Carl-Fredrik Geust

Norjan ilmailuhistoria, Ottar 2/2005

5 viestiä aiheessa

Tromsön museon ja yliopiston Ottar-aikakauskirjan ilmailuhistoriallisessa numerossa 2/2005, mihin Jorma Kosonen viittasi on muutakin Suomeen liittyvää kuin sivulla 39 oleva maininta kesällä 1940 Pohjois-Suomeen He-115 ja Höver-lentokoneilla saapuneista pakolaisista. - Kiitos Jorma/Rodney linkistä! 

Sivulla 13 kerrotaan tunnetusta naislentäjästä  Gidsken Jacobsenista ja hänen Måsen-koneesta - kuitenkin mainitsematta että Måsen oli Sääski-tyyppinen, tunnus N.40. Tämä kone (osittain uudelleen rakennettu on nyt Bodön ilmailumuseossa). 

Gidskenin kanssa 1929 Norjaan lentänyt  suomalainen sulhanen oli taas Aero OY:n Ville Leppänen (joka muuten ei ole nimeltään mainittu artikkelissa!). 

 

 

 

DSCN0151.jpg

Muokattu: , käyttäjä: Carl-Fredrik Geust
korjaus
2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Todettakoon vielä että Gidsken Jacobsken (ja hänen Måsen-lentokoneensa) oli Suomen kuvalehden numeron 35/1929 kansikuvatyttönä. Norjan (Bodön) ilmailumuseo julkaisi Gidskenin elämänkerran vuonna 2007, missä hänen yhteytensä Suomeen selvitettiin seikkaperäisesti.

IMG_9714.JPG

IMG_9717.JPG

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Gidsken-neidin sukunimestä on kaksi eri versiota. Hakkapeliitassa ja Suomen Kuvalehdessä nimi kirjoitetaan "Jacobsen", mutta elämänkerran kannessa ja Gidskenin lennonopettajan Georg Jäderholmin lentopäiväkirjassa se on "Jakobsen"?

Samoin Gidsken-neidin koululennosta ja silmukoista on kahta eri päivämäärää. Hakkapeliitta kirjoittaa "Sunnuntaina heinäk. 21 p:nä hän suoritti ensimmäisen koulutuslentonsa tehden rohkeasti kiertoja ja silmukoita".

Ote Suomen Ilmailumuseon hallussa olevasta Jäderholmin lentopäiväkirjasta, jossa mainitaan Jäderholmin olevan tuona päivänä toimittaja Rauanheimon kanssa Iittalassa käymässä:

 

SIM_9.3.12 260.jpg

Muokattu: , käyttäjä: Raimo Heikkinen
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos haukansilmä Raimo! Mielenkiintoista on muuten sekä Suomen kuvalehden että Hakkapeliitan toimituksen optimistinen arvio että "nyt Suomen lentokonevienti lähtee lentoon..."

Muokattu: , käyttäjä: Carl-Fredrik Geust
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään