Tapani Vatanen

Varjoliitäjä menehtyi onnettomuudessa Lopella

3 viestiä aiheessa

Varjoliitäjä menehtyi onnettomuudessa Lopella.

Tänään sunnuntaina noin kello 13.44 aikaan poliisi sai hätäkeskukselta ilmoituksen ilmaliikenneonnettomuudesta Sajatiellä Lopella. Onnettomuudessa mönkijän perässä vedettynä ollut varjoliidin oli vielä toistaiseksi tuntemattomasta syystä pudonnut alas järven jäälle. Liidintä käyttänyt 1950-luvulla syntynyt mieshenkilö sai surmansa onnettomuudessa. Poliisi ja onnettomuustutkintakeskus tutkivat onnettomuuden syytä.

 

http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/tiedotteet/1/1/varjoliitaja_menehtyi_onnettomuudessa_lopella_55809?language=fi

 

T.TV

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

https://yle.fi/uutiset/3-10123617

Lainaa

Varjoliitimellä lentäneen miehen kuolema onnettomuudessa Lopella viime vuoden tammikuussa ei johda syytteisiin. Salpausselän syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Matti Torkkel on tehnyt asiassa syyttämättäjättämispäätökset.

Hänen mukaansa näyttöä kouluttajan ja onnettomuuslennon hinaajan laiminlyönneistä tai huolimattomuudesta ei ollut.

1950-luvulla syntynyt mies kuoli varjoliitokoulutustapahtumassa, kun mönkijällä ilmaan hinattu varjoliidin putosi Loppijärven jäälle. Turma sattui, kun mies oli hinattu ilmaan kolmannelle päivän lennolleen. Varsin pian hinauspaineen laskettua lentosuunta oli taittunut kohti rantaa ja siellä olevia puita.

Annetuista ohjeistuksista huolimatta varjoliitimen vasen takareuna painui voimakkaasti alas, se lähti jyrkkään kaartoon ja toispuoliseen sakkaukseen eli "spinniin". Tämän seurauksena varjoliitimen liito-ominaisuudet olivat loppuneet eikä se enää kantanut lentäjää. Varjoliidin putosi noin 5-10 metrin korkeudesta jäälle ja annetusta ensiavusta huolimatta lentäjä menehtyi rintakehälle saamiinsa vammoihin.

Syyttämättäjättämispäätös kertoo tapahtumien kulusta. Loppijärven jäällä ilmaan hinauksia tehtiin noin 50-100 metrin päässä metsän reunasta. Paikkaa on pidetty jopa parempana kuin lentokenttää, jossa koulutusta myös on annettu. Sääolosuhteet ovat olleet hyvät ja toimintaan sopivat, niiden on kuvattu olleen oppilaskoulutukseen nähden optimaaliset.

Koulutettava mies oli käynyt läpi varjoliidon teoriaopetuksen, suorittanut vaadittavat kokeet ja hänen kanssaan oli jo aiemmin käyty läpi myös varjon maakäsittelyä. Lentovarusteet oli tarkastettu ja niiden oli todettu olleen hänelle sopivat ja muun muassa hänen painonsa puolesta määräysten ja ohjeiden mukaiset.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään