Jukkapekka Tiainen

Heliair Finland , uusi helikopteriyhtiö Suomeen

1 viesti aiheessa

Tervehdys kaikille foorumin lukijoille!

 

Suomeen on perusteilla uusi helikopterilentoyhtiö. Kyse on lentopalveluja tuottavan Heliair Sweden AB:n (myöhemmin HSW)  Suomen markkinoille tulemisesta yhteistyössä perustettavan yhtiön, Heliair Finlandin (myöhemmin HAF) kanssa. Lentotoiminta tapahtuu alkuvaiheessa HSW:n lupien alaisuudessa. HSW:lla on voimassa oleva AOC, lentotyölupa sekä PART-M huolto-organisaatio. Koulutuksia varten yhtiöllä on oma lentokoulutusorganisaatio (FTO) PPL (H) ja CPL (H) sekä tyyppikoulutuksia varten. Myöhemmässä vaiheessa HAF tulee hakemaan lentotyölupia kotimaasta joka tapahtuu kuitenkin pian.

 

Lentotöihin Suomeen tulee tarjottavaksi Airbus/Eurocopter EC120 ja H125 - helikoptereita, parhaillaan käynnissä olevat maalaustyöt saattava koko laivueen samaan tummanharmaaseen väritykseen.  Tämän kaluston lisäksi nostotöihin on käytössä yksi B205 Huey- helikopteri jonka nostokapasiteetti on 1750 kg. Heliair Sweden AB on tehnyt huoltosopimuksen elinkaarenhallintayhtiö JSSI Inc:n kanssa lisäten tällä turbiinimoottoreiden toimintavarmuuttaan ja saaden palvelun vikatilanteisiin joka johtaa lyhyempiin mahdollisiin käyttökatkoksiin asiakasrajapinnassa. Suomeen saadaan siis poikkeuksellisen toimintavarma kalusto, joka taipuu erilaisiin työ-ja henkilökuljetuksiin tilanteen mukaan, lyhyelläkin varotusajalla. Yhtiöllä on myös oma liikkuva linjahuoltojärjestelmä jota on käytetty kenttäolosuhteissa esimerkiksi pitkissä metsäpalojen sammutusoperaatioissa.

 

HSW:lle on myös tulossa uusi gyrostabiloitu General Dynamicsin yhdistetty video- ja lämpökamera jonka ominaisuudet mahdollistaa huomattavasti suureman lentokorkeuden. EC120:lla operoitaessa Fenestron- pyrstöroottori vähentää entisestään lentomelua erityisesti asutusten päällä tehtävissä tarkastus- ja kuvauslennoissa. Näin ollen uskomme että pian tullaankin näkemään uusia käyttökohteita helikopterille.  Kameran erottelukyvystä kertonee se että lämpötilaerot nähdään 0,2 asteen tarkkuudella ja auton rekisterinumerot voidaan lukea kahden merimailin päästä, täysin vakaasta kuvasta. HSW:n palveluihin kuuluu myös ilmakuvauspalvelut, mm. Vasaloppet-hiihto kuvataan kolmella helikopterilla suorana SVT:lle jossa käytetään kahta HD-tason Cineflex- kameraa ja yhtä linkkikopteria, kaikki nämä nyt myös tarjolla Suomessa Heliair Finlandin kautta.

 

HSW:n vakituiseen toimintaan Ruotsissa kuuluvat metsäpalojen sammutuspäivystykset tullaan myös tarjoamaan Suomen olosuhteisiin räätälöityinä. Viimeisien helikopterilla sammutettujen metsäpalojen kustannukset kohosivat satoihin tuhansiin euroihin johon nyt tullaan tarjoamaan kustannustehokas ratkaisu.

 

Lisäkalustona HSW:llä on pysty- ja latvasahojen lisäksi yli 20 kpl Bambi-Bucket- sammutussäiliötä, kymmeniä nostokoukkuja satojen liinojen lisäksi, lannoituskuuppia, sähkölinjojen jäänpoistokalustoa sekä Gripen- giljotiinikoura kaatuneiden puiden poistoon sähkölinjoilta, muun muassa.

 

HSW:n koulutuskulttuuri tuodaan myös Suomeen, esimerkiksi koko yhtiön operatiivinen henkilökunta on saanut HUET- koulutuksen ja paikallisen energiateollisuuden toimijoiden vaatimat koulutukset. HSW kehittää itse tarvitsemansa mobiiliapplikaatiot esim. seurantajärjestelmät.

 

Yhteistyö Swedfuel AB:n kanssa tuo myös mahdollisuuden käyttää JET A1-jakelukalustoa (useita säiliöautoja ja yksi ajoneuvoyhdistelmä, max vetoisuus 56 m2) Suomessa kuten monena kesänä Jyväskylän MM-rallissa on jo totuttu näkemään. Tavoitteena on myös saada Suomeen saman tyyppinen miehittämätön kerosiinijakeluverkosto kuten Ruotsissa on eri tyyppisten helikopterioperaattorien ja toimijoiden käyttöön. Ensimmäiset tarjouspyynnöt polttoaineen toimituksista kuutiomittakaavassa on jo saatu.

 

Aloitusvaiheen jälkeen lentäjät sekä maa- ja huoltohenkilöstö tullaan palkkaamaan Suomesta kuten myös muu hallinnollinen organisaatio tarpeellisin määrin.

 

Neuvotteluyhteydet on jo avattu perustettavan yhtiön lukuun useiden eri alojen toimijoiden kanssa, yhtiön toimintavalikomaan on ollut varsinkin energiateollisuudessa odotettua suuempi kiinnostus, uuden hiljaisemman kaluston myötä. Toimintaa esitellään enemmän Tampereella Verkostomessuilla 25.-26.1.17. jossa osastolle tulee näytteille Airbus-helikopteri ja uusi kamera, tammikuun säät huomioiden. Tervetuloa morjenstamaan!

 

Linkitän yhden lehtijutun:

 

http://hattulaan.fi/uutiset/yritys/kopteripalvelut-tuore-sotilasilmailumaarays-avaa-markkinoita/

 

ja lehdostötiedotteen: 

 

http://www.heliairfinland.fi/wp-content/uploads/2016/11/Lehdist%C3%B6tiedote_Heliair_Finland.pdf

 

 

Jos asiasta ilmenee jotain kysyttävää tai joku askarruttaa, kilauta ihmeessä oo4o 511 213 /Jp niin jutellaan asiasta enemmän tosin puhelin saattaa olla varattu. Tässä tehdään ja luodaan nyt uutta ja saadaan samalla vähän pöhinää jysähtäneeseen ilmailuskeneen! Monta asiaa opetellaan ja monta jo osataan.

 

CV:t ja muut yhteydenotot voi laittaa meilillä jp at heliairfinland.fi, lentäjien rekryt päätetään lopullisesti  luvanhaltijan eli Heliair Swedenin toimesta.

 

Turbiinin starttiääniä odotellessa

 

Jukkapekka Tiainen

Operatiivinen johtaja

Heliair Finland

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään