Ilkka Mannikainen

Tarkkuuslähestyminen, elektroniikka kiinni matkustamossa

6 viestiä aiheessa

Olin tänään aamulla Finnairin 32B:n kyydissä Arlandaan. Muutama minuutti ennen touchdownia kippari kuulutti "suoritamme tarkkuuslähestymisen Arlandaan, pyydän lopettamaan kaiken elektroniikan kuten kännyköiden ja tablettien käytön, kiitos".

Onko tämä yleinen käytäntö ja voiko matkustamossa olevista laitteista olla jotain ongelmaa koneen toiminnoille? Mitä tarkkuuslähestyminen tässä tapauksessa oikein tarkoitti?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

CAT 2- tai CAT 3 -lähestymistä huonossa näkyvyydessä. On yleinen käytäntö, ja laitteet kehotetaan sulkemaan sen takia, että niistä voi aiheutua häiriötä.

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tarkkuuslähestymisessä käytetään yleensä ILS-järjestelmää, joka viime kädessä perustuu radiolähetteessä olevien kahden eritaajuisen äänen voimakkuuksien vertaamiseen. Tällainen signaali häiriytyy helposti samalle taajuudelle osuvista vieraista lähetteistä, tahallisista tai tahattomista.

Nykyaikainen elektroniikka käyttää paljon nopeita pulssimuotoisia signaaleja, joista saattaa tihkua ILS-kanaville riittävästi harhoja tarkan paikan häiritsemiseen.

2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos vastauksista. Arvasinkin näin "pystymetsästä tulleena" liittyvän Arlandan suttuiseen keliiin aamulla.

Sinänsä outoa että en ole koskaan aiemmin moista kuulutusta kuullut vaikka esim. Delhissä on joinain aamuina ollut aika sotkuista ja CAT2/3 pystymetsästätulleen arvion mukaan päällä. Onko tämä jotenkin konekohtaista?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ainakin Finnairin tapauksessa koskee kaikkia koneita. Ehkä kiitotienäkyvyys Delhissä on sitten kuitenkin ollut vähintään CAT 1 -minimin verran (550 m). Tai sitten kuulutus on vain unohtunut, mitä toki en alkuunkaan usko. :)

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään