Carl-Fredrik Geust

Lapin lennosto kunnioitti F19-muistoa 12.1.2017

1 viesti aiheessa

Torstaina 12.1.2017 tuli kuluneeksi 77 vuotta talvisodanaikaisen ruotsalaisen vapaaehtoisen F19-lentolaivueen ensimmäisestä sotalennosta. Perinteiseen seppeleenlaskutilaisuuteen oli tänä vuonna saapunut 20-päinen vierasjoukko Ruotsista Flygvapnetin komentajan, kenraali Mats Helgessonin johdolla. Lapin lennosto laski oman seppeleensä Olkkajärven muistomerkillä klo 12.00, ja täsmälleen samalla hetkellä Hornet-kone suoritti ylilennon. Tämän jälkeen kenraali Helgesson laski Flygvapnetin seppeleen, ja Förbundet svenska Finlandsfrivilligas Pohjois-Ruotsin edustajat laskivat kolmannen seppeleen.

 

F19-lentolaivue käsitti noin 250 miestä (joista lentävä henkilökunta käsitti noin 25 miestä) ja kaksi naista. Konekantana oli 12 Gloster Gladiator-hävittäjää (kolmasosa Ruotsin silloisista hävittäjistä!) ja neljä Hawker Hart -kevyttä pommikonetta. F 19 suoritti noin 600 sotalentoa 62 päivän aikana, pudotti ainakin yhdeksän viholliskonetta ja torjui 35 pommihyökkäystä Pohjois-Suomen kaupunkeihin (Rovaniemi, Oulu, Kemi, Tornio ja Kajaani). Omat tappiot käsittivät kolme kaatunutta lentäjää, kaksi lentäjää joutui sotavankeuteen (molemmat lentäjät palasivat sotavankeudesta toukokuussa 1940), ja kuusi lentokonetta tuhoutui. 

 

Muistomerkki koostuu Sallasta tuodusta panssariestekivilohkareesta, mihin on kiinnitetty Oulun ja Vaalan tukikohtien päällikön, Bertil Östbon lahjoittama pronssilaatta ja stilisoitu Hawker Hart-pienoismalli. Samanlaisia F 19-pronssilaattoja on useassa F 19-tukikohdassa Pohjois-Suomessa,  Vantaan ja Linköpingin ilmailumuseoissa sekä Suomen ja Ruotsin ilmavoimien esikunnissa.

 

Talvisodan aikana Olkkajärvellä toimi F 19:n "Oskar"-jäätukikohta.

 

Kuvassa kenraali Mats Holgersson ja Lapin lennoston komentaja eversti Mikko Kauppala seppeleenlaskun jälkeen. 

 

Ks. myös http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2017/01/nordiskt-samarbete-pa-1940-talet/

 

2017-01-12_-_kopia.jpg.df32e142632ecf7833eac3fe6fa669ae.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään