Tumi Hämäläinen

Kaupunki luopumassa Mikkelin kentästä

35 viestiä aiheessa

Mikkeli muuttaa lentokenttänsä korpikentäksi. Kenttä jää paikoilleen, mutta kaupunki ei enää jatkossa ylläpidä sen toimintoja. Mikkelin rakennetyöryhmä esittää kentän menoihin tuntuvia säästöjä, mikä tietää toiminnan lakkaamista. Merkittävää kaupallista toimintaa kentälle ei ole odotuksista huolimatta syntynyt.

Yllä oleva tekstinpätkä Länsi-Savosta, jossa artikkeli on luettavissa vain tilaajille. Siksi tässä ei linkkiä.

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pilatuksella lentelevät satunnaisesti Mikkeliin, mutta ei niinkään päivittäin. Vielä vuosi pari sitten toiminta oli säännöllisempää, nyt enemmänkin satunnaista. Ilmailuvoimien mukaan kentän tai sen palvelujen olemassa olo ei ole heille avainkysymys yhteysliikenteessä.

Mikkeli_Oulu 28.3.2012.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Maavoimien ilmailun päällikkö everstiluutnantti Janne Sallila Maavoimien esikunnasta sanoo, että Mikkelin kentän olemassaolo on etu maavoimille.

-On valitettavaa, jos kenttä poistuu käytöstä. Kenttä tukee puolustusvoimien toimintaa Mikkelissä, mutta emme voi sitä ehdottomasti vaatia.

-On ymmärrettävää, jos lakkauttamista tarkastellaan säästösyistä yhtenä vaihtoehtona. Helikopterilennoissa voidaan käyttää suoraan Karkialammen aluetta, mutta heikoissa sääolosuhteissa kentän tekniikka on ollut turvana. Kiinteäsiipisille koneille kenttä on välttämätön.

-Kenttä on etu, mutta emme ole siitä riippuvaisia, sanoo Sallila.

(Länsi-Savo 9.5.2018)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
42 minuuttia sitten, Tumi Hämäläinen kirjoitti:

Taitaa suunnitelmat mennä uusiksi: Mikkelin kenttä saa kuin saakin valtionavustusta 150.000 euroa. Radiosta juuri kuulin. :thmbup::)

 

https://www.lvm.fi/lvm-site62-mahti-portlet/download?did=270410

Lainaa

"Mikkelin lentoasema palvelee monipuolisesti erilaista lentotoimintaa. Tämän lisäksi erityisesti yleisilmailutoimintaan Mikkelin lentoasemalla liittyy avustushakemuksen mukaan paljon kasvupotentiaalia ja muun muassa lentokoulutustoimintaa ja ympärivuotista lentokoulutusta odotetaan siirtyvän Mikkelin lentoasemalle lähivuosina. Mikkelin lentoasema on myös tarjonnut toimintatilaa miehittämättömien ilma-alusten testikeskukselle ja yhteistyötä on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa. Lennonvarmistuspalvelu Mikkelin lentoasemalla tukee myös osaltaan yleisilmailutoiminnan edellytyksiä ja toiminnan turvallisuutta. Ministeriön näkemyksen mukaan avustuksen myöntäminen Mikkelin lentoasemalle tukee 17.4.2018 julkaistun hakuilmoituksen mukaisia tavoitteita sekä laajan lentokenttä- ja lentoasemaverkoston säilyttämistä Suomessa. Myös haetun avustuksen suuruus suhteessa avustuksen myöntämisellä tavoiteltaviin hyötyihin on otettu harkinnassa huomioon.

Edellä mainitut seikat huomioiden liikenne- ja viestintäministeriö on päättänyt myöntää 150 000 euroa valtionavustusta Mikkelin kaupungille Mikkelin lentoasemaa varten vuodelle 2018. Avustus kohdistuu hakemuksen mukaisiin investointi- ja ei-taloudellisen toiminnan kustannuksiin."

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikkelin Kaupunginhallitus päätti 11.6. maanantaina kokouksessaan että lentoaseman budjettiin ei tehdä suunniteltua säästöä vuonna 2019 ( 150.000 eur.) ,mikä olisi johtanut lentoaseman osittaiseen  lennonvarmistuksen sekä ylläpidon alasajoon. Mikkelin kaupunki sai valtiolta 150.000 euroa avustusta tälle vuodelle. Maavoimien komentaja kenraalimajuri Petri Hulkko kertoi Sanomalehti Länsi-Savossa että "maavoimien sijoittuessa Mikkeliin 2008 oli Mikkelin yksi kilpailuetu, lentoasema". Puolustusvoimat  osallistui Mikkelin lentoaseman tarkuuslähestymislinjan rakentamiskustannuksiin 100.000 eurolla vuonna 2008.Kaupunginhallitus tarkastelee uudelleen lentoaseman  ensi keväänä kun selviää uusien kenttää vilkastuttavien kehityshankkeiden tilanne.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

https://yle.fi/uutiset/3-10810596  

Quote

Mikkeliin voisi tulla lentäjien koulutusta – kunhan lentoasemaa ei lakkauteta

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Lentokoulu Pirkanmaa Oy voisivat aloittaa ammattikorkeakoulututkinnon ja ammattilentäjäkoulutuksen yhdistelmän Mikkelissä vaikka heti. Koulutus edellyttää kuitenkin sitä, että lentoaseman toiminta Mikkelissä jatkuu.

Lentokoulu Pirkanmaa olisi valmis siirtämään neljä koulutuskonettaan ja työntekijänsä Mikkeliin, mutta jos lentoaseman toiminta ei jatku, yhtiö toteuttaa ammattikorkeakoulututkinnon ja lentäjäkoulutuksen yhdistelmän joka tapauksessa jossain päin Suomea.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämän päivän Länsi-Savossa puntaroidaan Mikkelin kentän kohtaloa: 
 

Lainaa

 

Lentotoiminta Mikkelin lentokentällä ei ole vilkastunut vuoden aikalisällä, jonka kaupungin päättäjät kentälle antoivat. Lentoaseman päällikkö Mikke Hernetkoski pitäisi kuitenkin virheratkaisuna sitä, jos kenttä suljetaan. Hänen mielestään esimerkiksi matkailussa kaikkia kortteja ei ole vielä katsottu. Kentän tulevaisuudesta päätetään kesäkuussa kaupunginvaltuustossa.

Kenttä elää julkisesta tuesta ja lentoliikennemaksuista. Säännöllistä lentoliikennettä ei ole ollut 14 vuoteen. Laskeutumismaksuja kertyy nykyään puolustusvoimilta, jonka koneet ovat tänä vuonna käyneet kentällä 26 kertaa, ja lisäksi rahaa tuovat liikelennot ja yksityisten tahojen tilauslennot. Niitä oli viime vuonna 12.

Kentän ylläpito maksaa, ja kulut ovat noin 300 000 euroa tuottoja suuremmat. Kentän sulkemista perustellaan säästöillä. Vuosi sitten kaupungin luottamusjohto linjasi, että kentällä on vuosi aikaa osoittaa tarpeellisuutensa kaupungin rahoittamana lentokenttänä. Hernetkoski sanoo, että kaupallisia mahdollisuuksia pitäisi vielä selvittää tarkemmin.

— Lentoliikenne on kasvava toimiala, ja lentoyhteyksien merkitys kaupunkien elinvoimalle on suuri, sanoo Hernetkoski.

Hän toivoo, että kentän toiminta saisi jatkua toistaiseksi, ei uudella aikalisällä, koska kentän epävarma asema vaikuttaa yhteistyötahojen kiinnostukseen.

Yhtenä tulevaisuuden elävöittäjänä nostettiin esiin Lentokoulu Pirkanmaan ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) välille suunniteltu yhteistyö. Mikkelin lentoasema toimisi oppimisympäristönä liikennelentäjän lupakirjalle, ja ammattikorkeakoulu tarjoaisi lentämiseen liittyvää insinöörikoulutusta. Vielä koulutuksella ei ole tutkinto-statusta.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Länsi-Savo 11.6.2019:

Lainaa

 

Mikkelin kaupunginhallitus piti kiinni lentokentästä äänin 7-3 — Kenraali kävi vakuuttamassa päättäjiä Maavoimien tarpeesta

Kentän kohtalon ratkaisee viikon kuluttua kokoontuva kaupunginvaltuusto.

Mikkeli ei näillä näkymin aja alas omistamansa hiljentyneen lentokentän toimintaa. Kaupunginhallitus päätti äänin 7–3, yksi tyhjä esittää kaupunginvaltuustolle, ettei toimintaa lakkauteta.

Kaupunginhallituksen enemmistö päätyi esitykseen tehtyjen selvitysten perusteella ja Maavoimien toiminnan näkökulmasta.

Kaupunginhallitus tapasi maanantaina Maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Petri Hulkon. Kaupunginhallituksen listatekstiin tehdyn lisäyksen mukaan Hulkko oli todennut kentän olevan Maavoimille erittäin tarpeellinen ja kenttää tarvittavan lentokoneiden ja helikoptereiden operaatioissa Hulkko oli myös arvioi, että lentokentän merkitys tulevaisuudessa kasvaa kansainvälisen yhteistyössä.

 

Löysä hirsi löystyi hivenen...:-[

Muokattu: , käyttäjä: Tumi Hämäläinen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikkelin lentokenttä jäi ilman avustusrahaa, eli yllätys... :P

Länsi-Savo:

Mikkelin kaupungin omistama lentokenttä sai liikenne- ja viestintäministeriöltä jälleen kerran kielteisen avustuspäätöksen.

— Vuosittain me haemme rahaa, mutta kolmeen vuoteen sitä ei olla saatu, Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä kertoo.

— Meidän pitää hakea avustusta joka vuosi, vaikka tiedämme, että sitä ei saada. Muuten tulee sanomista, että ette edes yrittäneet.

Kielteinen avustuspäätös on etukäteen tiedossa. Tilanne johtuu lentokenttien muuttuneesta omistustilanteesta. Valtion budjetista on jo kauan varattu rahaa ”yksityisten” eli muiden kuin valtiollisen Finavian omistamien kenttien tukemiseen. Ennen vuotta 2016 miljoonan euron suuruinen yksityisten lentokenttien avustus jaettiin Mikkelin ja Seinäjoen lentokenttien kesken. Mikkeli sai 200 000 euroa ja Seinäjoki loput 800 000 euroa.

Kun valtio luopui Lappeenrannan lentoasemasta vuonna 2016 ja omistajaksi vaihtui Saimaan lentoasema -säätiö, liikenne- ja viestintäministeriö päätti kohdentaa koko miljoonan euron avustuksen Lappeenrantaan.

Viime vuonna avustusta tuli 150 000 euroa

Vaikka tästä niin sanotusta suuresta hausta ei siis ole vuosiin herunut avustusta Mikkeliin, joka vuosi rahaa on löytynyt liikenneministeriöltä myöhemmin. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2018, jolloin Länsi-Savo uutisoi Mikkelin saaneen avustusta 150 000 euroa.

— Käymme ministeriön kanssa jatkuvasti keskusteluita avustuksista. Valtiolla on aina lisätalousarvioita, joissa poliittisesti asioita pohditaan, Riihelä kertoo.

— Vaikka nyt tästä hausta tuli kolmannen kerran sama tulos, se ei kuvaa sitä, mikä tulee olemaan koko vuoden valtion apu.

Valtion rahaa vasten pitää investoida

Varmaa siis ei ole, saako Mikkelin kaupungin omistama lentokenttä valtionavustusta, mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, rahaa voi vielä tulla.

— Jos historia toistaa itseään, meillä on hyvä mahdollisuus tänäkin vuonna.

Kaikki on ministeriön ja valtion päätöksistä kiinni. Käyttötalouteen ja investointeihin suunnattu tuki on vuosittain ollut suuruusluokaltaan noin 150 000—200 000 euroa. Valtion rahaa ei vain anneta kunnille, vaan sitä vastaan pitää investoida, Riihelä kertoo. Jos lentokenttään investoidaan, kaupunki sijoittaa omaa rahaa ja valtio sijoittaa oman osuutensa.

— Olemme tuoneet investointeja koko ajan alemmalle tasolle, koska kaupungin poliittinen tahtotila on, että kustannuksia yritetään hillitä. Se tarkoittaa sitä, että valtion investointiosaa ei täysmääräisesti voi kotiuttaa, sillä ei ole näyttöjä menoista.

Lentokenttä säästyi sulkemiselta

Lentokentän tulevaisuus on puhuttanut Mikkelissä. Vuonna 2018 valtuusto keskusteli lentokentän jatkosta ja sen sulkemisesta osana kaupungin säästöjä, mutta päätös jatkosta siirrettiin tälle kesälle. Kaupunginvaltuusto kuitenkin äänesti kesäkuussa äänin 35—16, että lentokenttää ei suljeta. Kentän puolustajat vetosivat puheissa erityisesti Mikkelissä sijaitsevan Maavoimien esikunnan tarpeisiin.

Mikkeli käyttää vuodessa noin 450 000 euroa kentän ylläpitoon. Liikennettä on harvakseen, ja laskeutumismaksuja kertyy vähän. Kulut ovat noin 300 000 euroa tuottoja suuremmat.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikkelin lentoaseman uudeksi päälliköksi on valittu Sami Kahilakoski.

Länsi-Savo 8.10.2019:

LS.JPG

Muokattu: , käyttäjä: Tumi Hämäläinen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kahilakoski pysyy lentoaseman päällikkönä. Oikaisuvaatimus ei johtanut muutoksiin. (Länsi-Savo 27.11.2019)

lentoasema.JPG

Muokattu: , käyttäjä: Tumi Hämäläinen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikkeli on vaarassa joutua kriisikunnan asemaan ja kaikesta yritetään säästää, kertoo YLE. Leikkauslistalla olisi myös lentoasema.

Lainaa

Säästölistalla on myös Mikkelin lentokentän palveluiden mahdollinen lopetus. Lentokenttä lopetettaisiin asteittain vuoden 2023 loppuun mennessä.

Mikkelin lentoaseman päällikkö Sami Kahilakoski kertoo, että lentokenttää on kehitetty koronapandemian jälkeen ja nyt tehty työ on vaarantumassa.

– EU-sääntely ja viranomaisten valvonta ei mahdollista, että kenttää pistetään hetkeksi kiinni ja sitten taas avataan. Olemme veitsenterällä, mikäli haluamme säilyttää kansainvälisten lentoasema statuksen ja kehittää toimintoja.

https://yle.fi/uutiset/3-12114408

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään