Sami Puro

MD500-kopteri vaurioitui laskussa

3 viestiä aiheessa

https://maavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1948673/md500-helikopteri-vaurioitui-koulutuslennolla-ei-henkilovahinkoja

Lainaa

Utin jääkärirykmentin MD500-kevythelikopteri vaurioitui koulutuslennolla Utin lentokenttäalueella torstaina 12. heinäkuuta noin kello 12. Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Onnettomuus tapahtui ohjaajien jatkokoulutusohjelman mukaisessa pakkotilanneharjoituksessa. Helikopterin pyrstö ja pääroottorin lavat vaurioituivat kovan maahanlaskun johdosta.

Helikopterissa oli tapahtumahetkellä kaksi henkilöä. Helikopterin ohjaaja ja lennonopettaja siirtyivät itse ulos vaurioituneesta koneesta ja heidät tarkastettiin Sotilaslääketieteen keskuksen Utin terveysasemalla. Onnettomuudesta ei syntynyt henkilövahinkoja.

Puolustusvoimat asettaa tapahtuman johdosta tutkintaryhmän.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kouvolan Sanomien uutisen mukaan kopteri kaatui kyljelleen:

Lainaa

Utin jääkärirykmentin MD 500 -helikopterin laskeutuminen epäonnistui torstaina puolilta päivin. Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle kopteri oli kentällä kyljellään.

— Kyydissä oli kaksi henkilöä, jotka vietiin varuskuntasairaalaan tarkistettaviksi. He olivat kävelleet omin jaloin kopterista ulos, päivystävä palomestari Tero Vanhamaa Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo.

Vanhamaa ei osannut sanoa, onko kopteri tullut kenttään jalaksilleen ja kaatunut vasta sen jälkeen.

https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/4995c086-7627-4c05-ba3d-ba2662993ee7

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kun Puolustusvoimilla menee rikki kalustoa, sen korjaaminen ei ole halpaa.
 

Lainaa

 

Yksi esimerkki tällaisesta tapahtumasta on helikopterionnettomuus, joka sattui heinäkuussa 2018. Tuolloin kevytrakenteinen Hughes MD500 -helikopteri sai vaurioita koulutuslennolla kovassa maahanlaskussa.

Haaverissa helikopterin pyrstö ja pääroottorin lavat vaurioituivat, kun kopteri kaatui kyljelleen. Myös helikopterin runkoon ja vaihteistoon tuli vaurioita ja pääosa helikopterin ikkunoista hajosi. 

Kustannusarvio kopterin korjauksesta saatiin viimein tänä keväänä: 890 000 euroa. Logistiikkalaitokselta kerrotaan, että korjaustyön lopulliseksi hinnaksi tulee tarkentuneen tiedon perusteella enintään miljoona euroa. Hinnannousu johtuu siitä, että korjauksen yhteydessä helikopterin rungon rakenteita joudutaan purkamaan huomattavasti. MD500:n onnettomuuden yhteydessä helikopterin rungon sekä järjestelmien vauriot olivat poikkeuksellisen laajoja, ja niiden korjaaminen edellyttää verrattain harvinaista erityisosaamista.

Helikopterin rungon vauriot korjataan Kanadassa MD Helicoptersin valtuuttamalla korjaamolla, jolla on tarvittavat välineet tehdä laaja korjaus.

Päävaihteisto on jo korjautettu Belgiassa. Helikopterin voimalaite on käytetty tutkimuksissa Britanniassa.

Lisäksi helikopterin kaikkien mittareiden lentokelpoisuus varmistetaan joko laitevalmistajalla tai kotimaisella ilmailuteollisuudella. Rungon korjauksen jälkeiset asennukset sekä koelennot tekee Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoona.

Kone pyritään saamaan taas lentokuntoiseksi vuoden 2020 aikana.

Helikopterin korjauskulut ovat suuret, kun ne suhteuttaa yhden MD500:n kauppahintaan, joka oli koneiden hankkimisvuonna 1,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli nykyrahassa runsaat 1,3 miljoonaa euroa.

 

https://yle.fi/uutiset/3-11052101

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään