Vili-Valtteri Lind

Sydney / YSSY

6 viestiä aiheessa

Käväisin tänään lentokentällä räpsimässä vähän kuvia Rydges lentokenttähotellin Dreamliner-kattoterassilta. Mielessä on pari paikkaa joita ainakin täytyy käydä kokeilemassa.

 

Kehittymisehdotuksia otan mielelläni vastaan, tänään oli nimittäin ensimmäinen kerta koneita kuvailemassa. Ainakin ehdin itse tänään jo oppia sen, että automaattinen tarkennus ei tykkää erinäisistä koneen ja kameran väliin osuvista tolpista. Lentojen tiedotkin kannattaisi vähän tarkemmin ehkä rekisteröidä johonkin. Okei, asiaan siis:

 

Heti alussa kameraan osui Singapore Airlinesin A330-300. Singapore Airlinesilla Singapore-Sydney väliä lentää ainakin A330-300, B777-300(ER?) ja A380-800.

trt53CB.jpg

h79Ygf7.jpg

 

Eurooppalaisista lentoyhtiöistä enää British Airways lentää Sydneyhyn. Kuvan B777-300ER(G-STBB) on muistaakseni sama koneyksilö, jolla itse matkustin Lontoo-Sydney välin helmikuussa.

e37CMba.jpg

 

FedEx lensi Sydneyhyn MD-11(N623FE) koneella. Tolpat tulivat tässäkin kuvassa eteen, joten kuvaa piti rajata melko rajusti.

H8L32Cn.jpg

 

Paikallisista lentoyhtiöistä kameraan tarttui ainakin Qantas, Qantaslink, Virgin, Jetstar ja REX.

 

Qantasin A380-800(VH-OQJ) lähdössä Dallasiin lennolla QF7. On se vaan iso...

NKbxEKt.jpg

 

Qantaslinkin de Havilland Canada Dash 8 200(VH-TQS) tulossa laskuun jostain. On kokoonsa suhteutettuna tehokkaan tuntuinen kone tai sitten paluumatkalle lähtiessä ei vaan ollut mitään kyydissä. Ei paljoa kiitorataa tarvinnut ja nousukulma näytti melkoisen jyrkältä. Taustalla Qantasin B737 perä ja hallissakin ilmeisesti 737. Tässä kuvassa on ehkä liian lyhyt valotusaika, en tykkää siitä miten potkurit ovat pysähtyneet.

G8HFSOL.jpg

 

Virgin Australian A330-200(VH-XFD) tuli Perthistä käymään ja taisi lähteä melkopian takaisinpäin.

bZFaerT.jpg

 

Tässä vaiheessa ilta alkoi jo hämärtyä. Laskeva aurinko valaisi Melbournesta palaavan Jetstarin A321-200:n kauniisti.

VFAmFBt.jpg

 

Illan hämärtyessä kameraan tarttui myös REXin Alburysta(ABX) palaava Saab 340B(VH-ZRM). Kuva ei laadultaan ole varmastikaan paras mahdollinen, mutta tykkään vauhtifiiliksestä kuvassa.

8Yk0Jar.jpg

 

Illan viimeisiksi onnistuneiksi osumiksi jäivät Emiratesin Christchurchista lennolla EK419 saapuva B777-300ER(A6-ECH) ja Qatarin Doha-Sydney QR908 välin lentävä B777-300ER(A7-BAM).

u4O4GTV.jpg

FdlvUPR.jpg

 

Jos joku jaksoi kaikki katsoa läpi, niin arvostaisin palautetta. Seuraavaksi hankintalistalla on ehdottomasti kolmijalka, koska se lienee melko hyödyllinen varsinkin pimeällä kuvattaessa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onhan tuossa jo paljon onnistumista, aplodit etenkin FedExin kuminkärypilvelle ja Rexin Saabille valojuovineen. Toisaalta kuvien rajaaminen kapeiksi soiroiksi varmasti jaannee mielipiteitä puoleen jos toiseenkin. Pystysuunnassa on kyllä tilaa, Internetissä kun olemme, jossa eivät sivumäärät rajoita :)  Alkuperäinen 6:4 on sittenkin ehkä se "kotoisin" kuvasuhde silmille. Kolmijalka on oivallinen hankinta, mutta se(kin) palvelee parhaiten paikallaan seisovien kohteiden kuvaamisessa. Liikkuvien kohteiden kuvaamiseen hämärässä tarvitaan paitsi todella vakaita käsiä myös riittävän modernia kamerarunkoa, joka ei tee kuvista "ryyniä" isommallakaan ISO-luvulla.

 

Suomessa edustetaan koulukuntaa, jonka mukaan potkureiden on tosiaan syytä pyöriä, muutenhan koko kone pudota römpsähtää. Suljinajaksi on suositeltu minulle vuosien mittaan eri yhteyksissä varsin laajaa haitaria: 1/60 sekunnista aina 1/320:een. Viimeksi mainitussa potkurien liike vielä erottuu ja ko. suljinajalla onnistuu helpommin vakaajattomallakin objektiivilla, mutta etenkin kuvanvakaajalla varustetut objektiivit sallivat pidempien suljinaikojen käytön. Yleisesti ottaen: mitä "leveämpi" potkurinlapojen liike, sitä hienompi kuva (ja vaikeampi ottaa). Jotta onnistumista syntyisi mahdollisimman heti, kannattaa ehkä ainakin alussa toteuttaa karkeaa nyrkkisääntöä, jossa objektiivin pituus millimetreinä vertautuu suljinaikaan seuraavanlaisella logiikalla:

200 mm:n polttovälinen objektiivi -> suljinaika 1/200 s, 300 mm:n polttoväli -> 1/320 s jne. tähän tyyliin suljinaikoja objektiivin millimetreihin pyöristellen. Treenien edetessä voi sitten lisätä kerrointa pidentämällä suljinaikoja.

 

Saman asiankin kuvaamiseen on useita lähestymistapoja ja menetelmiä. Joku voi neuvoa toisella tavalla. Hän ei ole väärässä vaan erilainen, ehkä parempi. Minäkin vielä opiskelen.

 

Mutta kaikkeen edellä mainittuun: itse kun kokeilee niin näkee miten käy, säännöistä on lupa poiketa ja ihmiset ovat yksilöitä. Joka tapauksessa kuvaamisen iloa ja tervetuloa rikastuttamaan foorumin kuvatarjontaa :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pistetäänpäs muutama (ainakin omasta mielestä jokseenkin) onnistunut osuma. Kentällä on näin koulujen loma-aikana tullut käytyä muutamaan kertaan parin viikon sisään. Uusia kuvauspaikkojakin on käyty kolme testaamassa. Ihan hyviä paikkoja, joskin monessa olin aivan väärään aikaan ja vastavalo häiritsi melkoisesti.

 

6. heinäkuuta kävin iltasella kiitotien 25 (2530m) alkupäässä kuvailemassa. Aita on kuulemma uusittu hetki sitten ja siinä on entistäkin tiheämpi verkkoväli, joten läpi kuvaaminen ei enää onnistu. Se huonontaa tuota paikkaa jonkin verran. Noh, eipä tuota kiitotietä muutenkaan niin paljoa käytetä. Tuona päivänä oli todella voimakas tuuli ja on kai ilmeisen harvinaista(?), että koneet kokoluokkaa B777-300 tulevat laskuun noin lyhyelle kiitotielle. Kyseisestä koneesta tarttui iPhonelle videokin(voiko foorumille upottaa?):

 

Tuolla paikalla en valitettavasti kauaa ehtinyt kuvailemaan, joten kameralle ei paljoa koneita osunut. Aikakin taisi olla vähän huono. Ainakin yhden onnistuneen osuman taisin saada: Air New Zealand A320-200 ZK-OJA

w3WNQpE.jpg

 

Seuraava kerta olikin sitten 9. heinäkuuta. Aluksi kävin kiitotien 16R alkupäässä kuvailemassa lähestymisiä, mutta mitään julkaisukelpoista ei oikein tarttunut kameralle. Ihan kiva paikka kuvata. Sen jälkeen siirryin lennonjohtotornin viereen kuvailemaan nousuja ja rullaavia koneita kiitotiellä 16R. Sieltä kameraan osui Jetstar Airwaysin B787-800 Dreamliner VH-VKK:

MW2WrPI.jpg

 

Päivän viimeinen paikka olikin maan sisäiset terminaalit 2 ja 3 yhdistävä pieni silta, josta oli näkymä kiitotielle 16R/34L. Vastavalo vähän häiritsi auringon laskiessa. Seuraavassa kuvassa Tiger Airin A320-200 VH-VNK ja taustalla näkyy Rydges lentokenttähotelli, jonka katosta on muodostunut lyhyessä ajassa ehdoton suosikki.

VQZp6x7.jpg

 

Viimeisin kerta kentällä oli eilen 17. heinäkuuta, jolloin kuvauspaikkana toimi jälleen Rydges lentokenttähotellin katto. Käytössä oli pienen tuulen takia kiitotie 34L, joten varsinkin isompien koneiden nousut sai hyvin kameralle. Parhaiten isoja koneita saisi kameralle aikaisin aamulla, jolloin on isompi saapuvien aalto. Vastavalo tosin tekee monesta paikasta aamulla haastavan. Lähdöt ovatkin sitten joidenkin ulkomaisten lentoyhtiöiden osalta vähän porrastetummin, joten niitä saa kuvailla koko päivän aina iltaan asti. Kameralle hotellin katolta osui tuona päivänä ainakin:

Qantas A330-200 VH-EBJ

oRLCqh5.jpg

Etihad B777-300ER A6-ETR

oGkYHJc.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oho, niinpäs onkin. Katsoin kuvaa postatessani vain nopeasti että näytti olevan vain yksi rengas laskeutumistelineessä takana. Nyt kun sanoin niin olisihan sen monestakin asiasta huomannu  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla