Jorma Laiho

Isot paraatilennot Suomessa

8 viestiä aiheessa

Odotellessa Ilmavoimien 100-vuotisjuhlia Jyväskylässä tuli mieleeni eräs edellinen juhla. ( Nyt näkyy jo kartat ja tarkat kuljetussuunnitelmat, kiitos siitä järjestäjille)

Tuskin lentävät tällä kertaa sadalla koneella, mutta ainakin joskus takavuosina lennettiin vuosien mittaisella konemäärällä.

On jäänyt mieleen suuri Helsingissä 4.6. suoritettu ylilento, joka oli sortua erittäin huonoon säähän. OlIko vuosi 1978 ja koneta oli kuitenkin 60 kpl ?. Muodostelmaan oli kerätty monipuolinen joukko koneita. Ne olivat ainakin  DO, FM, DK ja MG kalustoa ja helikopterit päälle. Joukko lensi jokseenkin väkisin ja hiukan riskirajoilla. Osa taisi pyyhkäistä pilvissä. Fougat tukeutui Vantaalle, jossa oli vähän vipinää kertoi eräs mukana ollut.

Hesarissa oli tästä silloin juttu. Vääpeli Wetterstrand antoi lausuntoja ja Korkeasaartakin oli varoitettu.  Lentokorkeus oli 200m, puljassa 16 FM, 16 FM, 8 DK, 8 MG, 8 DO ja 4 kopteria,joista minulla ei tyyppiä. Jossain laatikon pohjalla voisi olla myös kaaviot hommasta.

Siis oliko näin ja oliko tämä suurin tähänastinen paraatilento ? Valokuvia ei saatu kai kuin harjoituksista. Joku lukija lienee ollut talkoissa mukanakin. Muistelut tervetulleita. 

Jorma

Muokattu: , käyttäjä: Jorma Laiho
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmailumuseon mainiolla lentonäytössivulla kerrotaan seuraavaa:

Lainaa

Touko-kesäkuussa 1978 järjestettiin Kaivopuistossa viikon mittainen Ilmavoimien 60-vuotisjuhlanäyttely jossa oli mukana sekä maanäyttely että lentäviä koneita. Puitten ja kallioitten katveessa olivat esillä mm. suihkuhävittäjä Saab 35 Draken, harjoitushävittäjä Fouga Magister sekä kuljetushelikopteri Mil Mi-8. Tapahtuman yhteydessä taivaalla nähtiin mm. Saab Safireita.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuohon se liittyi. Mutta tässäkään ei mainita isoa ylilentoa.  Löysin itseltäni vanhan Hesarin lehtileikkeen ja varmistin asian eräältä Fougalla  ( Kauhavalla lennonopettajana tuolloin) tuolla seikkailleelta.

Fougia oli tosiaan mukana peräti kaksi 16 koneen ryhmää Helsinki- Vantaalta.  Muut tulivat suoraan lennostoista.

Safiirit eivät olleet paraatissa. Ylilento , joka oli Senaatintorin yli,  oli siis 4.6.1978 ja tosiaan,  60 lentolaitetta paraatissa. Hesarin jutussa oli jopa odotus- ja poistumiskuviot jne.

Odotukset olivat suuret, mutta sää pilasi homman. Silti lensivät.

Jorma

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suur-Merijoen lentonäytöksessä 3.8.1935 osallistui noin 55 konetta (11 eri tyyppiä) ohilentoon.

Näin Hesari kirjoitti vuoden 1978 harjoituksista Kaivopuiston yllä:

Kaivari1.JPG

Kaivari2.JPG

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuntuu siltä, että tapahtumia ennen sotia on helpompi tutkia kuin näitä "tuoreempia". Muistiin ei ole tietenkään luottaminen. Kaivoin leikkeen ja kyselin.

Ensinnäkin. Iso paraatilento oli Suomi 60-vuotta vuotena eli siis lauantaina 4.6.1977. Sen sijaan Ilmavoimat juhli Kaivopuistossa kesäkuun alussa 1978.

Sain kiinni velipoikani, joka lensi Fouga-muodostelmassa. Sää oli kurja ja aluksi koko paraatin lento peruttiin. Briefing oli kuitenkin jo tehty. Koneet olivat ryhmitetyt Helsinki-Vantaalle. Siellä oli siis melkoinen osa tuolloisista Ilmavoimien suihkukoneista. Pilotit olivat jo siirtyneet ruokailuun, kun tulikin pikakomennus. Ruokailu jäi kesken ja samassa mentiin. Sää oli kehno ja vielä kehnompi Helsingin päällä. Tapahtumasta on huonosti kuvia, joitain kuvia jossain on, mutta nämä herrat eivät seikkaile foorumilla. Lainaan tähän velipojan lausunnon :

Juu ..... onneksi oli kaikki briefattu läpi....vaikka kyllä siinä mentiin ehkä vähän näyttäminen mielessä. Keli kun oli kentän ulkopuolella huonompi....muistan kyllä kun oli pulssi melkoisen tiheä. Tiukkaakin tiukempi muodostelma ei ollut mahdollisuutta jättää ryhmitykseen väliä. Heti startista aikas alhaalla paikalle ja siinä oltiin.... nyt pitää vaan varmistaa oliko juuri tuo. Piti olla kyllä kaikkien aikojen suurin näytös eli taitanee juuri se olla.

Tuo 1978 Kaivopuistossa oli kuulemma oma shownsa. Siitä Rovaniemen mekaanikoilla olisi kuulemma kerrottavaa, Draken pura ja kokoa yms....Tuo yhdeksän koneen Kaivopuistossa lentänyt Safir-puljahan oli usein nähty mm. Kauhavan juhannusjuhlilla ja  ainakin Räyskälän purjelennon MM-kisoissa. Juhannuskokon kierto koneilla jäi mieleen ja pyörittely Räyskälässä. Eräs toinen tuttu johti puljaa.. Ns. Espanjalainen ympyrä.

40 vuotta on jo niin pitkä aika, että kyllä näitä jo voisi joku muistella. Ohessa kellarista kaivamani Hesarin leikkeen hätäinen kopio. Nyt pitäisi jostain varmistaa lensivätkö myös DO:t ja helikopterit Utista. Fougat menivät kuulemma ylilennon jälkeen takaisin laskuun , DK:t suoraan Rovaniemelle ja MG:t Rissalaan. Ja tietenkin pitäisi kaivaa tarkkaan kaikkien koneiden tunnukset, pilottien nimet jne. 

Hesarin leike on päivätty torstai 2.6.1977 ja jutussa on haastateltu Senaatintorilla radiota kokeilevia yliluutnantti Kari-Juhani Hanskaa sekä vääpeli Veikko Wettestrandia Satakunnan lennostosta.

Jyväskylää odotellessa

Jorma

 

paraati.jpg

Muokattu: , käyttäjä: Jorma Laiho
parempi kuva ja vuosimäärät

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lensin Utissa -78 A2 kurssin, ja olin alkukesällä kentällä, kun ilmeisesti kaikki DO:t tulivat peräkkäin laskuun 25:lle, päivämäärää en muista, mutta liittynee samaan operaatioon, mahdollisesti harjoitus tms., koska muistaakseni keli oli silloin kuitenkin hyvä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

5.6.1977 Helsingin Sanomissa oli raporttia edellisen päivän paraatista:
Lentoparaatissa piti olla 60 lentolaitetta, määrä supistui lehden mukaan 48:aan. MiG -koneet jäivät pois, mutta Drakeneita ja muita lentolaitteita oli mukana. MiGit olivat lähteneet Rissalasta, mutta kääntyivät takaisin. Presidentti Kekkonen otti vastaan maassa olevien joukkojen paraatin, hänen päällään pidettiin sateenvarjoa. Ilmavoimien lippuosaston marssiessa maaparaatissa sen yli lensi 4 Ilmavoimien DC-3 konetta, niitä piti olla alunperin 8 konetta. 

 

4.8.1935 lehdessä oli raporttia Suur-Merijoen lentonäytöksestä (edellisenä päivänä):Näytöksessä vietettiin hiljainen hetki aiemman lento-onnettomuuden uhrien muistoksi. Esiohjelmassa klo 12.15  laskuvarjohyppääjänä oli Muolaan hiekkakuopasta tuotu hiekkasäkki "herra Hietanen". Näytöksessä katsomon ohi lensivät Kukot, Sääsket, Junkersit, Bulldogit, Mothit ym.  Ohjelmanumeroina oli sitten mm. taitolentoa ja ilmamaaliammunta, jossa ammuttiin hinattavaa säkkiä. Laskuvarjostinhyppyjä suoritettiin kolmesta Junkers -koneesta. Yleisöä oli n. 25 000.     

31.7.1935 lehdessä oli raporttia lento-onnettomuudesta Suur-Merijoen lähellä, jonka takia vietettiin siis lentonäytöksessä hiljainen hetki. Lehden mukaan 2 Junkers konetta lensi alekkain, ja alempi kone nousi ylöspäin törmäten ylläolevaan koneeseen. Koneet olivat lentoasema 6:n koneet JU123 ja JU125. Kuolonuhreja oli 5. Päivä oli tiistai 30.7.1935.  (Tuosta näytöksestä on toinen viestiketju)

Muokattu: , käyttäjä: Simo Lallukka
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään