newsBot

Finnair-konsernin osavuosikatsaus 1.1.–30.9.2016

1 viesti aiheessa

Finnair Oyj            Pörssitiedote              26.10.2016 klo 9.00

 

Vertailukelpoinen liiketulos parani yhä vaikeutuvassa markkinatilanteessa; Finnairin strategian toteutus jatkuu

 

Heinä-syyskuu 2016

 •  Liikevaihto kasvoi 3,1 prosenttia vertailukaudesta 640,9 miljoonaan euroon (621,7)*.
 •  Vertailukelpoinen liiketulos oli 65,7 miljoonaa euroa (64,2).
 •  Liiketulos oli 115,5 miljoonaa euroa (50,7) ja se sisälsi yhden A350-laajarunkokoneen myyntivoiton.
 •  Vertailukelpoinen EBITDAR oli 118,3 miljoonaa euroa (115,1).
 •  Liiketoiminnan nettorahavirta oli 59,1 miljoonaa euroa (62,6) ja investointien nettorahavirta 161,5 miljoonaa euroa (-2,8).
 •  Yksikkötuotto (RASK) laski 4,9 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Yksikkökustannus (CASK) laski 4,8 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK ex fuel at constant currency) kasvoi 1,2 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Matkustajakohtainen lisämyynti kasvoi 16,9 prosenttia vertailukaudesta 11,31 euroon per matkustaja.
 •  Osakekohtainen tulos oli 0,66 euroa (0,29).

 

Tammi-syyskuu 2016

 •  Liikevaihto kasvoi 3,6 prosenttia vertailukaudesta 1 746,9 miljoonaan euroon (1 686,8).
 •  Vertailukelpoinen liiketulos oli 53,5 miljoonaa euroa (22,9).
 •  Liiketulos oli 98,0 miljoonaa euroa (36,7).
 •  Vertailukelpoinen EBITDAR oli 211,0 miljoonaa euroa (171,7).
 •  Liiketoiminnan nettorahavirta oli 189,2 miljoonaa euroa (164,0) ja investointien nettorahavirta -234,8 miljoonaa euroa (86,4).
 •  Yksikkötuotto (RASK) laski 3,7 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Yksikkökustannus (CASK) laski 5,3 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK ex fuel at constant currency) kasvoi 1,1 prosenttia vertailukaudesta.
 •  Matkustajakohtainen lisämyynti kasvoi 17,1 prosenttia vertailukaudesta 11,34 euroon per matkustaja.
 •  Osakekohtainen tulos oli 0,47 euroa (0,13).

 

* Ellei toisin mainita, sulkeissa esitetyt luvut viittaavat vertailukauteen eli samaan ajanjaksoon edellisenä vuonna.

 

Tulevaisuuden näkymät

 

17.8.2016 julkaistut näkymät

 

Matkustaja- ja rahtiliikenteen kysyntänäkymiin liittyy Finnairin päämarkkina-alueilla edelleen epävarmuutta. Finnairin uusi arvio kapasiteetin kasvusta on noin 7 prosenttia, kun se aikaisemmin arvioi kapasiteetin kasvavan noin 8 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna. Muutos johtuu A350-koneiden toimitusten viivästymisestä. Liikevaihdon arvioidaan kasvavan kapasiteetin kasvua hitaammin. Epävarmuus lentoliikenteen kysyntä- ja tuottonäkymistä on kasvanut viime kuukausien aikana. Finnair arvioi, että sen vertailukelpoinen liikevoitto vuonna 2016 kasvaa edellisvuotisesta (2015: 23,7 milj. euroa).

 

Näkymät 26.10.2016

 

Matkustaja- ja rahtiliikenteen kysyntänäkymiin liittyy Finnairin päämarkkina-alueilla edelleen epävarmuutta. Finnair toistaa aikaisemman arvionsa, että kapasiteetin kasvu on noin 7 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna ja, että liikevaihto kasvaa kapasiteetin kasvua hitaammin.

 

Markkinatilanne vaikeutuu edelleen; polttoaineen hinta on kääntynyt nousuun ja markkinakapasiteetin kasvu painaa yhä yksikkötuottojen kehitystä. Finnair arvioi, että sen vertailukelpoinen liikevoitto vuonna 2016 kasvaa edellisvuotisesta (2015: 23,7 milj. euroa).

 

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo:

 

Kolmannen vuosineljänneksen vertailukelpoinen liiketuloksemme ylitti viimevuotisen ennätystuloksen puolellatoista miljoonalla eurolla. Näin ollen saavutimme jo kahdeksannen peräkkäisen kvartaalitulosparannuksen. Kapasiteettimme kasvoi tarjotuilla matkustajakilometreillä mitattuna 8,4 prosenttia vuotta aiemmasta, mikä vastaa lähivuosien tavoitetasoamme.

 

Olemme tyytyväisiä siihen, että tässä markkinatilanteessa onnistuimme ylittämään vertailukauden ennätystuloksen. Kireä kilpailutilanne Pohjois-Amerikan reiteillä heikensi yksikkötuottojamme ja painoi jonkin verran tuloskehitystämme. Lisäksi vapaa-ajanmatkustus - erityisesti Kiinasta Eurooppaan - kärsi Euroopan turvallisuushuolista. Tämän seurauksena jotkut ryhmämatkavaraukset jäivät toteutumatta, mikä vaikutti jonkin verran Aasian liikenteen käyttöasteisiimme. Uskomme edelleen, että koko vuoden tuloksemme on aiemman tulosohjauksemme mukainen, mutta loppuvuoteen sisältyy paljon epävarmuutta ja kustannuspaineita.

 

Kolmannella vuosineljänneksellä onnistuimme houkuttelemaan entistä useampia aasialaisia turisteja Etelä- ja Keski-Euroopan sijaan Pohjoismaihin. Esimerkkinä tästä kiinalaisten ryhmämatkustajien ykköskohteeksemme nousi Pariisin sijaan Kööpenhamina. Lisäksi tarjoamme Suomea lomakohteena tai vaihtomatkustajille pysähdyskohteena erityisesti talvikuukausina, joiden ajaksi lisäämme merkittävästi kapasiteettia Lappiin. Lokakuun alussa aloitimme myös A350-lennot viidesti viikossa Lontooseen, mikä tarjoaa houkuttelevan jatkoyhteyden Aasian matkustajillemme sekä erinomaisen liitynnän kotimarkkinoiltamme oneworld- ja yhteisyrityskumppaniemme globaaleihin verkostoihin Lontoosta eteenpäin. Lisäksi se vahvistaa merkittävästi rahtiverkostoamme.

 

Kulumme kasvoivat kolmannella neljänneksellä, mikä heijasti valmistautumista strategiamme mukaiseen liikenteen kasvuun uusien A350-koneiden avulla. Koneiden toimitusaikataulun muutosten vuoksi lentävän henkilöstön koulutukseen liittyy epävarmuutta, minkä vuoksi sopeutamme liikenneohjelmaamme ja vuokraamme kalustoa lentäjineen, jotta pystymme hoitamaan oman henkilöstömme koulutukset mahdollisimman ripeästi. Kasvuamme tukee myös se, että lentäjäkoulutuksen kapasiteettia Suomessa lisätään. Kasvuun valmistautuminen aiheuttaa seuraavan parin vuoden aikana lisäkustannuksia.

 

Positiivista oli, että sekä Euroopan että kotimaan liikenteessämme kapasiteetin käyttöaste ja yksikkötuotot olivat nousivat hieman. Lisämyynnin kasvu jatkui vahvana, ja odotamme sen saavan lähiaikoina lisätukea edelleen verkkosivustomme uudistuksesta ja inflight-myyntijärjestelmän uusimisesta.

 

Kerroimme viime vuosineljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä 20 miljoonan euron tehostamisohjelmasta. Tämän ohjelman valmistelu etenee ja markkinatilanteen viimeaikaiset muutokset korostavat tehokkuuden tärkeyttä. Samalla se auttaa meitä pitämään strategiamme ja keskipitkän aikavälin kasvuohjelmamme oikeassa kurssissa.

 

Taloudellinen raportointi

 

Finnairin vuoden 2016 taloudellisten katsausten julkaisupäivät ovat seuraavat:

 

Tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2016:         15.2.2017

 

FINNAIR OYJ

Hallitus

 

Tiedotustilaisuudet

 

Finnair järjestää 26.10.2016 tulosjulkistukseen liittyvän lehdistötilaisuuden klo 11.00 ja analyytikkotilaisuuden klo 12.30 toimitiloissaan osoitteessa Tietotie 9. Englanninkielinen puhelinkonferenssi ja webcast analyytikoille pidetään klo 14.30 (Suomen aikaa). Konferenssiin voi osallistua soittamalla numeroon + 44 20 3059 8125 ja sanomalla "Finnair". Ilmoittaudu webcastiin osoitteessa: http://www.investis-live.com/finnair/57fb74bf0397821c00021187/7w2r2 

 

Lisätietoja antavat:

 

Talousjohtaja Pekka Vähähyyppä, puhelin (09) 818 8550, pekka.vahahyyppa@finnair.com 

Talousviestintäpäällikkö Ilkka Korhonen, puhelin (09) 818 4705, ilkka.korhonen@finnair.com 

IRO Kati Kaksonen, puhelin (09) 818 2780, kati.kaksonen@finnair.com

 

Jakelu:

NASDAQ OMX Helsinki

Päämediat

 

Finnair on Aasian ja Euroopan väliseen matkustaja- ja rahtiliikenteeseen erikoistunut verkostolentoyhtiö. Helsingin maantieteellinen sijainti antaa Finnairille kilpailuedun, sillä nopeimmat yhteydet useiden Euroopan kohteiden ja Aasian megakaupunkien välillä kulkevat Suomen yli. Finnairin visiona on tarjota matkustajille ainutlaatuinen pohjoismainen kokemus ja missiona on tarjota Helsingin kautta pohjoisen pallonpuoliskon sujuvimmat ja nopeimmat lentoyhteydet sekä kotimarkkinoidensa paras lentoverkosto maailmalle. Finnair on ainoa pohjoismainen 4 tähden lentoyhtiö Skytrax-luokituksessa ja oneworld-allianssin jäsen. Vuonna 2015 Finnairin liikevaihto oli 2 255 milj. euroa ja sen palveluksessa oli vuoden lopussa 4 800 henkilöä. Finnair Oyj:n osakkeet on noteerattu Nasdaq Helsingissä.

 

http://www.finnairgroup.com

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään