Petri Lehtovirta

Puolustusministeri valtuutti puolustusvoimat käynnistämään HX -hävittäjähankkeen

7 viestiä aiheessa

Puolustusministeri Jussi Niinistö on valtuuttanut puolustusvoimat käynnistämään Hornetin suorituskyvyn korvaamishankkeen, jonka tavoitteena on korvata 2025 alkaen poistuva Hornet -kalusto. Päätös hankkeen käynnistämisestä perustuu hallitusohjelmaan.

 

Hornet -kaluston suorituskyvyn korvaaminen on noin 15 vuoden projekti. Nyt tehty päätös hankkeen käynnistämisestä noudattaa esiselvitystyöryhmän suositusta hankinnan aikataulusta. Hankkeeseen liittyvät päätökset tieto- ja tarjouspyynnöistä on tehtävä tällä vaalikaudella ja varsinainen hankintapäätös 2020-luvun alussa.

 

http://www.defmin.fi/ajankohtaista/tiedotteet?9_m=6421

Muokattu: , käyttäjä: Petri Lehtovirta
lisätty tagit haun helpottamiseksi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on lähettänyt Hornetin korvaajahankintaa koskevan tietopyynnön Iso-Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustushallinnoille. Niitä pyydetään ohjaamaan Suomen esittämä tietopyyntö edelleen oman maansa monitoimihävittäjiä valmistavalle teollisuudelle.

 

http://www.defmin.fi/puolustushallinto/strategiset_suorituskykyhankkeet/havittajahanke_hx/hx-hankkeen_tiedotteet

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tietopyyntöön saatiin marraskuussa 2016 hallitusten välittäminä vastaukset viideltä lentokonevalmistajalta. HX-hankkeen ehdokkaiden analyysiä jatketaan vuoden 2017 aikana, jolloin tietopyyntöjen vastauksia tarkennetaan yhteistoiminnassa hävittäjävalmistajien kanssa virallisten tarjouspyyntöjen laatimista varten.

 

Virallinen tarjouspyyntö Hornetin seuraajasta tehdään neljän valtion hallituksien kautta kaikille viidelle tietopyyntöön vastanneelle lentokonevalmistajalle keväällä 2018. Hävittäjäkandidaattien olosuhdetestaus Suomessa on tarkoitus aloittaa vuoden 2019 aikana.

ilmavoimat.fi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Iltalehdessä Olli Ainolan artikkeli HX-hankkeen rahoituksesta:

 

Virkamiestyöryhmä tutkii budjettirahoitukselle vaihtoehtoisia rahoitusmalleja ilmavoimien hävittäjähankintoihin.

 

Tutkittavat vaihtoehdot ovat unionin puolustusrahasto, leasing-rahoitus, valmistusaikainen toimitusrahoitus, valtion omaisuuden myyminen ja kauppasumman rahastointi sekä etupainotteinen lainanotto ja sen rahastointi.

 

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201705032200119260_u0.shtml

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

http://puolustusvoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hornetin-seuraajahankkeen-asejarjestelmia-ja-varusteita-koskeva-tietopyynto-on-lahetetty

Lainaa

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on lähettänyt Hornetin seuraajahankkeen asejärjestelmiä ja varusteita koskevan tietopyynnön (RFI) seitsemän maan hallitukselle välitettäväksi maansa teollisuudelle. Tietopyynnön vastausten perusteella laaditaan Hornetin seuraajan aseiden ja varusteiden tarjouspyyntö (RFQ).

Tietopyynnön päätavoite on selvittää, mitä Suomen arvioituihin tulevaisuuden tarpeisiin vastaavia suorituskykyjä on saatavilla. Tietopyyntö keskittyy vuoden 2025 jälkeen saatavilla oleviin kyvykkyyksiin ja suorituskykyihin. RFI (Request for Information) on lähetetty Iso-Britannian, Israelin, Norjan, Ranskan, Ruotsin, Saksan ja Yhdysvaltojen hallituksille välitettäväksi maiden nimetyille yrityksille.

Aseet ja varusteet hankitaan erillisillä sopimuksilla rinnan lentokonehankinnan kanssa. Niiden tarjouspyynnöt lähetetään keväällä 2018. Päätös hankittavista aseista ja varusteista tehdään osana lentokonetyypin valintapäätöstä. Hankintasopimukset on suunniteltu allekirjoitettavan keväällä 2021. Suunnitellut ase- ja sensorihankinnat sisältyvät Hornetin seuraajahankinnan arvioituun kokonaishintaan.

Aseita ja varusteita koskevat hankintaneuvottelut käydään lentokoneiden hankintaneuvotteluiden rinnalla siten, että konekohtaiset kokonaisuudet saadaan hallittua. Joitakin järjestelmiä voidaan käyttää useassa Hornetin seuraajahankkeessa vaihtoehtona olevassa monitoimihävittäjätyypissä. Tämä otetaan huomioon sopimusten valmistelussa.

Virallinen tarjouspyyntö (Request for Quotation, RFQ) Hornetin seuraajasta tehdään neljän valtion hallitusten kautta kaikille viidelle tietopyyntöön vastanneelle lentokonevalmistajalle keväällä 2018. Hävittäjäkandidaattien olosuhdetestaus Suomessa on tarkoitus aloittaa vuoden 2019 aikana.

Lopullinen valintapäätös Hornetin seuraajasta on määrä tehdä vuonna 2021. Valintapäätös tehdään perustuen neljään päätöksentekoalueeseen, jotka ovat monitoimihävittäjän sotilaallinen suorituskyky, huoltovarmuus ja teollinen yhteistyö, elinkaarikustannukset sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Uuden monitoimihävittäjäkaluston käyttöönotto ja Hornet-kaluston poistuminen palveluskäytöstä ajoittuu vuosiin 2025–30.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lockheed-Martinin varapääjohtaja markkinoi konetta Suomelle,
artikkelissa laskeskellaan myös koneiden kappalehintoja
 

Lainaa

 

”F-35 mullistaa koko sitä operoivien ilmavoimien toiminnan. Se on todellinen transformaatio tavassa, jolla esimerkiksi Suomi käyttää koneitaan”

Norja maksoi 52:sta F-35-hävittäjästään aseineen ja teknisen tuen kanssa noin 7,4 miljardia euroa.

Suomella on nyt 64 hävittäjää. Suoralla jako- ja kertolaskulla F-35:t tulisivat maksamaan Suomelle arviolta 8,9 miljardia euroa. Lockheed Martin kumppaneineen työskentelee kovasti, että hävittäjien hintaa saadaan edullisemmaksi. Suomen arvioiman F-35A-mallin hinta oli tuoreimmassa sopimuksessa 94 miljoonaa dollaria per kone.

”Odotamme, että yksittäisen koneen hinta tulee olemaan vuonna 2020 noin 80 miljoonaa dollaria. Se on vähemmän kuin yhdenkään neljännen sukupolven hävittäjän hinta maailmassa. Ostaja saa siis viidennen sukupolven kyvykkyyden neljännen sukupolven hinnalla. Se on mieletön arvo kenelle tahansa, mukaan lukien Suomen ilmavoimat.”

 

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/loikka-hornetista-f-35-havittajaan-on-kuin-siirtyma-peruspuhelimesta-alykannykkaan/ceFv8Avb

Ja aina kun jossain lehtiartikkelissa mainitaan kirjainyhdistelmä F-35, niin välittömästi kommenttikenttää ilmestyy tutut trollit >:(

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään