Olavi Uotila

"Kompassi"

7 viestiä aiheessa

Yli kahden tunnin Euroopan-lennolla Finnairilla voi ostaa Tapas-lajitelman, jossa pikkumakkaroita, juustoa, pieni viinipullo - ja kompassi; paketin hinta 12 euroa. Kompassin läpimitta on 22 mm, ja "made in China". Piti tutkimani, miten hyvin kompassi toimii. Havainnot: Näyttö epämääräistä. Mutta kun otin pois tuon pienemmän ympyränmuotoisen "avainrenkaan", niin sen jälkeen näyttö ihan järkevää. Avainrengas on siis jonkin sortin patarautaa, ja sillä saattoi juksata näyttöä mennentullen. Sen sijaan, tuo isompi rengas on alumiinia, eikä häiritse toimintaa.  :laugh:

 

2015-10-18_17-36-44_0887.jpg.945016c2b503311baee730c89055c6c9.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Piti tutkimani, miten hyvin kompassi toimii. Havainnot: Näyttö epämääräistä. Mutta kun otin pois tuon pienemmän ympyränmuotoisen "avainrenkaan", niin sen jälkeen näyttö ihan järkevää. Avainrengas on siis jonkin sortin patarautaa, ja sillä saattoi juksata näyttöä mennentullen. Sen sijaan, tuo isompi rengas on alumiinia, eikä häiritse toimintaa.  :laugh:

 

Käytän vastaavaa sukeltamiseen, voisi olla jopa täysin sama malli. Saa pujotettua suunnon sukellustietokoneen (rannekellomallisen) remmiin ja toimii siinä ihan hyvin. Taisin maksaa siitä n. 40-50 thb, siis n. euron.

 

Varalaitteena on tosin mukana suunnon "oikea" sukelluskompassi, jota joutuu käyttämään lähinnä jos oikeasti pitää suunnistaa tarkasti. Tuosta pienestä saa kuitenkin usein ihan riittävän referenssin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sukeltamiseen käytän Polar edge-nv kelloa. Ostin kellon vuonna 1996 ja sykevyö toimii edelleen alkuperäisillä paristoilla. Kelloon on vaihdettu paristo monta kertaa.

 

Olen tosin sukeltanut vain viiden metrin syvyyteen. Pituussukellusta sain täydet 50 metriä. Nämä joku marketin sukellusnaamari päässä.

 

No nyt meni aihe ohi kompassista  :-[

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suunto-kompassien laatu näyttää tippuneen sitten M-311 marssikompassin.

 

suunto.jpg.b67a2e00cd0cfe0cc7ab08e24cbc8d64.jpg

Tämä minun SP-53 on tuskin edes 50 vuotta vanha, mutta sen neste on muuttunut tuollaiseksi myrkynvihreäksi hyytelöksi, jossa neula vaivoin liikkuu, kun kompassia nopeasti kääntelee; maan magneettikenttä ei sitä jaksa liikuttaa >:(. Mutta kyllä tuokin rasia varmaan hyvin sukeltamisen kestää ;)

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suunnon kompassien laatu on nykyään täyttä sekulia. Kahdenkymmenen vuoden aikana minulla on ollut useampi Suunnon kompassi, johon on tullut kupla, joka sitten lopulta suurenee neulan liikettä haittaavaksi. Jossakin Suunnon kompassissa meni tuo neste kylmässä kelissä lähes siirappia vastaavaksi. :thmbdn:

 

Ruotsalaisessa Silvassa ei näitä ikäviä ominaisuuksia näköjään ole. Kuvan kompassi on noin 6 vuotta vanha. (Silva lienee Suunnon omistuksessa?) Potkivatkohan siellä tuotantopäälliköt Suunnon aisalle ja kieltäytyvät valmistamasta huonoja kompasseja?

 

silva.jpg.0817f821127c6bf7fe8df7f3c8bb5c15.jpg

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään