Peter Lord

Rikosoikeudenkäynti sjä vastaan Kuosmanen, Turja

6 viestiä aiheessa

Hyvinkään käräjäoikeudessa oli tiistaina 11.10 esillä juttu jossa syyttäjä vaati, esitutkinnassa ilmenneiden seikkojen perusteella, rangaistusta

Sakari Kuosmaselle (ent. Suomen Urheiluilmailuopisto Oy:n tj)

rikosnimikkeistä

- törkeä kavallus

- törkeä velallisen petos

- törkeä kirjanpitorikos

Turo Turjalle (ent. Suomen Urheiluilmailuopisto Oy:n hallituksen puheenjohtaja)

rikosnimikkeistä

- avunanto törkeään velallisen petokseen

 

Päätös tästä oikeudenkäynnistä saadaan 1.11.2016.

 

Urheiluilmailuopisto julkaisee verkkosivuillaan asiasta 13.10. mennessä erillisen tiedotteen jossa on liitteenä haastehakemus, josta käyvät ilmi yksilöidysti edellä luetellut Kuosmasen ja Turjan syyksi väitetyt rikokset. Opisto toivoo että asiasta velloneet huhut lopulta saavat loppunsa tosiasioiden tullessa julki.

 

SUOMEN URHEILUILMAILUOPISTO OY

 

 

Peter Tähtinen

hallituksen puheenjohtaja

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siis onko nämä nyt niitä syytteitä, joiden vahingonkorvauskanteen estämiseksi Jouppi-Pyörre-Sucksdorff erosivat?

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siis onko nämä nyt niitä syytteitä, joiden vahingonkorvauskanteen estämiseksi Jouppi-Pyörre-Sucksdorff erosivat?

 

 

Eivät.

Vahingonkorvauskanne tulee käräjäoikeuteen eri prosessina. Kyse ei ole syytteistä vasn vaatimuksesta korvata taloudellinen vahinko. Fici-Copy-oikeudenkäynnissä todettiin että kopiokoneleasingsopimuksista aiheutui opistolle 203.000 euron vahinko. Tuolloisessa rikosoikeudenkäynnissä kopiokoneyrittäjä Andersson tuomittiin maksamaan ko. summa Opistolle. Pidän maksua epätodennäköisenä.

 

Sittemmin opisto on tehnyt päätöksen vaatia tätä summaa myös entiseltä toimitusjohtajaltaan joka yksin oli tehnyt nämä opistolle vahingolliset sopimukset. Sopimuksia oli tehty jopa sellaisista koneista joita ei koskaan toimitettu opistolle.

 

Tämä vaatimus etenee ns. siviilioikeudellisena vahingonkorvauskanteena käräjäoikeudessa. Valmisteluistunto lienee tammikuussa 2017.

 

Kun SIL hallitus taannoin tuli tilapäisesti toimintakyvyttömäksi, se ei kyennyt enää määräajassa päättämään siitä, olisiko opiston aiemmilta hallituksilta  tullut mahdollisesti vaatia myös korvausta osakeyhtiölain edellyttämän (toimitusjohtajan) huolellisen valvonnan laiminlyömisestä. Tältä osin asiassa ovat jo "kirjan kannet kiinni", osittain juuri hallituksen toimintakyvyttömyyden vuoksi. IMHO tältä osin eronneiden hallitusjäsenten taktiikka toimi paremmin kuin hyvin.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

fici-copy jutussa herra Andersson ilmeisimmin tunnusti kaiken ja oli yhteistyöhaluinen asioiden selvittämiseksi, ja sai siten tuomiotaan lievennetyksi. Poliisitutkinnassa ei löytynyt syytä rikosprosessiin Urheiluilmailuopiston entistä johtoa vastaan. Ymmärtääkseni myöskään ketään muuta jymäytettyä vastaan ei rikosprosessia aloitettu.

 

Mikäli Urheiluilmailuopisto lähtee ajamaan korvausvaadetta Urheiluilmailuopiston entiselle toimarille oikeusteitse, olisi hyvä huolellisesti arvioida millaista hyötyä siitä olisi saatavissa. Lienee todennäköistä, että vaikka korvauksia määrättäisiinkin, niiden maksaminen on vähintäänkin epävarmaa. Jonossa näkyy olevan muutama muukin velkoja. Varaton syytetty saa ilmaisen oikeusavustajan, joka mieluusti ajaa juttua pitkän kaavan mukaan, ainakin hovioikeuteen asti. Prosessi kestää vuosia, ja tulee maksamaan Urheiluilmailuopistolle paljon. Olisiko 50.000 EUR realistinen määrä? Jos juttu hävitään, kustannukseksi voi tulla 100.000 EUR tai enemmän! Siis, jos prosessi aloitetaan, Urheiluilmailuopisto menettää joko 50.000 EUR kuluina jos hyvin käy, ja jos huonosti, 100.000. Missään tilanteessa ei ole todennäköistä että saamapuolelle päästäisiin.

 

Mikäli SIL hallitus olisi lähtenyt ajamaan kannetta Urheiluilmailuopiston hallitusta vastaan korvauksista, olisi tilanne ollut aikalailla hankala. Jutusta olisi tullut aika pitkä ja mahdollisuudet korvauksiin olisivat olleet heikot. Suurin "hyöty" olisi ollut syytettyinä olleiden stressi asiasta 2-3 vuoden ajan. Nyt kun toimariakaan ei syytetty rikokseen osallistumisesta, miten olisi voitu näyttää hallituksen toimineen tuomittavalla tavalla? Jos tällaisia kanteita lähdettäisiin ajamaan kevein perustein ei kohta kukaan uskaltaisi toimia luottamustehtävissä. Ja taaskin, oikeudenkäyntikulut olisivat olleet pois SILn kassasta, ja jos juttu olisi hävitty (kuten on todennäköistä) maksettavaksi olisi tullut myös kaikkien vastapuolten kulut, kokonaiskustannukset 100.000+ EUR?

 

Muitakin syitä kanteiden nostamiselle voi teoriassa olla. Jos joku on esimerkiksi väittänyt Urheiluilmailuopiston johdon toimineen Fici-copy jutussa rikollisesti ja pelkää joutuvansa asiasta käräjille kun riittävää näyttöä ei löytynytkään, olisi tällaisille tahoille ehkä edullista jos joku ajaisi siviiliprosessia Urheiluilmailuopiston entistä johtoa vastaan. Siitä ei kuitenkaan tulisi mitään hyötyä itse Urheiluilmailuopistolle ja sen omistajille, eli SIL jäsenille. Teoreettinen hyöty tulisi siis ainoastaan tälle taholle joka on mahdollisesti esittänyt julkisuudessa paikkaansapitämättömiä väitteitä.

 

Urheiluilmailuopisto on SILn pääosin omistama ja uskoisin, että sen tulevalle toiminnalle ja sitä kautta SIL jäsenistölle olisi paras jos varat ja energia suunnattaisiin toiminnan kehittämiseen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuomio rikosoikeudenkäynnistä sjä/Kuosmanen, sjä/Turja

 

Hyvinkään käräjäoikeus antoi 1.11.2016 tuomion asiassa R16/510, jossa syytettyinä olivat Opiston entinen toimitusjohtaja ja entinen hallituksen puheenjohtaja.

 

Oikeus katsoi Sakari Kuosmasen syyllistyneen kaikkiin niihin tekoihin, joista syyttäjä häntä syytti.

 

Nämä ovat

- törkeä velallisen petos

- törkeä kavallus

- törkeä kirjanpitorikos

 

Oikeus hylkäsi entistä hallituksen puheenjohtajaa vastaan nostetun syytteen.

 

Tuomio

 

Kuosmanen tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja hänet velvoitettiin korvaamaan muun muassa Opistolle tältä kavaltamiaan varoja 23.638 euroa sekä Opiston oikeudenkäyntikulut 6.269 euroa laillisine korkoineen.  Muille maksettaviksi tuomitut korvaukset käyvät ilmi tuomiolauselmasta. 

 

Koko tuomio on luettavissa Suomen Urheiluilmailuopiston tiedotteesta opiston verkkosivuilta.

http://www.urheiluilmailuopisto.fi/assets/files/20161101-liite1.pdf

 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

Varatakseen mahdollisuuden valittaa, asianosaisen on ilmoitettava tyytymättömyyttä 7 päivässä.  Toistaiseksi kukaan ei ole ilmoittanut tyytymättömyyttä päätökseen.

 

Peter Tähtinen

Suomen Urheiluilmailuopisto Oy

Hallituksen puheenjohtaja

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään