Mikko Maliniemi

Ilmailumuseoyhdistykselle BAe Hawk Mk 51 -suihkuharjoitushävittäjän ohjaamo-osa

1 viesti aiheessa

Ilmailumuseoyhdistykselle BAe Hawk Mk 51 -suihkuharjoitushävittäjän ohjaamo-osa ja museokontti

 

Ilmavoimat ja Puolustusvoimien Logistiikkakeskus luovuttavat Ilmailumuseoyhdistys ry:lle säilytettäväksi BAe Hawk Mk 51 -suihkuharjoitushävittäjän ohjaamo-osan. 7,6 metriä pitkä ja noin 800 kg painava ohjaamo-osa on irrotettu muusta lentokoneesta aiemmin tänä vuonna. Ohjaamo-osa on peräisin koneyksilöstä HW-314, jolla on kunniakas historia. Koneyksikön kokosi Valmet Lentokoneteollisuus ja se luovutettiin ilmavoimille 20.5.1982. Kone ehti uransa aikana palvella niin Lentosotakoulua, Tiedustelulentolaivuetta kuin Satakunnan, Karjalan ja Lapin lennostojakin. Viimeisen lentonsa kone lensi Kauhavalta Halliin 15.10.2009. Lentotunteja HW-314:lle ehti kertyä hieman yli 5 019. Koneen mukana tulee noin 1 000 kg painava lavetti.

 

Puolustusvoimien Logistiikkakeskuksen ja Ilmailumuseoyhdistyksen väliseen sopimukseen kuuluu HW-314:n osalta elinkaaripoisto. Kone ei tule minkään ilmailumuseon kokoelmiin, vaan Ilmailumuseoyhdistys tulee käyttämään konetta näyttelyesineenä erilaisissa tapahtumissa niin, että yleisöllä on mahdollisuus tutustua koneen ohjaamoon. Suomen Ilmavoimilla on tai on ollut yhteensä 75 kpl BAe Hawk -suihkuharjoituskonetta, joista mallia Mk 51 kaikkiaan 50 kpl. Nämä koneet toimitettiin ilmavoimillemme vuosina 1980–1985. Taitolentoryhmä Midnight Hawks lentää edelleen Mk 51 -koneilla.

 

Ilmailumuseoyhdistys on tilannut HW-314:n sijoituspaikaksi 40-jalkaisen kontin, josta räätälöidään monipuolinen näyttelytila sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviin tapahtumiin. Päätyovelliseen konttiin rakennetaan 8-metrinen sivuovi, sähköistys, rakenteet HW-314:n ottamiseksi ulos kontista sekä museokaupan ja varaston rakenteet. Museokontin toimittaa Vuokrakontti Oy ja se otetaan käyttöön vuonna 2016.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään