Pekka Potka

II/JG54 Pietarsaaressa?

6 viestiä aiheessa

Ranskalaisesta lehdestä Aero Journal (Hors-Serie 19, Nov.-Dec. 2014) löytyy kuvasarja, jonka kuvatekstissä sanotaan:

 

"Tämä kuvasarja esittää II/JG 54:n Fw 190A-4 ja A-5 -koneita lähdössä tehtävälle lumiselta kentältä, Jakobstadt (Pietarsaari, Suomi), varhain keväällä 1944. Siinä on koneita 4. (valkoiset numerot) ja 5. (mustat numerot) lentueista."

 

Kuvateksti jatkuu kertoen koneiden maalauksesta. Yksi kuva sarjasta:

 

aerojournal-2014-11-12-hs019_sivu_097.jpg.a0f88bc15af89499910cec6bf4e742c1.jpg

 

Lisäksi myöhemmin on yksi kuva Rudorfferin koneesta kuvatekstin mukaan myös Jakobstadtissa. Luultavasti tuossa on virhe ja tarkoitetaan latvialaista Jekabpilsia, josta saksalaiset käyttivät nimeä Jakobstadt. Ihan vain varmistuskysymys tietäjille: Onko tiedossa, että  II/JG 54:n koneita olisi käynyt Suomen kautta pohjoisessa tuolloin?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hei. Olettaisin, että kyse on muualla otetusta kuvasta. Pietarsaaressa ei ollut lentokenttää, lähin oli Laajalahti Kokkolasta 8 km etelään. Laajalahti, joka sijaitsi vesijättömaalla oli keväisin kelirikossa ja siellä aloitettiin Lentosotakoulun ampuma- ja pommitusleirit yleensä vasta touko-kesäkuussa. Olen tutkinut kentän historiaa varsin perinpohjin, eikä tiedossani ole tällaista. Pietarsaaressa toki oli isohko saksalaisten tukikohta ja sen sataman kautta laivaliikennettä. Vaasa oli saksalaisten koneiden välilaskupaikkana sotien aikana kylläkin.

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Löysin kuvia, jotka on merkitty kuvatuiksi Latvian Jakobstadtin kentällä kesällä 1944. Kentän ympäristön rakennukset niissä kuvissa ja yllä mainitsemassani kuvasarjassa sopivat tyyliltään ja etäsyydeltään kenttään sen verran hyvin yhteen, että tuo Pietarsaari-kytkös on kyllä ilmeinen toimituksen erehdys.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lexikon der Wehrmacht, II / JG54 kertoo:

Die mit der Focke-Wulf Fw 190 A ausgerüstete Gruppe verlegte im Januar nach Uman und am 5. März nach Jakobstadt. Am 12. März folgte die Verlegung nach Petschur / Petschory, etwa 50 km westlich der Stadt Pskow in unmittelbarer Nähe der Grenze zu Estland. Nach dem Beginn der russischen Sommeroffensive gegen Finnland am 9. Juni 1944 wurde die Gruppe nach Finnland verlegt. Sie wurde dem Gefechtsverband Kuhlmey (Kommandeur: Oberstleutnant Kurt Kuhlmey) zugeführt und verlegte auf den Flugplatz in Immola(...)
Tästä voi päättää että mainittu 'Jakobstadt' tosiaan ei ole Suomessa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pekka ja Armin osuvat myös oikeaan. Ja Hannu Valtosen "Luftwaffen pohjoinen sivusta"-kirja kertoo, että II/JG54 oli Suomessa 1943 Messerschmitt bf 109 G-2-hävittäjillä, koneet (parvi) toimivat Malmilta käsin sukellusveneverkon laskun suojana, ajankohta 27.3-23.4. -43. Seuraavan kerran II/JG54 oli Suomessa vasta 16.6.1944, kun Osasto Kuhlmey tuli Immolaan, konetyyppinä Focke-Wulf FW 190. Poistuivat Suomesta 20.7.1944

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jakobstadt on latvialaisen Jekabpils-kaupungin vanha saksankielinen nimi! Pskow, eli Pihkova oli muuten Saksaisittain Pleskau - loogisesti oli yo. dokumenttiotteessa pitänyt olla "Pleskau" eikä "Pskow"...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään