Kalevi Leppanen

Qatar A350:lla erikoinen Rejected Take-Off JFK:lla

8 viestiä aiheessa

Tästä ei näytä olleen täällä vielä mitään, joten rohkenen:

 

http://www.cnet.com/news/qatar-airways-a350-in-scary-aborted-takeoff-on-inaugural-us-flight/#ftag=YHF65cbda0

 

Kyseessä Qatarin eka lento JFK:lta tällä konetyypillä, matkustajina lehtimiehiä. Kommenttien ja lentoyhtiön mukaan kone olisi muka itse keskeyttänyt lentoonlähdön kiitoradan lyhyyden vuoksi (!). No 22R on vain 4,4 kilometriä pitkä... Onko tuollaista automatiikka edes olemassa? Jotain outoa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tästä ei näytä olleen täällä vielä mitään, joten rohkenen:

 

 

Laitoin tasta jo tuonne Finnairin A350-keskusteluun 11.12., jossa sivuttiin QR:n Nykin lehdistotilaisuutta.

 

Airliners.netin mukaan tuo tekniikka olisi olemassa A350-koneissa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No 22R on vain 4,4 kilometriä pitkä... Onko tuollaista automatiikka edes olemassa? Jotain outoa.

 

RAAS? Aviation Herald'issa spekuloidaan, josko RAAS'in tietokannassa olisi ollut virheellinen, tai tarkoituksella todellista lyhyempi, pituus 22R'lle.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ihan ei taida 22R 4,4km olla mutta n. 3,7 kuitenkin. Kuten tuolla pprunessa oli spekuloitu, jos olisi syötetty vahingossa boksiin 22L baanaksi... Se ei ole kuin ~2,6km...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kaiken järjen mukaan silloin pitäisi tulla varoitus väärästä kiitotiestä jo kiitotielle mentäessä. Siinä mielessä tuo "väärä kiitotie"-selitys kuulostaa omituiselta.

 

Jos taas kiitotien pituus on koneella väärä, niin silloin ilmoitus voi tulla vasta kun kone laskee, ettei jäljellä oleva kiitotie riitä enää lentoonlähtöön. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että laskelmat vähennettyyn lentoonlähtötehoon on tehty tuolla 3,7km baanalla, mutta tietokoneella pituus on ollut jotain muuta.

 

-T

RAAS:ia sen enempää tuntematta, tulkitsen vai muiden tekstejä  :laugh: Myös tämä oli mielenkiintoinen skenaario Pprunessa:

There are lots of warnings in our "book" about it's limitations, one being that at low ground speed it will tell you that you are on or approaching any runway in it's database - hence my comment in an earlier post about occasional nuisance warnings at JFK in certain circumstances. Certainly when departing from 22R, full'ish length, heavy, you can possibly end up approaching the 31R intersection before the RAAS groundspeed inhibit kicks in...so at around 60-70 knots and just as you're hopefully about to call "power set" you can get a "approaching runway 31 Right" RAAS call....... I've had that gem personally on two or three occasions in a 777-300.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuskinpa koneen automatiikka oma-aloitteisesti päättää tehdä jotain niin radikaalia kuin mikä keskeytetty lentoonlähtö kuitenkin on. Aivan vielä ei olla niin pitkällä ?

 

No, JFK on ennenkin todettu kentäksi, jossa katsotaan, ovatko lentäjät hereillä koneen nokalla ja onko oikeat numerot syötetty sisään järjestelmiin oikeassa järjestyksessä, ja lopulta sekin, onko koneen järjestelmien sijaintitietokanta virheetön ja ajantasainen. (Jeppesenin tietokantavirhe on mainittu muilla foorumeilla.) Tässä oli kiitotieksi valikoitunut 22R, joka ylittää 2 kiitotietä (31R ja 31L) sekä 6 rullaustietä, jos kiitotien kokonaispituus otetaan huomioon. Matkan varrella on myös pitkälle siirretty kynnys. Tässäkin lisääntyy mahdollisuus siihen, että jotain poikkeuksellista ilmenee kesken lentoonlähdön. (Ks. kentän pohjakaavio: http://flightaware.com/resources/airport/JFK/APD/AIRPORT+DIAGRAM/pdf ) Vielä pitänee muistaa, että kyseessä oli Qatar Airwaysin A350:n aivan ensimmäinen lentoonlähtö JFK:lta ja 22R:ltä, mikä myös tukee tietokantavirheen mahdollisuutta. Samoin kuin se, että melkein 2 tunnin selvittelyn jälkeen kone lähti lopulta matkaan ei 22R:ltä, vaan 31L:ltä.

 

Varsin vahva veikkaus on, että kesken lähtökiidon joku järjestelmä (esim. RAAS tai ROPS eli runway overrun prevention system) on antanut jonkin niin yllättävän varoituksen, että lentäjät ovat todenneet, että parempi keskeyttää lentoonlähtö heti ja selvittää, mistä on kyse, kuin jatkaa, etenkin kuin nopeus siinä vaiheessa tuskin oli yli V1:n. Siis lentäjät keskeyttivät lentoonlähdön ja autobrake hoiti jarrutuksen. Ja kun ei vammoja tai vahinkoa tullut, tätä tuskin tutkitaan enempää. Selvittely jäänee spekulaation asteelle. Mitä tässä itsekin teen.

 

Finnairin A350-pilotit varmaankin muistavat varoa JFK:lla kiitotietä 22R, ainakin sillä ensimmäisellä kerralla?  :P

------------------------------------------

 

(ROPS:n ei pitäisi toimia kuin pelkästään laskeutumisen yhteydessä mutta laitoin sen esimerkiksi, koska yksi ROPSin varoituksista sattuu olemaan "Runway too short", ks. video täällä: https://rudypont.wordpress.com/tag/rops/)

 

 

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään