Petri Lehtovirta

Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi erosi

19 viestiä aiheessa

Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi on jättänyt tehtävänsä protestina sille, että liikenneministeriö puuttui hallitustyöskentelyyn. Tiuraniemi ei hyväksynyt ministeriön ”hyvän hallinnon vastaista” omistajaohjausta, joka liittyi 34 miljoonan euron johdannaistappioiden selvittelyyn.

 

Tiuraniemen mielestä omistajalla eli valtiolla on valta nimittää ja erottaa hallitus, mutta omistaja ei voi tehdä päätöksiä yhtiökokouksen ulkopuolella hallituksen puolesta. Finavia on kokonaan valtion omistama ja yhtiön omistajaohjaus kuuluu liikenneministeriölle.

 

Tiuraniemen mukaan liikenneministeriö puuttui ilman yhtiökokousta kahteen johdannaistappioihin liittyvään hallituksen selvittelyyn. Ensimmäinen koskee Finavian hallituksen päätöstä syyskuussa.

 

Hallitus päätti tuolloin hakea siviilikanteella korvausta entiseltä hallitukselta ja entiseltä johdolta tappiollisista johdannaiskaupoista.

Liikenneministeriöstä tuli ohjaus, että kanteissa pitää odottaa omistajan eli liikenneministeriön ratkaisua.

 

Kanneoikeus asiassa vanhenee vuoden lopulla.

 

Finavia päätti lopettaa myös oikeustoimet entistä tilintarkastajayhtiötä vastaan. Finavian hallituksen enemmistö äänesti, että Finavia ei jatka oikeudenkäyntiä entistä tilintarkastajaansa Deloitte & Touchea vastaan.

 

Kesällä alkaneessa oikeudenkäynnissä Finavia vaati Deloitte & Touchelta 34 miljoonan euron korvauksia, mutta osapuolet sopivat riidan yllättäen joulukuun alussa.

 

Käytännössä Deloitte & Touche antaa Finavialle pienen hyvityksen siitä, että oikeudenkäynti ei jatku. Tiettävästi Deloitte & Touche tarjosi myös keppiä: se uhkasi haastaa Finavian entisen johdon ja hallituksen oikeuteen, jos Finavia ei luovu kanteestaan entistä tilintarkastusyhtiötään vastaan.

 

http://www.hs.fi/talous/a1450072407000?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nyt lähti seuraava Finavian hallituksesta:

 

Keskiviikkona eronnut Pirkko Salminen ei halua selittää lähtöään. Finavian hallituksesta on lähtenyt neljä ihmistä syksyn aikana.

 

http://www.hs.fi/talous/a1450327736034?jako=a083a5e4dcd77966b3784d6d4e48f85a&ref=tw-share

 

Toivotonta touhua tuo valtion virkamiesten ja ammattitaidottomien politrukkien osakeyhtiöiden pyörittäminen.

 

Finavia tulisi purkaa välittömästi. Helsinki-Vantaasta oma osakeyhtiö yksityisenä, muut Finavian tappiojämät jääkööt turhien virkamiesten ja siltarumpupoliitikkojen näpertelyareenaksi

 

Suojatyöläis-virkamiehet, politrukit ja muut puoluekirjalaiset eivät yritysmaailmaan kuulu eivätkä siellä pärjää.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finavia ei nosta kannetta entistä toimitusjohtajaa ja hallitustaan vastaan

 

Olipa yllätys. :P

 

Sekin oli jännä juttu, että "Hallitus on tarkastellut asiaa vielä kokonaisuutena kokouksessaan 18. joulukuuta ja todennut olevansa yksimielinen asiakokonaisuudesta." Siis yksimielisiä olivat ne kolme jäljellä olevaa hallituksen jäsentä, jotka eivät nostaneet syksyn aikana kytkintä niiden neljän lähteneen tapaan. Jännä.

 

-m

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Liikenne- ja viestintäministeriö

Tiedote 18.12.2015

 

Ministeri Berner: Omistajaohjaus syytä pitää erillään regulaatiosta

 

Finavia Oyj:n hallitus on tänään tehnyt päätöksiä koskien ei-suojaaviin johdannaissopimuksiin liittyviä vastuukysymyksiä.  Omistajan eli liikenne- ja viestintäministeriön rooli on ollut varmistaa, että yhtiön hallitus toimii huolellisesti. Liikenne- ja viestintäministeriö katsoo, että yhtiön toimet asian selvittämiseksi mm. Finanssivalvonnan ja poliisitutkinnan toimenpitein kuvastavat hyvin hallituksen pitkäjänteistä sitoutumista asian selvittämiseksi. Omistajan saaman selvityksen mukaan yhtiön päätökset perustuvat huolelliseen harkintaan.

 

Yhtiön hallituksen tilanne ja päätösvaltaisuuden säilyminen on ollut jatkuvassa seurannassa. Omistajalla on ollut ja on jatkuva valmius täydentää yhtiön hallitusta nopeasti tarpeen vaatiessa.

 

- Finavian merkitys Suomelle on merkittävä, ehkä merkittävämpi kuin yleisesti tiedostetaan. Vaikka tämä ei-suojaaviin johdannaissopimuksiin liittyvä asiakokonaisuus onkin ollut yhtiön taloudellista asemaa haitannut tekijä jo usean vuoden ajan, yhtiön taloudellinen asema ei ole ollut vaarassa. Yhtiö on hyvässä taloudellisessa kunnossa, sanoo ministeri Berner.

 

Myös tulevaisuudessa on tärkeää huolehtia siitä, että yhtiölle taataan myös valtio-omistajan toimin edellytykset menestyä.

 

- Tämä tarkoittaa erityisesti sitä, että huolehditaan omistajaohjauksen ja regulaation erillisyydestä. Omistajaohjauksen tehtävä on huolehtia yhtiön kokonaisvaltaisesta edusta valitsemalla ja erottamalla hallitus. Hallitusvalinnoissa on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota valittujen henkilöiden yhtiön etua tukevaan osaamiseen ja mahdollisuuteen sitoutua yhtiöiden toimintaan. Regulaattorin tehtävä on tehdä linjauksia, jotka saattavat olla jopa ristiriidassa yksittäisten yhtiöiden edun kanssa. Tällaisia asioita voivat olla esim. alueellinen liikennepalveluiden saavutettavuus ja yhtiön kannattavuus, Berner sanoo.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Finaviaan ja ministeriöön tehdään poikkeuksellinen laillisuustarkastus

Valtiontalouden tarkastusvirasto yllättyi siitä, että Finavia lopetti äkisti kaikki oikeustoimet korvausten saamiseksi 34 miljoonan euron johdannaistappioista. Laillisuustarkastuksen kohteena ovat sekä yhtiö että liikenneministeriö.

 

http://www.hs.fi/talous/a1450675501630

 

Samalla voisi miettiä koko Finavia-himmelin järkevyyttä...

 

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Valtion lentokenttäyhtiön Finavian hallituksen puheenjohtajaksi valittu Ilmarisen entinen pääjohtaja Harri Sailas aloitti tehtävässään jo maanantaina 21.12.2015.

Sailaksen oli alun perin määrä aloittaa 1. helmikuuta 2016.

 

"Aikaistamisella halutaan vahvistaa yhtiön päätöksentekokykyä", Finavia kertoo.

 

http://www.talouselama.fi/uutiset/sailas-loikkasi-pikavauhtia-finavian-hallituksen-johtoon-6240944

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kauheeta sähläämistä. On se kumma miten valtion hommat on aina vaan kamalaa tuhertamista ja pelkkää räpellystä.

 

On tuo Sailaskin jotenkin sekaisin kun lähtee valtion, tyhmien poliitikkojen ja virkamiesten naruun talutettavaksi. Porukka mistä tulisi pysyä mahdollisimman kaukana.  :o

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

On tuo Sailaskin jotenkin sekaisin kun lähtee valtion, tyhmien poliitikkojen ja virkamiesten naruun talutettavaksi. Porukka mistä tulisi pysyä mahdollisimman kaukana.  :o

 

money talks?  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

On tuo Sailaskin jotenkin sekaisin kun lähtee valtion, tyhmien poliitikkojen ja virkamiesten naruun talutettavaksi. Porukka mistä tulisi pysyä mahdollisimman kaukana.  :o

 

Eiköhän tuo työeläkepuoli pakolla kerättävillä maksuilla rahoitettuna porsasteluineen pätevöitä hyvin näihin hommiin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Liikenne- ja viestintäministeriö

Tiedote 22.12.2015

 

Finavian valtasuhteissa ei ole epäselvyyttä

 

Mediassa on tänään laajasti uutisoitu Finavian johdannaissopimuksiin liittyvistä asioista. VTV on aloittamassa omaa laillisuustarkastustaan, joka sekä omistajan että yhtiön näkökulmista on erittäin tärkeä ja tervetullut.

 

- Olemme keskustelleet asian etenemisestä säännöllisesti VTV:n kanssa. Nyt on tärkeää, että annamme VTV:lle työrauhan, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

 

- Kuten olen jo aiemmin todennut, johdannaisten vastuukysymysten osalta vuoden 2011 ja sen jälkeen on edelleen mahdollista nostaa myös siviilikanteita, Berner sanoo.

 

- Asian käsittely edellyttää huolellisuutta, enkä ole esittänyt tarvetta pikaiselle yhtiökokoukselle. On tärkeää, että asia tutkitaan huolellisesti, toteaa Finavian hallituksen uusi puheenjohtaja Harri Sailas.

 

- Toteutuneiden tappioiden osalta kriittisimmät sopimukset on tehty vuonna 2011. Silloin tehtiin pääosa 34 M€:n tappioon päätyneistä spekulatiivisista johdannaissopimuksista. Olemme yhtiön puolelta käynnistäneet sekä rikosoikeudellisen tutkinnan että kantelun Finanssivalvonnalle, toteaa Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Paljonko johdnnaisissa oli kiinni jos laskennalliset tappiot 2014 lopussa olivat 64 miljoonaa (Hesarin uutisoinnin mukaan)?

 

Sitä on näin ulkopuolisen mahdoton tietää tappioiden perusteella. Tuollaisen tappion voi saada aikaan lähes rajattomalla määrällä mahdollisuuksia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sitä on näin ulkopuolisen mahdoton tietää tappioiden perusteella. Tuollaisen tappion voi saada aikaan lähes rajattomalla määrällä mahdollisuuksia.

 

Dodiih. Tietoa on enemmän saatavilla.

 

Kauppalehti: Virasto suomii Finaviaa kovin sanankääntein: "Riski äärettömästä tappiosta"

 

osaa kertoa

 

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan vuoden 2009 tilinpäätöksessä olisi pitänyt esittää tiedot noin 160 miljoonan nimellisarvoisista johdannaisista.

 

Ihmeellistä menoa vaikuttaa olevan Finavian entisellä talouspäälliköllä.

 

Kauppalehti: Finavian talousjohto luuli olevansa markkinoita fiksumpi

 

 

Näyttää siltä, etteivät Finaviaa palvelleet ammattilaiset ymmärtäneet lainkaan koronvaihtosopimuksia hankkiessaan, mitä ostivat. Voi myös olla, että he arvelivat olevansa markkinoita fiksumpia - eräänlaisia suomalaisia georgesoroksia. Luulivatko he tosiaan pystyvänsä tekemään työnantajalleen rahaa sillä, että arvaavat oikein, mihin korkomarkkinat ovat menossa?

 

Johdannaisten ostamisesta vastasivat Finaviassa ilmeisesti oikeustieteen kandidaatti Haapasalon alaiset: talousjohtaja Kirsti Lehtovaara-Kolu ja varatoimitusjohtaja Ari Haapanen.

 

Kauppatieteen maisteri Lehtovaara-Kolu oli tätä ennen palvellut muun muassa Hanselia toimitusjohtajana sekä sitä ennen Soneraa talousjohtajana sinä aikana, kun yhtiö osti surullisen kuuluisat, sittemmin 5,4 miljardin euron tappiot Soneralle aiheuttaneet umts-luvat Saksasta.

 

Metsähallituksen talousjohtajaksi siirtyneen Lehtovaara-Kolun työhistorian perusteella tulee helposti mieleen, että hänellä on poikkeuksellisen vahva taipumus riskinottoon.

 

Kauppatieteen maisteri Haapasellakin olisi pitänyt olla ymmärrystä koronvaihtosopimusten riskeistä, sillä Haapanen on työskennellyt myös lyhyen aikaa pankissa.

 

Haapanen työskenteli ennen Lehtovaara-Kolua Finavian talousjohtajana, joten voi myös olla, että hän on päätekijä valtionyhtiön riskinoton takana. Vielä ihmeellisempää on, ettei tilintarkastaja varoittanut taseen pommista johtoa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos joku voidaan palkita vuoden moraaliteosta, palkinto kuuluisi ehdottomasti Riitta Tiuraniemelle. Hän on tehnyt suuren palveluksen tälle yhteiskunnalle. 

 

Seppo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uusi Suomi tietää kertoa:

 

Myös Bernerin rooli selvitetään – yhtiökokous pidettävä myöhemmin

 

 

Finavia menetti vuosina 2009–2011 toteutetuissa johdannaiskaupoissa kaikkiaan 34 miljoonaa euroa. Nykyinen toimitusjohtaja Kari Savolainen myönsi ennen joulua Helsingin Sanomille, että korkoriskin minimoimiseen tähdännyt johdannaiskauppa sisälsi Finavialle käytännössä vain riskejä.

 

Eli Finavian työntekijä ovat menneet markkinaihmisten retkuun täysin? Jos em. teksti pitää paikkansa, niin johdannaiskaupoilla ei saavutettu mitään positiota tai edes suojauduttu riskejä vastaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään