Juha Klemettinen

Lentotontun joulu VIII

7 viestiä aiheessa

I

Justus nosti harmaan nuttunsa kaulukset pystyyn, ja painoi päätään takin suojaan joulukuiselta räntäviimalta. Tonttu ohitti varmoin askelin Kolmen sepän patsaan ja lähestyi Stockmannin sisäänkäyntiä. Hän vilkaisi olkansa yli, ja näki lähestyvän raitiotievaunun. Nyt! Juuri nyt, ajoitus olisi täydellinen! Justus kiihdytti askeliaan, ja näki jo kaukaa Stockan kellon alla salkkua pitelevän käden. Hän tarttui ohi kävellessään salkun kahvaan, ja jatkoi rivakoilla askelilla eteenpäin. Salkku kädessään Justus hyppäsi vaunuun, hän ei katsonut taakseen sen lähtiessä liikkeelle.

 

Spåran lämmössä hän raotti varovasti salkkua. Kapeasta raosta hän näki vihreiden setelien niput, se riitti, salkku sulkeutui tontun sylissä napsahtaen. Muutama pysäkkiväli, ja Justus jäi pois. Tonttu katosi keskustan ihmisvilinään musta salkku kainalossaan. Hetken kuluttua Justus harppoi Kauppatorin kivettyä pintaa. Hän pysähtyi porontaljoja ja muita kuvottavia muistoesineitä myyvän kojun eteen. Justus loi vilkaisun kojun takana, kadun toisella puolella seisovaan kaupungintaloon, ennen kuin katsoi kojun myyjää, ja sanoi matalalla äänellä ”misteli ei kuulu joulupuuroon”. Myyjä katsoi hetken Justusta, nojautui sitten eteenpäin ja kuiskasi ”manteli on joulupuuron kuningas”.

 

Justus ojensi salkun myyjälle, joka puolestaan ojensi Justukselle ruskean kirjekuoren. Tonttu nyökkäsi, tunki kuoren nuttunsa povitaskuun, korjasi tonttulakkinsa asennon, ja suuntasi kohti Espan puistoa. Puistossa Justus istui penkille, ja hymyiltyään muutamalle valokuvia napsivalle aasialaiselle turistille, kaivoi kuoren esiin. Hän veti esiin paperinipun, ja silmäili sitä nopeasti. Hän tunsi kuinka veri pakeni hänen kasvoilta, ja yhtäkkiä tuntui siltä kuin huimaisi. Joulupukki ei pitäisi tästä, ei todellakaan…

 

II

Harmaat betoniseinät oli koristeltu vihreillä ja punaisilla joulumaalauksilla. Ne tervehtivät Malmin lentokentän alla sijaitsevan lahjabunkkeri 23:n sisääntulossa. Justuksella ei ollut aikaa jäädä ihailemaan maalauksia hänen kiirehtiessä syvemmälle hämärästi valaistuun bunkkeriin. Käytävillä kävi kova kuhina. Sen lisäksi että meneillään oli normaalit lahjaoperaatiot, oli bunkkeri toiminut Malmi operaation johtokeskuksena koko syksyn.

 

Justus käveli sisään operaatiokeskukseen, ja heitti nuttunsa tuolille. Muut operaation johtotontut seisoivat ison Malmin lentokenttää esittävän ilmakuvan äärellä ja puhuivat hiljaa keskenään. Justus käveli heidän luokseen ja ojensi paperinipun. Muut tontut lukivat paperit hiljaa, ja kääntyivät katsomaan Justusta kauhistuneen näköisenä. Justus ei sanonut mitään, nyökkäsi vain ja tarttui pöydällä olevaan glögikarahviin. ”Tulit sopivasti, joulupukki pitää tilannekatsauksen ihan kohta”, operaatiopäällikkötonttu sanoi Justukselle.

 

III

Joulupukki istui kumarassa taljalla vuoratussa nojatuolissa. Pukin edessä isolla pöydällä oli kartta, johon oli merkitty Malmi operaation tärkeimmät pisteet. Pöytä erotti pukin ja muut huoneeseen ahtautuneet. ”Käydäänpä tilanne läpi” Joulupukki sanoi, ja tarttui punaiseen kynään. Hän pyöritti sormeaan ilmassa Malmin lentokentän karttamerkin päällä, ”Finnaviaa on käsketty tunkea parkkipuomit sinne mihin joulupäivän aurinko ei paista”, pukki mumisi. ”Kaupungille on lyöty kortit pöytään ja vahvistus on tulossa”, pukki napautti sormellaan karttaa. ”Ja kaikki on selvää. Malmi pelastuu, kaupunki säilyttää sen entisellään, kaikki jatkuu niin kuin ennenkin. Ja tämän lahjan ilmailijoille, helsinkiläisille, Suomelle, koko maailmalle antaa Joulupukki. Paras lahja ikinä!”, Joulupukki naputti tyytyväisenä karttaa sormillaan.

 

Lähimpänä pöytää seisovat tontut tunsivat kuinka heidän olonsa kävi tukalaksi. He vilkuilivat toisiaan hermostuneena, kunnes apulaispäällikkötonttu aloitti, ”Joulupukki… tuota…”, tonttu vilkaisi kumppaneitaan. ”Joulupukki.. asia on nyt niin, että…” päällikkötonttu jatkoi. Justus huokaisi ja avasi suunsa, ”Kaupunki teki vuokrasopimuksen Malmin Lentokenttäyhdistyksen kanssa. Vuokraavat kentän, siitä tulee korpikenttä. Kiitotie 09/27 suljetaan ja lentokonehalliin tulee kirpputori”. Justus tunsi suunnatonta pelkoa ja pahaa oloa heti kun hän oli sanonut asiansa. Joulupukki istui hiljaa paikoillaan. Sitten hän riisui lukulasinsa, Justus huomasi pukin käden vapisevan kuin Pakkasuskon kanssa vietetyn illan jälkeen pukin laskiessa lasit kartan päälle.

 

”Operaation johto jää tänne, muut voivat mennä pakkaamaan lahjoja”, pukki mutisi. Huone tyhjeni nopeasti, kolme tonttua ja nurkassa seisoskeleva Petteri Punakuono jäivät huoneeseen. Pukki hyppäsi seisomaan 300 vuotiaan ketteryydellään, ja paiskasi punaiset kynänsä pöydälle. ”No jo on helv… puurokauha!”, pukki ei uskaltanut kiroilla joulumuorin ollessa kuuloetäisyydellä. ”Mitä täällä tapahtuu? Kaiken piti olla selvää!”, pukki karjui. ”Koko syksy on tätä viety eteenpäin! Finnavia saatiin pakkaamaan tavaransa kun luvattiin 100 pop up -taidenäyttelyä ja kierrätysmuovista tehdyt läpinäkyvät levitoivat matkustajasillat maailman suurimmalle lentokentälle. Eikö niin? Ja luvattiin vielä kohtuuhintaiset sämpylätkin!”, tontut nyökkäsivät.

 

”Ja mitä suuria suunnitelmia minulla oli Malmille!”, pukki kouristi sormiaan kasvojensa edessä. ”Olisin perustanut A350:n penkkien korjaamon Malmille! Työtä ja työtä, niissä penkeissä olisi ollut loputtomasti korjattavaa!”. Tontut eivät voineet muuta kuin nyökytellä. ”Ja se lentoyhtiö! Minä perustin lentoyhtiön! Ajatelkaa, kaikki maailman joululahjat olisi lennätetty yksimoottorisilla koneilla Kuopiosta Malmin kautta maailmalle. Mikä mahtava idea! Ja Malmi olisi kukoistanut!”. Justus selvitti kurkkuaan ”Tuota pukki, Trafi…”. Joulupukki mulkaisi Justusta ”Niin, Trafi! Mitä ihmettä nekin sekoilee, pitää muka olla oma lentokone, että voi perustaa lentoyhtiön!”.

 

”Ja nyt tulee joku leikkimään STALINIA”, karjui pukki. ”Minä sovin pakkasukon kanssa ettei pienet vihreät tontut tule Malmille, lupasin pakkasukon lentokoneisiin transponderit, lupasin Puistolan suurelle pojalle Nato-jäsenyyden, hankin Briteistä ne käytetyt lasikuitupulkat Kimille, että sain koplattua hävittäjähankintamiljoonat tähän operaatioon. Olisimme perustaneet valmistuslinjan Malmille, ja tehneet F-35:stä jälleen suuren!”, pukki tuijotti kaukaisuuteen, ”ja kaikki tämä Malmin puolesta”. Joulupukki käveli ympyrää, ja hoki ”keskuspuisto sileäksi, Guggenheim ja pikaraitiotie Malmin ympäri, kaikki sovittu, lahjottu ja suhmuroitu”.

 

Joulupukki laskeutui hitaasti istumaan nojatuoliinsa, tonttujen seuratessa hiljaa pöydän toiselta puolelta. ”Oltaisiin laitettu tontut lennonjohtajaksi, ja korvattu Patrian lähtö omalla lentokoululla joka olisi kouluttanut 15 lentäjää kuukaudessa, kun ei lentoyhtiöt itse ole pystyneet”, pukki mumisi. ”Ajatelkaa 10 simulaattoria rivissä Malmilla, huikeaa”, pukki sanoi hiljaa. Joulupukki pyöritti hitaasti päätään ”Ja verkkokauppa, meillä, tähtisadetikku sentään on se verkkokauppakin valmiina. Kaikki ne Malmi-mukit, -hirvet, -jääskraapat, -kortit, -avaimenperät ja A340:t, mitä niillä nyt tehdään? Ei niistä kyllä ole vielä maksettu mitään…” pukin ääni hiipui.

 

Pukki katsoi tonttuja olkansa yli, ”Ei kai tässä voi muutakaan kuin turvautua B-suunnitelmaan. Onko Trafista kuulunut mitään siitä taksiluvasta? On kai aika ajaa museoreki tallista”. Tontut havahtuivat säpsähtäen todellisuuteen, nyt olisi asiat vinossa. Tontut säntäsivät eri suuntiin, päällikkötonttu lohduttamaan pukkia, Justus syöksyi käytävään huusi ”Joulupuuroa! Heti puuroa, tuplakanelilla, heti!”.

 

IV

Joulupukki ja Justus seisoivat Malmin asematasolla jouluaaton hämärässä. Viimeiset 7sleigh7-lahjareet olivat juuri ponnistaneet taivaalle, kulkusten hiljainen kilinä etääntyi siniseen iltaan. Kun oli tullut täysin hiljaista, Justus kääntyi katsomaan pukkia ”Mutta… miten Malmin nyt käy?”. Joulupukki katsoi hiljaa kaukaisuuteen, ”En minä tiedä”. Joulupukki kääntyi katsomaan tonttua ”Katsos Justus, on asioita joita Joulupukkikaan ei voi muuttaa”. Justus huokaisi ja katseli ympärilleen. Joulupukki hieroi partaansa, ja sanoi ”Mutta sen Joulupukki tietää, että Malmin tulevaisuus on nyt ilmailijoiden omissa käsissä, hyvä niin. Ja tällä paikalla on aina tulevaisuus”.

 

----------

 

Justuksella oli tänä vuonna kiireitä ennen joulua, mutta ehtiihän ne hyvän joulun toivotukset näin joulupäivänäkin  :thmbup:

 

Juha

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mä just tässä sanoin foorumia avatessa että lentotonttua ei ole näkynyt, nyyh. Ja täällä se odotti. Eikä taaskaan pitänyt pettyä.

 

Kiitos ja hyvää joulua!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos Juhalle perinteen jatkamisesta! Hyvää Joulua vaan kaikille!

 

Tuon voisi joku näppärä tehdä siihen Hit... , tai no ehkä ei sittenkään...  :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Kuvitelkaa eteenne tyhjä sivu ja kivistävä tietoisuus siitä, että ilman perinteistä Lentotontun tarinaa joulusta jää jotain puuttumaan. Toisilla meistä on lahjoja ja kykyä suoriutua musertavankin paineen alla..

 

Hyvää joulua, Juha!

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Jälleen hykerryttävä joulutarina. Kiitokset siitä!

 

Aivan oman lisäulottuvuuden tarinalle tuo se, että todellisuus on taruakin ihmeellisempää.

 

Ja ei muuta kuin eteenpäin kohti lopullista voittoa!

 

OJ

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään