Pasi Pirttikoski

Ilmavoimien näytöshyppykielto

5 viestiä aiheessa

Karjala-lehdessä kerrotaan, että Ilmavoimat olisivat kieltäneet laskuvarjohypyt näytöksissä kesällä. Syynä on loukkaantumisvaara. Onko kyse valeuutisesta vai onko tällä totuuspohjaa? Turun lentonäytöksessä kesäkuussa pudotettiin laskuvarjo painon kera. Sitävastoin tiedossani ei ole, hypättiinkö vai pudotettiinko nukke/vast Kauhavan ilmailunäytöksessä heinäkuussa.

Ohessa Karjala-lehden osajuttu tuosta kieltoasiasta (26.07.1929).

26071929 Karjala no 198.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä nuo Suojärven ja Turun Ruissalon näytökset laskuvarjohyppyjen osalta on toteutettu nukkien avulla, sillä kummallakaan paikkakunnalla ei ollut maalentokenttää mihin laskeutua turvallisesti. Karjala-lehden kirjoitus on taatusti oikea uutinen!

Suojärven näytöksen hoiti 2. Erillinen Merilentolaivue Sortavalasta Hansoillaan, siitä lentopäiväkirjan sivua liitteenä.

Koska Turulla ei vielä vuonna 1929 ollut maalentokenttää tapahtui varsinainen näytös rannikolla Ruissalossa. Aero -lehdessä kerrotaan näytöksen laskuvarjo-osuudesta: "Lopuksi vielä laskuvarjoheitto. Äijänkuva tuli hyvin alas juuri lentosataman edustalle".

Kauhavan näytöksestä en löytänyt mitään brosyyrisiä, voisitko Pasi täsmentää lähdettäsi päivämäärineen.. Mutta jos kerran siellä on ollut näytös heinäkuussa 1929 on se ollut juuri ennen Ilmailukoulun muuttoa Santahaminasta Kauhavalle. Virallisesti muutto oli 1.9.1929 (vai 1.10?).

IMG_6515.JPG

Muokattu: , käyttäjä: Raimo Heikkinen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kauhavan hyppy selvisi äskettäin. Kiitos digiarkiston, josta löytyy nykyisin lehdet aina vuoteen 1929 saakka. Kauhavalla hyppäsi luutnantti Sovio 24.8.1929. Heinäkuu oli virheelistä tietoa. Mutta oliko Ilmavoimilla näytöshyppykielto kesäisin vai oliko taustalla vain rajoitus, ettei hankaliin paikkoihin saanut hypätä itseään vaarantaen?

Linkki digiarkistoon: https://digi.kansalliskirjasto.fi/

Kuvankaappaus Kauhava lehdestä 29.08.1929 


 

Kauhavan hyppyjuttu.jpg

Muokattu: , käyttäjä: Pasi Pirttikoski
Liitteen lisäys

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Päätöstä mahdollisesta hyppykiellosta tai -rajoituksista kesän ajalta en osaa sanoa mittään.

Kauhavalla pidetty lentonäytös oli Ilmailukoulun Ohjaajalaivueen lentopäiväkirjan mukaan kaksipäiväinen, 24. ja 25.8.1929. Luutnantti Sovion "esittelylento" näyttäisi olleen hänen ainoa esiintyminen näytöksessä.. Onhan mahdollista, että hän on voinut hypätä mahdollisesta Tähystäjälaivueen koneesta tai siviilikoneesta?? Minua pikkasen hämää kun sekä lehtileikkeessä että päiväkirjassa puhutaan "esittelystä". Ettei olisi nukkea koneesta heitetty?

 

IMG_0798.JPG

IMG_0799.JPG

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uskon vahvasti, että Sovio hyppäsi tuolta esittelylennolla.
Ote Kristiinan Sanomien sivuilta 27.08.1929. Sanoisin, että hyppykonekin tuli selvitettyä!
 

Kristiinan Sanomat 27081927 Sovion hyppy.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään