Antti Laukkanen

"Hanssin-Jukan pommituslento"

7 viestiä aiheessa

Tarina kertoo, että ”Hanssin-Jukan” ainoa pommituslento lennettiin 1.3.1940 ja että sen kohteena oli Suuren Pyhäjärven (tai Suur-Pyhäjärven) itärannalla ollut lentotukikohta. Mahtasiko joku osata paikantaa, mikä järvi kysessä loppujen lopuksi olikaan? Pyhäjärviähän on niin nykyisessä kuin entisessäkin Suomessa mielin määrin, ja vieläpä Itä-Karjalassa lisää. Säkylän Pyhäjärven rannalla oli lentotukikohtakin, mutta ollen suomalainen, se oli sangen epätodennäköinen kohde DC-2:n pommitettavaksi. Niin Karjalan Pyhäjärvi kuin Viipurin läänin Pyhäjärvikin olivat ymmärtääkseni tuohon aikaan suomalaisten hallussa eikä niiden rantamilla tainnut Mensuvaaraa lukuunottamatta juuri lentotukikohtiakaan sijaita.

 

Toinen tarina kertoo, että Aunuksen Karjalassa Kalajärven ja Pyhäjärven välisellä hiekkakannaksella sijaitsi ennen sotia venäläinen lentotukikohta, josta suomalaiset kunnostivat saksalaisten metallilevyjen avulla jatkosodan aikaan itselleen Nurmoilaksi kutsutun sotakentän, tulee sellainenkin vaihtoehto mieleen, että "Hanssin-Jukka" olisi käynyt nimen omaan siellä pommitushommissa. Eri asia on sitten tämän Pyhäjärven suuruus.

 

Lienenkö ihan hukassa pähkäilyineni, vai osaisiko joku tosiaan auttaa oikeille urille?

 

-Antti-

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lentorykmentti 4:n sotapäiväkirja kertoo, että "Lentolaivue 44 pommittaa yöllä 29/1.3 Iso-Pyhäjärven koillisrannalla sijaitsevaa vihollisen hävittäjälaivueen lentokalustoa. Varamaalina Suvilahden (Suojärvi, eteläosa) eteläosan itärannalla oleva asutuskeskus. Maali ja varamaali ilmenevät 29.2.40 otetuista maalikuvista ja oheen liitetyistä peitepiirroksista. Pommitukseen saa laivue käyttää vain Douglas konetta." Ev luutn T. A. Somerto

 

Koitan löytää lisää...

 

Edit: suoritusilmoitus:"Koneen päällikkö luutn von Rosen, täh. res.vänr Winqvist. Klo 4.00. Suuri Pyhäjärven itärannalla paloi suuri talo suuri talo joka sokaisi silmiä. Klo 4.15 pommitettu (4 x 100 + 22 x 12,5). Suuri Pyhäjärven itärannassa oleva lentotukikohta. Osumia ei havaittu. Palavan talon ympäri paljon miehiä. Suojärven länsirannalla paljon valoja. Karatsalmen kohdalla jäällä kahden valorivin muodostama kärki, tiellä Loimolanjärvi -Suvilahti Naistenjärven kohdalla  n.50 kpl kuorma-autoja suunta itään, samoin tien pohjoispuolella olevilla teillä pienempiä autokolonnia (valoista päättäen)."

 

Auttaako nämä paikannimet yhtään...?

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos, Jukka! Tämä siis korjaa nimen oikeaksi. Sillä nimellä googlekin tuntee Suojärven pitäjän itäpuolisen järven. Lienemme siis oikeilla jäljillä. Kuulen mieluusti lisää, jos löytyy!

 

EDIT: Tai lukaisinpa tuon itsekin. Syvällisempään tarkasteluun ei juuri nyt aika riitä. Spk:ssakin järven nimi muuttuu näemmä Suureksi Pyhäjärveksi, mutta paikka vaikuttaa tällä katsomalla aika ilmeiseltä.

 

-A-

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässä tarinaa liittyen po. pommituslentoon. Tämä kooste on kirjoitettu vasta vuonna 1953, joten joukossa saattaa olla hieman lisäväritystäkin..

 

 

img_6717.jpg.26d9eaef951fdbb8d11e99caecb69d12.jpg

 

 

>img_6718.jpg.51874b5f50681dbf1c4097c5128cd636.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hieno homma. En ymmärtänyt katsoa todenäköisimmästä lähteestä, kun ensimmäinen kuvitelma vei jonnekin Itä-Karjalan puolelle. Google paikallisti tosin samaan järveen, joten asia on selkeästi tullut ratkaistuksi. Ja Suvilahtikin sijoittui kartalle. Kiitos taas!

 

-Antti-

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään