Esa Harju

833-kanavavälimuutoksen jatkoaika yleistyy Euroopassa

4 viestiä aiheessa

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi haki ja sai Euroopan komissiolta asetuksen (EU) N:o 1079/2012 täytäntöönpanoon poikkeuksen, jolla toteutuu kymmenen vuoden siirtymäaika 8,33 kHz:n kanavavälin käyttöönotolle. Lisäksi haettiin jatkoaikaa vain 25 kHz:n kanavavälillä toimivien ilma-alusten radiolaitteiden käyttöön.

Tähän päivään mennessä Euroopan Komissio on vastaanottanut 18 valtion ilmoituksen kyseisen asetuksen täytäntöönpanon poikkeuksesta.

Tarkemmin SMLL:n kotisivuilla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Laitoin jo aiemmin tuohon vanhaan 8.33 kHz säikeeseen linkin Viestintäviraston tiedotteeseen samasta aiheesta. Siinä ei vielä ollut tietoa naapurimaista.

https://www.viestintavirasto.fi/viestintavirasto/ajankohtaista/2017/llmailunvhf-radiolaitteillejakanavavalimuutoksentoteuttamiselle10vuodenlisaaika.html

Muuten olen sitä mieltä, että vanha radio on todella vanha. Ainakin ne voisi huoltaa  ja muuttaa kanavaväli, jos se on mahdollista. ( ...korjattu)

Jorma

Muokattu: , käyttäjä: Jorma Laiho
Täsmennetty

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
5 tuntia sitten, Jorma Laiho kirjoitti:

Muuten olen sitä mieltä, että vanha radio on todella vanha. Ainakin ne voisi huoltaa, kanavaväliä niihin ei toki saa muutettua.

Jorma

Radiosta riippuen, niitä voidaan myös päivittää 25 -> 8.33 kHz kanavavälille.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tervehdys!

Minulle on hiukan jäänyt epäselväksi tuo jatkoaika ja laitoin siitä kyselyn Trafiin. Olen sitä mieltä, että asia on ymmärretty hiukan väärin päin. Jatkoaika ei koske meitä radioiden käyttäjiä vaan palvelujen tarjoajaa, eli radiotaajuudet tulevat muuttumaan seuraavan kymmenen vuoden aikana ilmaliikennepalvelujen tarjoavan tahon kykyjen ja halujen mukaisesti. Ainoa missä tuo kymmenen vuotta ilmeisesti oikeasti pätee on valvomaton ilmatila.  Eli on syytä ryhtyä radioiden päivittämiseen, mikäli mielii olla yhteydessä lennonjohtoon.

Tässä kysymykseni ja Trafin vastaus:

Moi

Pallolentäjänä minua kiinnostaa, missä ilmatilan osissa vaaditaan ensi vuoden alussa 8.33 kHz:n radio? Niissä, missä on otettu käyttöön 8.33 kanavavälin taajuus.

Määräyksen OPS M1-30 kohdan 2.4 mukaisesti, niissä ilmatilan osissa, joissa on 25 kHz kanavavälin käyttöoikeus, voidaan lentää 25 kHz kanavavälin radiolla varustetuilla ilma-aluksilla.

Voidaanko esim. EFHK TMAssa käyttää seuraavat kymmenen vuotta 25 kHz radiota? 25 KHz radiota voi käyttää niin kauan, kunnes lennonvarmistuspalveluntarjoaja on taajuuden muuttanut 8.33 taajuudeksi, siirtymäaika on 10 vuotta.

Määräyksen OPS M1-30 kohdan 2.1 mukaisesti, viimeistään 31.12.2027 kaikki taajuuksien käyttöoikeudet on muutettu 8,33 kanavavälejä edellyttäviksi.

AIP:ssa on julkaistu valvotussa ilmatilassa käytettävä taajuus. Ja jos siinä ilmatilan osassa, missä aiotaan lentää, on 25 KHz taajuus edelleen käytössä, niin 25 KHz radiota voi käyttää ja ilma-aluksella kyseiseen ilmatilaan voi lentää.

Lennonvarmistuspalveluntarjoajalla on kymmenen vuotta aikaa muuttaa taajuudet 8.33 yhteensopiviksi ja sitä mukaa kun taajuus muuttuu, niin ne julkaistaan AIP:ssa. Muutoksen jälkeen kyseisessä ilmatilassa ei voi enää 25 KHz radiota käyttää.

Lennonvarmistuspalveluntarjoajien (ANS Finland, Seinäjoen lentoasema Oy ja Mikkelin kaupunki) taajuuksien muutosaikatauluista ei ole tarkempaa tietoa.

 

Tiedote asiasta löytyy viestintäviraston sivuilta:

https://www.viestintavirasto.fi/viestintavirasto/ajankohtaista/2017/llmailunvhf-radiolaitteillejakanavavalimuutoksentoteuttamiselle10vuodenlisaaika.html

/Kimmo

Kimmo Urhonen
Ylitarkastaja

Liikenteen Turvallisuusvirasto

Lennonvarmistus ja ilmatila

puh. 029 534 6128

www.trafi.fi

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään