pyrstö nostetaan myöhemmin.

-M-

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ha-haa! Anteeksi. Innoissani unohdin lukittavat ja ohjattavat kannukset kokonaan, koska en sellaista ylellisyyttä päässyt koskaan kokemaan. Onnettomuusvideossa pyrstö ei jostain syystä nouse.

:-)  Esa

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kai sauvan asento riippuu konetyypistä. Esim. Citabrialla lentoonlähtö tehdään aluksi sauva täysin edessä, vaikka on ohjattava kannuspyörä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuulostaa hieman erikoiselta, en tosin ole sen käsikirjaa lukenut. Minun kokemus kannuskoneilla on noilla enemmän tehokkailla kuin tehottomilla ja niissä tuo vedettynä liikkeellelähtö on ollut ihan yleisesti käytössä.

Asiaan toki liittyy kirjallista materiaalia ja loppumetreillä käsikirjan ohjeilla tulisi kai mennä.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiT1KfN87TcAhWKFYgKHV49Dl0QFghuMA4&url=https%3A%2F%2Fwww.faa.gov%2Fregulations_policies%2Fhandbooks_manuals%2Faviation%2Fairplane_handbook%2Fmedia%2F15_afh_ch13.pdf&usg=AOvVaw2xlmnEEA94iR59ThePogwz

Oho, olipas pitkä linkki. Airplane Flying Handbook (FAA-H-8083-3B) Chapter 13.

-M-

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Citabrian käsikirja ei muistaakseni ota kantaa sauvan asentoon, mutta sauva täysin edessä se minulle on USA:ssa opetettu ja hyvin on n. 70 lentoonlähdössä toiminut. Muistaakseni opettajan mukaan lentoonlähdön voi aloittaa vedettynäkin, mutta silloin kannuksen nostaminen vaatii enemmän voimaa. Kysymys on kai siitä, miten paljon kannuspyörällä on kuormaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kokemuksesta voin kertoa, että kun tämmöisella on lähtökiidossa, niin edessä oleva maisema alkaa kiinnostaa. Ratti on edessä kunnes pyrstö nousee.

Laskunkin voi tehdä pyrstö ylhäällä päätelineelle. Laskukiito päättyy ratti edessä ja pyrstö laskeutuu alas. Maisema näkyy taas vain sivuikkunoista.

http://www.airliners.net/photo/Untitled/Cessna-195A/2801089/L?qsp=eJwtjE0KwkAMRq8iWetCRcHutAewCy8QJh9arJ0hCehQendnqrv3/fAmCnF0fPyWE6ghA2t40JoSK7%2BMmomeyO%2BoUphamI28ajfb06F8LKpfcumFHecQkBzy768q0DrBwqK7V/2uIrT7pf2xROktDbxY4NwPNM9fjAcwbA%3D%3D

:cool:  Esa

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kun keskustelu nyt on ajautunut hieman sivuun varsinaisesta aiheesta, jatketaan samalla tiellä ;) ja kysytään, eikä potkurin ilmavirta (erityisesti yksimoottorikoneessa) kuitenkin lisää sivuperäsimen tehoa ja näin vähennä tarvetta hakea maasta tukea?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
14 tuntia sitten, Tauno Hermola kirjoitti:

...lla tiellä ;) ja kysytään, eikä potkurin ilmavirta (erityisesti yksimoottorikoneessa) kuitenkin lisää sivuperäsimen tehoa ja näin vähennä tarvetta hakea maasta tukea?

Koska aihe on minulle jonkin verran tuttu niin jatketaan vaan.

Kannuslentäjän hommin vaikuttaa moni seikka lentoonlähdön aikana. Koneesta ja moottoritehosta riippuen kiertopyrkimys tehon lisäyksessä on usein nokkapyöräkonetta voimakkaampi ja tätä sitten voi lisätä tai vähentää sopiva sivutuuli. Koska kannuskone ei ole samalla tavalla suuntavakaa kuin nokkapyöräkone niin kiemurtelua on odotettavissa (kannattaa lukea nuo mainitut oppaat) ellei a) olla hereillä b) saada apuja vaikkapa ohjaavalta kannukselta. Lukittavakin on hyvä mutta usein isompien koneiden järjestelmä. Potkurivirta ei auta ihan alussa ja se ei ole esim sivutuulessa ihan niin vakiopaikassa kuin voisi luulla. 

Esim PA25 omaa tehokkaan sivuperäsimen ja siinä voisi pärjäillä ilman kannuksen tukea maasta. Pik15 sivuperäsinteho on heikko ja potkurista riippuen ohjauksessa joudutaan käyttämään jopa pyöräjarrua epäsymmetrisesti jos sivutuuli on siltä väärältä puolelta.

Joissain koneissa siellä pyrstössä on painoa sen verran ettei se joka tapauksessa nouse heti vaikka työntäisikin. Lopuksi vielä yksi lähde:

https://www.thelandinggearworks.com/tailwheel-lock-information/

-M-

2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Minusta suunnan säilyttäminen kannuskoneella lentoonlähdössä ei ole kovin vaikeaa. Ei edes Pik-15 Hinulla. Tarkkana pitää olla. Sitä vartenhan ohjaaja on. Matkustajaksi ei saa ruveta.
 
Laskut ovat haasteellisempia. Maassa liikkuminen on myös ongelmallista, koska joistain vanhoista koneista ei näe eteenpäin mitään. Esimerkiksi Malmin asematasolla Cessna 195 törmäsi toiseen lentokoneeseen. Ohjaaja havaitsi kolarin oudosta potkuriäänestä.
 
Vielä 1960 luvun lopulla piti uskoa siihen mitä isot pojat opettivat kannuskoneista. Hehän olivat selvinneet pitkään hengissä.
 
Tuossa videossa näkyy, että onnettomuuskone ottaa kannuspyörällä tukea maasta noustessaan ilmaan. Tutkijat varmaan pystyvät määrittämään nopeuden videon perusteella. Kovin suuri se ei ole.
 
Kolmen pisteen lentoonlähtö onnistuu varmasti jollain hävittäjällä, mutta matkustajien kuljettamiseen tarkoitettuja kannuskoneita ei ole suunniteltu sellaiseen. Ensin pitää kiihdyttää päätelineiden varassa.
 
:cool: Esa
 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kolmosella lentämisestä minulla ei ole tietoa eikä kokemusta kuin matkustajana. Aikanaan muuten vain mielenkinnosta löysin youtubesta B17 opetusvideon. Kone on suunniteltu lähtemään ja laskemaan kolmelle pisteelle.

QL-zRFEt9lI-M-

 

Muokattu: , käyttäjä: Matti Huoviala
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
42 minuuttia sitten, Juha Lampi kirjoitti:

Olis kiva tietää, kuka on tää cool opastaja ;)

Näyttelijä Arthur Kennedy ("Lawrence of Arabia"); tieto löytyy videon esittelystä YouTubessa.

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No hemmetti, niin onkin! En osannut yhdistää häntä näihin "tosipuuhiin", vaikka hyvin on tiedossa, miten sotaväki hyödynsi viihdeteollisuutta William Wyleria ja Aku Ankkaa myöten.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
7/24/2018 at 11.36, Hannu Martiskainen kirjoitti:

Tarkkaan kun videota katsoo niin näyttää että, 14s. kohdalla kone kampeaa oikealle, 17s. kohdalla vasemmalle ja  21s. kohdalla kone on ajautunut aivan kiitotien vasempaan reunaan, että 24s. kohdalla kannuspyörä pöllyttää multaa.

Tästä jokainen voi vetää omat päätelmänsä, missä oli vika.

Alkuperäisen videon kopiossa, jossa on kuvaajan kirosanat tallella, ensimmäinen "oh sh*t" kuuluu noin 18 sekunnin kohdalla. Siis jo siinä vaiheessa näytti siltä, että lähtö menee pipariksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään