Leevi Halme

Värinäkö

5 viestiä aiheessa

Hei,

Hain tuossa talven aikana lentoRUKiin, mutta tipuin viidennessä vaiheessa puutteellisen värinäön vuoksi. Eli läpäisen kyllä Ishiharan kirjatestin täysin, mutta lyhtytestiä en. (Pari virhettä, olikohan 3...) Eli onko tällä värinäöllä nyt mahdollista saada lupia lentää, joko liikennelentäjänä tai ihan yksityisilmailussa?

Ilmeisesti yksityisilmailuun ja liikennelentäjäksi näkö tutkitaan ensin Ishiharan testillä ja jos sitä ei läpäise, niin sen jälkeen katsotaan lyhtytestillä. Minulla nyt kuitenkin Ishihara menee läpi, mutta mietin että jäikö AMC:n tietoihin merkintä puutteellisesta värinäöstä ja tuleeko tämä vaikuttamaan tulevaisuuden lentopyrkimyksiin? Mietin vähän kehtaako AMC:lle soittaa aiheesta ja tiedustella, mutta en ainakaan vielä ole uskaltautunut..:hmm:

Kiitos jo etukäteen vastauksista!

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sama epäselvyys on myös näissä dokumenteissa (kuten kaikissa muissakin tähän mennessä), koska:

a) Normaali värinäkö määritellään siten, että henkilö läpäisee Ishiharan kokeen tai Nagelin anomaloskooppitestin erottaen normaalisti kolme perusväriä (trikromasia) (katso luvun B liitteen 14 kohta 1)

(b) Hakijalla on oltava normaali tai turvallisuuden kannalta riittävä värinäkö. [Ensimmäisessä lääkärintarkastuksessa hakijan on läpäistävä Ishiharan koe.] Jos hakija ei läpäise Ishiharan koetta, hänen värinäkönsä on arvioitava riittäväksi, jos hän läpäisee ilmailulääketieteen yksikköä tyydyttävillä menetelmillä suoritetut perusteelliset tutkimukset (anomaloskopia tai väriaistilyhdyt - katso luvun B liitteen 14 kohta 2). [Voimassaolon jatkamis- ja uusintatarkastuksissa värinäkö tutkitaan vain, jos siihen on lääketieteellistä syytä.]

(c) Jos hakija ei läpäise viranomaista tyydyttäviä lisäkokeita, hänen värinäkönsä on katsottava turvallisuuden kannalta riittämättömäksi ja hakija on hylättävä.

Käytännössä nämä samat kolme ehtoa toistuu dokumentista toiseen, ainoana poikkeuksena on mahdollisuus saada lupakirja vain päiväkäyttöön mikäli värinäkö katsotaan turvallisuuden kannalta puuttelliseksi. Ongelmahan tässä on se, että nyt jos menisin testeihin joissa tuo katsotaan, pääsisin kyllä ishiharan läpi ja se olisi sillä selvä, mutta koska ilmavoimat testasivat myös jollain toisella testillä värinäköä (jonka nimeä en tiedä) eikä se mennyt läpi, jouduin käymään lyhtytestissä, joka ei myöskään mennyt läpi. Eli periaatteessa kohta a) täyttyy, mutta b) kohta ei täyty, tämähän ei sinällään olisi ongelma jos ajatellaan että a) kohta käydään aina ensin läpi ja b) kohtaan ei joudu, mikäli a) kohdassa ei ole ongelmia, mutta koska minun tiedot on nyt AMC:llä, ja siellä näkyy että b) kohta ei täyty, on epäselvää että vaikuttaako tämä lentohaaveisiin. 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisiko tässä kysymys siitä, että armeija vaatii virheetöntä värinäköä, mutta siviilipuolella riittää normaali värinäkö.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
6/16/2017 at 14.56, Tauno Hermola kirjoitti:

Tuoltahan löytyy tietoa: https://www.trafi.fi/ilmailu/saadokset/ilmailumaarayskokoelma/jar_yhteiseurooppalaiset_ilmailumaaraykset

Siis sivun viimeinen kohta, "Ohjaamomiehistön lupakirjat (Lääketieteelliset kelpoisuusvaatimukset)".

Dokumentteja on useita, en yrittänyt selvittää, mitä eroa niillä on. 

Hei,

JAR-FCL eivätkä sen lääketieteelliset kelpoisuusvaatimukset ole olleet voimassa enää aikoihin. Part-MED sen sijaan on, ja se löytyy täältä: https://www.trafi.fi/filebank/a/1365157147/d1a8f0accf828306a07d0605e69cad04/11935-Trafi_Maarayskooste_EASA_Part_MED.pdf

Värinäköä koskien:

5946d6a3bf3e0_vrink.thumb.png.a22eb05245fa88759f8df2ca4f2f8225.png

 

Asiasta voi ja kenties myös kannattaakin kysyä tulkintaa suoraa Trafilta, osoitteesta liikennelaaketiede (at) trafi.fi

Muokattu: , käyttäjä: Tatu Koiranen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään