Kari Strengell

Vanha lentomerkki, numeroimaton

11 viestiä aiheessa

 

p> 

 

image.jpeg.9f96951986b16c7b680ee2e1fbf4a614.jpeg

Millä perusteilla näitä numeroimattomia myönnettiin? Löytyykö jostain listausta ketkä tämän saivat? Onko tästä tunnistettavissa valmistajaa?

p>image.jpeg.a008f63c00596b4177136a8cfa0b7331.jpeg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Valmistajan leima kertoo tekijän: http://www.leimat.fi/fi/ joka on yleensä aina velj. Sundqvist. Veljekset (olikohan HS:ssä muistokirjoitus mestarista hiljattain)? ovat lopettaneet toimintansa, mutta googlesta löytyy lisää. Löydät listan lentomerkin saaneista ainakin Suomen Ilmavoimamuseosta tai Suomen Ilmailumuseosta. Numeroimaton on kuulunut jollekin ennen sotia tai niiden aikana koulutuksen läpäisseelle, henkilöä ei näillä tiedoilla voi tietää? tai se on feikki - niitäkin on liikkeellä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Merkissä ei ole leimoja valmistajasta tms. Näitä taisi joskus merkin alkuaikoina tehdä joku taho Ruotsissakin? Aitouteen en osaa ottaa kantaa. Ehkä joku osaa?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Selasin Suomen Lentomerkkiluettelosta vastauksia Karin esittämiin kysymyksiin, mutta enpä löytänyt.

Olen käsityksessä, että kun ohjaajalle myönnettiin Suomen Lentomerkki, sai hän merkin lisäksi todistuksen josta lentomerkin numero ilmenee. Itse merkissä ei luovuttajan taholta numeroa ollut, vaan sen on myöhemmin ohjaaja omalla kustannuksellaan saattanut kaiverruttaa. Vanha lentomerkki oli käytössä vv. 1918-1944. Aikojen alussa se oli ilmainen, mutta jos merkin haltija päätti lähteä siviiliin leveämmän leivän äärelle, oli hänen palautettava merkkinsä. Myöhemmin merkistä alettiin periä maksu. 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Totta on tuo vuosi 1925, mutta ei tilaus yhteen kurssiin rajoittunut. Hopeista lentomerkkiä tarjottiin koko ilmailuvoimien henkilöstölle joilla ennestään oli jo se peltinen ohjaaja-/tähystäjämerkki. Hopeisen merkin hinnaksi tuli Smk. 53:50 joka tilaajan täytyi itse maksaa.

Ilmailuvoimien esikunta ilmoitti kiertokirjeellä että lento-osastojen tulee koota tilaukset ja lähettää ne esikuntaan 10.9.25 mennessä. Muun muassa uttilaisista 10 miestä kapteenista kapitulanttikersanttiin tilasi merkin.

 

Koska Niemen Otto ei vielä ollut tässä sakissa, on täytynyt toinen tarjouskierros tulla myöhemminkin. Otto sai SLM:n (n:o 106) pvm:llä 22.1.1926.

 

Voisiko joku finanssinero ystävällisesti laskea, paljonko merkin hinta olisi tänä päivänä euroissa?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oliko tosiaan vain n. 17 €.

 

Suomen tilastollisen vuosikirjan 1926 mukaan keskimääräinen tuntipalkka valtion rautatierakennustöissä vuonna 1926 oli välillä 5-6 FIM. Yksityisen sektorin tuntipalkkaisten ansiot vuonna 2015 olivat keskimäärin 16,57 € per tunti. Palkkoja vertaamalla 53,50 FIM vastaisi vuonna 2015 noin 150 - 180 €.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vähän jo off topic, mutta.

Ylemmän palkkaluokan luutnantti sai 1924 33000 mk, kapitulanttivääpeli 16800 mk vuodessa.

Lentolisän perusosa oli  1926 600 mk ja jos lenteli riittävästi, sai lisää 250 mk kuukaudessa.  Tämä karkeasti erään vanhan Jyväskylän yliopiston gradun mukaan. Se tutki "valtion pitkää ja kapeaa leipää". Hopean hinta oli myös tuohon aikaan aika alhaalla. Ja armeijalla ongelmia palkkojen kanssa. Huonosti maksoivat.

Ohjaajavääpeli joutui siis ostamaan tämän rahapalkalla. Esimerkiksi tuosta 16800 mk lähes puolet oli vuokra-, muona- ja pukurahaa.  Mitäköhän kilo voita maksoi, vai mihin tuota merkkiä nyt vertaisi ? Jostain arkistojen uumenista voisi löytyä vastaavan kokoisen hopeamerkin Velj. Sundqvistin lasku. Eivät nämä erilaiset hopeiset rintamerkit nykyisinkään tilattaessa hopeasepältä kovin kalliita ole. Arvo tulee myöhemmin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Koitin etsiä noita nykyisten merkkien hintoja. Jäi askarruttamaan, olisiko tuo tilastokeskuksen taulukko noin pahasti pielessä.

Uusia tilataan jalometallista tai ei mm. täältä.

http://www.kaaty.fi

Yleensä firmat näitä kustantaa eikä ne taloutta kaada. Hopeiset luokkasormuksetkin oli myös takavuosina kovin suosittuja.

Tässä esimerkki, reserviläisliiton hopeisen ja tavallisen merkin yhteishinta 20€. Hopean hinta on korkealla, mutta ei tuossa paljon sitä ole.

https://www.reservilaisliitto.fi/jasenedut/jasenmerkki/tilaa_hopeinen_jasenmerkki

Vertailuksi. Hopeinen jugentyylinen Uusi kynttilänjalka on nykyisin n. 160€ tarjouksessa, Wirkkalan trumpetista saa maksaa jo yli 400€, se design.. Mutta lentomerkki oli ensin jonkun ansaittava ja se on komea ja nyt arvokas ! Hopeaa tai ei.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään