Petri Lehtovirta

Airpron työehtokiistasta johtuvat lakot ja tukitoimet

105 viestiä aiheessa

Tulevien viikonloppujen lomalentoja uhannut AIRPROn lakko on peruuntunut.

 

Lakko olisi todennäköisesti vaikuttanut tuhansien sellaisten matkustajien lomalentoihin, jotka ovat lähdössä lomalle TUIn ja Tjäreborg –matkatoimiston järjestämillä TUIflyn, Thomas Cookin ja Thomsonin lennoilla.

 

Lakonuhka laukesi, kun riidan osapuolet ammattiliitto Pro ja Palvelualan työnantajat Palta hyväksyivät tänä aamuna valtakunnansovittelija Minna Helteen aikaisin tiistaiaamuna antaman sovintoehdotuksen.

 

AIRPROhon liittyy myös toinen lakonuhka, jonka osapuolet ovat Ilmailualan Unioni IAU ja Palvelualojen työnantajat Palta.

 

Se koskee lentokenttien maapalveluita, kuten turvatarkastuksia ja jäänpoistoa, hoitavaa henkilökuntaa. Riidan sovittelu jatkuu keskiviikkona.

 

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005106840.html

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmailualan unioni ja Palvelualojen työnantajat jatkavat tänään iltapäivällä kello 13.30 ratkaisun hakemista työkiistaan valtakunnansovittelijan toimistolla.

 

IAU ja Palta kiistelevät lentokenttähenkilökunnan työehdoista. Tarkemmin kiista koskee IAU:n jäseniä Airpro Oy:ssa.

 

Jos sopua ei synny, järjestää IAU huomenna perjantaina ensimmäisen työseisauksen Helsinki-Vantaan lentokentällä.

 

http://yle.fi/uutiset/3-9487922

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos sopua ei synny, järjestää IAU huomenna perjantaina ensimmäisen työseisauksen Helsinki-Vantaan lentokentällä.

 

http://yle.fi/uutiset/3-9487922

 

Ilmailualan Unioni (IAU) on jättänyt ennakkoilmoitukset mahdollisista lakoista, jotka koskevat lentoyhtiöiden maapalveluita ja turvatarkastuksia. Toteutuessaan ne aiheuttaisivat häiriöitä lentoliikenteessä seuraavasti:

 

    03.3.2017 klo 14–19

    06.3.2017 klo 03–09

    10.3.2017 klo 15–19

    14.3.2017 klo 03–09

 

3. maaliskuuta lakon vaikutukset kohdistuisivat Helsinki-Vantaan lentoliikenteeseen. Lakot vaikuttaisivat toteutuessaan lentoasemien turvatarkastukseen sekä maahuolinnan osalta erityisesti Norwegianin lentoihin. Maahuolintaa ovat mm. lentokoneiden jäänpoisto, matkalaukkujen käsittely sekä lähtöselvitys- ja porttitoiminnot.

 

6. maaliskuuta lakon sekä tukilakkojen vaikutukset olisivat laajemmat kuin perjantaina. Ne kohdistuisivat Helsinki-Vantaan lisäksi myös muiden lentoasemien liikenteeseen. Lakot vaikuttaisivat toteutuessaan lentoasemien turvatarkastukseen sekä maahuolintaan. Lennoille voi aiheutua viiveitä.

 

10. ja 14. maaliskuuta vaikutukset kohdistuisivat Helsinki-Vantaan lisäksi Turun, Tampereen, Vaasan ja Oulun lentoasemien liikenteeseen sekä myös yksittäisten lomalentojen osalta Rovaniemen ja Kittilän lentoasemien liikenteeseen.

 

https://www.finavia.fi/fi/tiedottaminen/ajankohtaista/2017/mahdollisia-lakkoja-lentoliikenteessa-192-ja-222/

 

------------

Ilmailualan unionin IAU:n ja Palvelualojen työnantajien Paltan välisen työkiistan sovittelu päättyi perjantaina ilman tuloksia.

 

– Osapuolten näkemyserot ovat niin suuret, ettei ratkaisun löytymiselle ole juuri nyt minkäänlaisia edellytyksiä. Kaikki mahdollisuudet on tällä erää haravoitu. Tilanne on erittäin vakava, Valtakunnansovittelija Minna Helle  sanoo

 

Seuraavan kerran työkiistaa on määrä sovitella ensi viikon tiistaina.

 

IAU on ilmoittanut järjestävänsä seuraavan työtaistelun maanantaina    06.3.2017 kello 03–09. Se kohdistuisi Helsinki-Vantaan lisäksi useamman lentoaseman liikenteeseen.

 

http://yle.fi/uutiset/3-9490873

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmailualan unionin (IAU) ja Palvelutyönantajat Paltan väliseen Airpro Oy:tä koskevaan työehtokiistaan liittyvät perjantaille 10.3. kello 15:00 – 19:00 ilmoitetut lakko- ja tukilakkotoimenpiteet tulevat vaikuttamaan merkittävästi Finnairin lentoihin. Lakon aikana kriittisiä maapalveluita ei ole saatavilla tai niitä on saatavilla vain hyvin rajallisesti.

 

Finnair joutuu todennäköisesti perumaan useita lentoja perjantailta.

 

Joidenkin lentojen tarjoiluun tulee myös muutoksia lakkotoimien vuoksi: kotimaan ja Euroopan lennoilla on vain vesitarjoilu ja ennalta tilattujen aterioiden ja tuotteiden toimituksissa on suuria vaikeuksia. Myös matkatavaran käsittelyssä tulee olemaan häiriöitä.

 

 

https://www.finnair.com/fi/fi/flightinfo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikä ryhmät/firmat siis huomenna on oikeasti perseet penkissä kun Finnairilla menee hommat mutkalle sadan lennon osalta?

 

"Valtakunnannnansovittelijan mukaan IAU:n työnseisausilmoitukset koskevat Airpro Oy:n kaikkia toimintoja ja lisäksi tukityönseisaukset koskevat kaikkia toimintoja HUB logistics Aviation Oy:ssä, LSG Sky Chefs Finland Oy:ssä, Aviator Finland Oy:ssä, Swissport Finland Oy:ssä (lukuun ottamatta maakaluston huolto- ja korjaustehtäviä) ja kaikkea Airpro Oy:n toimintoihin koskevaa työtä myös RTG Ground Handling Oy:ssä."

 

http://lentoposti.fi/uutiset/lentoliikenteen_palveluja_koskeva_lakko_toteutuu_finnair_peruu_perjantailta_kolmanneksen_lennoistaan

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suomessa nämä jutut rauhoittuvat sitten kun:

 

Työnantajat tekevät kimppapäätöksen olla keräämättä ja tilittämättä ammattijärjestöjen jäsenmaksuja. Sen jälkeen, ammattijärjestöt joutuvat näkemään vähän vaivaa saadakseen rahansa, eli lähettävät itse jäsenilleen jäsenmaksulaskunsa. Siinä vaiheessa moni jäsen miettii, kannattaisiko mieluummin maksaa vain työttömyyskassan jäsenmaksu. Ja kas, neuvottelupöydistä alkavat kahvikupit vähetä...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sitä se on kun Airpro harrastaa... Paskoo kaiken ympäriltään ja sotkee asiat.

Ja siinä sivussa pers...finavia siis. Tai lähinnä niin päin että tämä perseavia harrastaa ja airpro tulee siinä sivussa. ::) Ei tunnu muutenkaan mitkään yleiset säännöt tai lait koskevan noita kahta.

 

Seuraavaksi vaan tankkerit mukaan lakkoon ja koko kenttä seis päiväksi tai pariksi niin eiköhän ala jonkunnäköistä ratkaisua löytyä. ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Täällä tuntuu "trumppilaisia" riittävän kun syy aina ammattiliitoissa ja työntekiöissä. Ei juuri koskaan työnantajissa, ne raukathan vasta pienipalkkaisia hyväntekiöitä ovat. Ja noudattavat TES:iä. (vaihtamalla halvempaan alaan)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ahkerien työtätekevien suuri vapahtaja ja messias J. Haapasaari selittää Kuvalehdessä miksi syöpää levitetään ympäriinsä:

 

 

Omituinen lakko: Norwegian jää rauhaan – Työkiistan ulkopuolinen Finnair ja sen asiakkaat kärsivät

”Valitettavasti tämä menee nyt näin”, sanoo Ilmailualan unionin IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari.

 

 

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/961315/?shared=961315-2998a39f-500

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ahkerien työtätekevien suuri vapahtaja ja messias J. Haapasaari selittää Kuvalehdessä miksi syöpää levitetään ympäriinsä

 

Näihin Ilkan provoihin on melko hyödytöntä vastata, mutta koska tietämättömyyttä on näköjään myös muiden foorumilaisten keskuudessa niin olkoon, vans ö ken, menneeksi: Kapitalistiseen yhteiskuntaan kuuluu ammatillinen järjestäytymisvapaus, tämä on demokratiassa elävän ihmisen perusoikeus! Kapitalistisessa yhteiskunnassa työntekijän tarkoitus on myydä työpanos mahdollisimman kalliilla työnantajalle! Ammattiliiton neuvotteluoikeus tuo työntekijän tasavertaiseksi neuvottelukumppaniksi työnantajan rinnalle. Kahden kauppa tässä on kysymyksessä, ja nyt sitä vauhditetaan laillisin tukitoimin. Tervetuloa 2010-luvulle ystävät.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kekkonenkin totesi jo vuonna 1977 lakon olevan vanhentunut ase työriitojen sopimisessa... ::)

Jespri, ikävä kyllä presidentti päästi myös tämän jälkeen sammakkoja suustaan. Ei ole muistojesi myötä lakkoaseen terä tylstynyt. Olisi vaikea kuvitella nykyisen ylipäällikön kutsuvan reservin joukkoja apuun tämän solmun selvittämiseksi. Kekkonen pani höyryveturit rullaamaan, mutta mistä löytyisi nyt muutama höyrykaravelli tähän hätään...  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vapaus on aika pitkälle viety, kun kaksi nahistelevaa osapuolta saavat aiheuttaa suuria ongelmia kolmannelle osapuolelle, jolla ei ole osaa eikä arpaa koko jupakassa, sekä viattomille matkustajille. Mutta, tulkaatten vapaustaistelijat onnellisiksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Komppaan edellistä. Ja jos siellä kentällä on niin ***tun huonot työolot ja työehtosopimus on perseestä, niin eihän siellä kenenkään ole pakko olla töissä. Elämä on valintojen maailma. Toiset valitsee fiksusti ja toiset jää (lento)asemalle  :laugh: Mutta tässä tuleekin esiin tuollaisten onnettomien lakkoilijoiden munattomuus. Ollaan rinta kaarella voiman tunnossa kun saadaan paletti sekaisin, kirjoitellaan kuinka "perse on penkissä", mutta kenelläkään ei taida olla kanttia sanoa, että pitäkää tunkkinne, ja laukkunne - minä lähden parempiin hommiin. Ei taida kivet, koulutus ja kivekset riittää. Jos olisin työnantaja - laittaisin firman ympäri, kaikki ulos, perustaisin uuden ja uutta freshiä porukkaa duuniin, ehtona se, että yksikään ei kuulu johonkin ***tun ay-liikkeeseen. Alalla, jolla työskentelen, ei voisi ajatellakaan moisia työtaisteluja. Kenkää tulisi alta aikayksikön, ja hyvä niin.

 

Olisi hyvin kohtuullista, että lakkoilun aiheuttamat ansioiden ja tulonmenetykset maksatettaisiin lakkoilijoilla ja heitä edustavalla ay instanssilla. Sitten kun pelleily alkaa käydä oman pussin päälle, niin silloin erottuu jyvät akanoista. Miten on, onko siellä pussissa mitään....ja kuinka pitkälle pelleilyn voi viedä että rahkeet kestää  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Alalla, jolla työskentelen, ei voisi ajatellakaan moisia työtaisteluja. Kenkää tulisi alta aikayksikön, ja hyvä niin.

 

Olisi hyvin kohtuullista, että lakkoilun aiheuttamat ansioiden ja tulonmenetykset maksatettaisiin lakkoilijoilla ja heitä edustavalla ay instanssilla. Sitten kun pelleily alkaa käydä oman pussin päälle, niin silloin erottuu jyvät akanoista. Miten on, onko siellä pussissa mitään....ja kuinka pitkälle pelleilyn voi viedä että rahkeet kestää  ;D

 

Milläs alalla sitten työskentelet?

 

Entä, rikkovatko lakkoilijat jotakin tekemäänsä sopimusta? Ainakin yritys rikkoo asiakkaidensa kanssa tekemiään, kun ei tuota palveluita sovitulla tavalla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Alalla, jolla työskentelen, ei voisi ajatellakaan moisia työtaisteluja. Kenkää tulisi alta aikayksikön, ja hyvä niin.

 

En tiedä Sauli työskenteletkö Suomessa? mutta jos näin on, niin ehdottamasi laiton irtisanomismenettely on kyllä yksi varteenotettava menetelmä työnantajalle jolla on ns. pakka kunossa. Nimittäin: Kertakaikkisena korvauksena työnantajan on suoritettava vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkka henkilölle, jonka työsuhde on päätetty ilman laillista irtisanomisperustetta.

 

Lakon, tai työnantajan julistaman työsulun, ainoana tarkoituksena on saada (työehto-) sopimukseton tila päättymään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vastaan tässä ensiksi Tatulle: Eihän lakkoilijat mitään tekemiään sopimuksia riko, kun istuvat tekemättä töitä työtaistelun aikana, tosiaan tuossa aiemmassa viestissäni käänsin sormea ehkä liikaa yksilöä kohtaan. Käännetäänpä asia toisinpäin. Jos olisin lentokentällä laukunheittäjänä ja pitäisin lakkoilua typeränä ja menisin fiksusti normaalisti töihin, rikonko silloin jotain sopimusta? Olen joskus kuullut eräältä voimakkaasti vasemmalle vetävältä entiseltä kaveriltani sanan "rikkuri",  ;)

Ihan tarkkaan minulle ei selvinnyt millainen henkilö on tuo rikkuri, mutta se tuli selväksi, että kun ollaan lakossa, niin sitten ollaan lakossa. Tämä siis yli 20v sitten kun olin vielä sellaisella alalla, jolla ammattiliittoon kuulumattomuutta pidettiin outona lintuna  :)

 

Toubille: Lakon tarkoitus on saada työehtosopimukseton tila päättymään, kyllä. Mutta miksi vuonna 2017 pitää harrastaa 50-60 luvun politiikkaa työmarkkinoilla? Lakkoilusta on tullut jokavuotinen muoti-ilmiö. Mikä estää paikallisen sopimisen. Olavi tuolla aiemmin totesi osuvasti liittojen jäsenmaksujen maksuista. Tottakai se tuo pienelle muurahaiselle lämmön rintakehään kun suuri ja mahtava liitto "neuvottelee" sopimuksista. Niillä senteilllä per kk ja joillain esim. työaikaa koskevilla asioilla ei varmasti oikeasti ole niin paljon merkitystä, että kannattaa aiheuttaa mittavaa taloudellista vahinkoa ulkopuolisille toimijoille / asiakkaille. Kaverini on töissä metallipajalla, heillä tuli sopimukseen jokin työajan pidennys jossa puhutaan minuuteista. Arvaa mitä he tekevät sen muutaman minuutin ennen kuin leimaavat itsensä ulos: Menevät tupakoimaan tai kahvikoneelle  ;D Ja marisevat keskenään kuinka typerää tälläinen on. Upeaa eikö totta, edelleen valintojen maailma: Ei ole pakko olla töissä sielläkään. Ovi on keksitty ajat sitten ja se käy molempiin suuntiin  :)

 

Työskentelen ulkomaan kaupan alalla ja vielä osin myös kotimaassa. En tiedä onko meillä sitten niin mukavasti asiat, kun ei ole tarvinnut koskaan kuulua ammattiliittoon, ei ole kohta kahteenkymmeneen vuoteen tullut mieleenkään hyökätä työnantajaa tai sitä edustavaa instanssia vastaan, ei ole käynyt mielessä pitää persettä penkissä  :laugh: :laugh: ja muutenkin on kivaa olla töissä. Olen toki yksityisen työttömyyskassan jäsen ja vakuutukseni ovat kunnossa.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Komppaan pitkälti Saulia. Lisäksi yksi perustotuus lakoista ja lakkoilusta. Työt eivät ole lakossa, vaan työntekijät. Nykypäivänä taitaa löytyä tekijöitä niille töille, joiden tekijät lakkoilevat. Toki rikkuri huutoja tulee,mutta tärkein, eli työt , tulevat tehtyä.

 

Itselläni on sen verran korkea moraalikäsitys, että työt hoidetaan ja muuten ollaan sitten kuin ne kuuluisat Ellun kanat.

 

Lakkoilui on todellakin muinaisjäänne asioiden saamiseksi kuntoon. Mutta taitaa IAU:n Haapasaari olla kykenemätön neuvottelemaan PALTA:n kanssa.

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pitää myöskin muistaa paperimiesten lakko jokunen vuosi sitten. Nyt on sitten suurin osa paperikoneista purettu ja myyty. Sellunkeittäjät jatkavat hommia jotta ulos myydyille paperikoneille riittää materiaalia. Se oli aikansa hulluuden huippu kun AY:pomot ja luottamusmiehet vain turvasivat omat persiinsä laeilla ja välittivät vähät niistä jotka tekivät tuloksen ja rahaa.

Kaipa tähänkin tulee jonkun jämerän luottamusmiehen/naisen kommentti.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pitää myöskin muistaa paperimiesten lakko jokunen vuosi sitten. Nyt on sitten suurin osa paperikoneista purettu ja myyty. Sellunkeittäjät jatkavat hommia jotta ulos myydyille paperikoneille riittää materiaalia. Se oli aikansa hulluuden huippu kun AY:pomot ja luottamusmiehet vain turvasivat omat persiinsä laeilla ja välittivät vähät niistä jotka tekivät tuloksen ja rahaa.

Kaipa tähänkin tulee jonkun jämerän luottamusmiehen/naisen kommentti.

 

Tilanne lentoasemalla on hyvä paperikoneeseen verrattuna, matkatavarahihnan ja turvatarkastustiskin siirtäminen alemman kustannusluokan maahan ei kuulosta ajatuksena realistiselta ;D. Meidän on Vesa vielä jäätävä odottelemaan kommentteja, koska en ole kuulunut ammattiliittoon vuoden -86 jälkeen, saati että olisin joskus toiminut luottamusmiehenä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään